Skocz do zawartości

[rower] hardtail 29er o rekreacyjnej geometrii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiam się nad hardtailem o spokojnej geometrii (bardziej wyprostowana sylwetka), do jazdy po mieście oraz po lesie. Co byście polecili w budżecie do ok. 5.000 ?

Napisano

Cube w rozmiarze 17 :) ...tam na pewno będziesz wyprostowany

Mam 189 cm wzrostu, więc 17' będzie za małe

Napisano

Weź jakiegoś scotta scale wyścigowego, i zobacz jaki ma stosunek poziomej rury do pionowej, następnie porównaj to do cube/ktm/corrateca :)

A nie wystarczy sama długość ramy poziomej ?

Napisano (edytowane)

Też się rozglądam za 29`erem dla szfagra z "turystyczną" górną rurą ... seria B od Kross`a horyzontalnie jest porównywalna z Cube ...

Z tym ze Cube ma nieparzyste rozmiary a Kross parzyste :).

Zna ktoś geo Unibike 269 - na stronie producenta cisza ?

Uprzedzę że wiem o tym ze to mieszanka 26/29.

Pozdro

Edytowane przez rzezniol
Napisano (edytowane)

unibike sam nie wie dlaczego tak naprawde powstal ten rower, albo inaczej...kto go zamowil i dlaczego nie odebral :) wg mnie lepiej zostac przy 2 kolach 29", ktore daja wieksze pole manewru chocby z zamiana opon

Edytowane przez nabial
Napisano
wg mnie lepiej zostac przy 2 kolach 29"

Dlatego też pytam o geo tej ramy i jak się może zmienić po ewentualnym przejściu na pełne 29`.

Rower na stali z wagą 11,5 kg to brzmi ciekawie.

Pozdro

Napisano (edytowane)

Tu moje zapytanie sprzed roku i odpowiedzi (sam sobie odpowiadalem ;))

[rower] Univega alpina-ht-29.7 - 29er - Forum Rowerowe - Największe w Polsce

Test tego roweru byl w magazynie rowerowym , o tym

http://www.e-kiosk.pl/pdf/1154/24275-toc.pdf

Opinie generalnie takie, ze to rower dosc zrownowazony. Ten akurat jest drozszy, ale na tej samej ramie masz tansze modele. A dystrybutor przynajmniej rok temu sklonny byl do negocjacji cenowych.

Edytowane przez kapec07
Napisano

29er o rekreacyjnej geometrii? może tutaj chodzi o jakiegoś trekkinga z grubszymi oponami?

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Dla mnie najlepszy w tym limitach cenowych bylby Radon zr Race 29er 6.0, masz wybor SRAM, lub Shimano, osobiscie polecam Sram, jakos bardziej jestem do nich przekonany. ;)

Napisano

Ale 42mm wejdą do każdego. Zawsze można do normalnego 29era dokupić mostek z regulowanym kątem, wtedy w zależnosci od potrzeb w 30 sec, nawet terenie, można zmienić geometrię. Trochę waży, no ale rower z przeznaczeniem do rekreacji.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Napisano (edytowane)

Zastanawiam się nad hardtailem o spokojnej geometrii (bardziej wyprostowana sylwetka), do jazdy po mieście oraz po lesie. Co byście polecili w budżecie do ok. 5.000 ?

Podchodząc trochę inaczej do tematu z każdej geometrii można zrobić rekreacyjną poprzez skrócenie mostka, dobór ramy. Ale może wcale nie potrzebujesz tej geometrii roweru, a przeznaczeniem jest rekreacyjna jazda "Sportowa" geometria wcale nie oznacza bólu pleców, czy innych dolegliwościWszystko zależy od dystansu

Edytowane przez Greg00
Napisano

Poszukaj na Alledrogo : CUBE LTD CC 29 21cali. Konkretnie porozmawiaj o cenie. Pozostałe LTD są zdecydowanie bardziej sportowe. Kup mostek do podnoszenia kierownicy i ciesz cię super sprzętem. Zapewniam, że jest długi. Zrobisz z niego bardziej rekreacyjny rower podnosząc kierę. To zmniejszy długość górnej rury. Poszukaj wątków na forum o Cubach 29.

Dodam, że to limitowana wersja. Ma geo Cube ACID.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Rockhopper Specialized jest czysto rekreacyjny - bardzo komfortowy,

stabilny i dość lekki po wymianie kilku om'owych elementów.

Mieści się też w zadanej cenie.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Dzięki za rady... obejrzałem Speca i muszę zobaczyć Cuba. Pewnie wybiorę coś z tych dwóch wariantów.

Sent from my iPad using Tapatalk

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...