Skocz do zawartości

[rama] Merida O.nine

nonamed

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukałem coś na temat tej ramy na forum ale cisza... czyżby na forum nikt nie miał tej ramy ? Niosę się z zamiarem kupna tego włókna i miło by było poznać jakieś opinie, spostrzeżenia, sugestię . Może ktoś miał przyjemność chociaż jeżdzić/testować . Rama geometrycznie chyba bardzo podobna do np. Treka 8500 przynajmniej tak wnioskuje nakładając zdjęcia dwóch rowerów na siebie.

Pozdrawiam

Napisano
Rama geometrycznie chyba bardzo podobna do np. Treka 8500 przynajmniej tak wnioskuje nakładając zdjęcia dwóch rowerów na siebie.

Trek jest znacznie dłuższy. W rozmiarze 18,5 trek jest porównywalny z 20" meridy.

Napisano

Co chcesz wiedzieć ;p ?

Jest sztywno i wygodnie, możliwe, że to zasłyga flex stay ;)

Generalnie ciekawi mnie jak oceniasz ten rowerek, bo wnioskuje że takowy posiadasz :) Jak radzi sobie w terenie jak wybiera nierówności ta ten karbon , czy dobrze sobie radzi również w 'górskim' terenie . Szukam roweru na wzglednie plaskie tereny (mazowsze) + 2,3 wypady w gory w ciagu roku , w rozważania jeszcze wchodzi full Merida 96 . Natomiast o Meridzie O.nine na próżno szukać jakiś opinii.... :) Chyba jesteś jedyny który może coś skrobnąć

Pozdr.

Napisano

W którymś Magazynie Rowerowym była opisana Merida O.Nine jako rower pewnego zawodnika. Jutro podam Ci szczegóły i wpiszę uwagi z zartykułu jeśli jesteś zainteresowany.

Napisano

W którymś Magazynie Rowerowym była opisana Merida O.Nine jako rower pewnego zawodnika. Jutro podam Ci szczegóły i wpiszę uwagi z zartykułu jeśli jesteś zainteresowany.

Będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Napisano

To co napisałem na PW wklejam dla potomnych:

Oceniam go bardzo dobrze, sama rama, nie w wersji team, waży około 1200 gramów z małym hakiem, jak na tę wagę jest bardzo sztywna. Przejechałem na niej z 5 maratonów i złego słowa nie powiem, poprzednio miałem alu 1400 gramów i nie ma porównania. Merida jest również wygodniejsza. Nie wiem ile waży katalogowo, moja to około 9kg z lekkimi oponami. Z oryginału została u mnie rama, przerzutka przednia i zacisk, reszta poszła na sell.

Napisano

MR kwiecień 2012. W zasadzie w tym artykule jest głównie opis techniczny roweru zawodnika Jose Hermidy. Z konkretnych opinii jest tylko, że jest to rama uważana za jedną z najlepszych na świecie dlatego jest produkowana bez zmian od 3 lat.

Napisano

Jose pewnie jeździ na ramie team, w okolicach kilograma, ona różni się od mojej, która z grubsza waży 1,2kg. Pytałem się Meridy i są różnice konstrukcyjne. Taka rama jest do kupienia za granicą w jakimś sklepie, nie kojarzę teraz, oraz na Allegro.pl była wystawiona.

Napisano

Jose pewnie jeździ na ramie team, w okolicach kilograma, ona różni się od mojej, która z grubsza waży 1,2kg. Pytałem się Meridy i są różnice konstrukcyjne. Taka rama jest do kupienia za granicą w jakimś sklepie, nie kojarzę teraz, oraz na Allegro.pl była wystawiona.

Co do różnic konstrukcyjnych ani wagi nie wiem, natomiast fakt.

Na allegro rama XT-D stoi za ~4000zł . Sprzedający nie jest jedna w stanie powiedzieć ile wynosi waga... Ciekawe skąd taka różnica między wersją Team . W końcu rama miała ważyć domyślnie <1kg , stąd też [podobno] ta nazwa Onine

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...