Skocz do zawartości

[hydrauliczne]dla wagi ciezkiej 90kg+

outta82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w lutym będę dokupywał kolejną część do mojego składaka - hamulce.

Wiem, opini w zasadzie o każdym hamulcu jest sporo, jednak w 99% pisane przez ludzi 75kg i mniej, a już wtedy pojawiają się głosy że gnie golenie amora.

Pytanie i prośba dotyczy jakie ( w miarę lekkie - do około 700g cały komplet, jak najmniej awaryjne, łatwe w podstawowym serwisowaniu) wybrać.

Z tego co już zdążyłem wyczytać bardzo fajną opcją wydają się być XT na 2012, jednak jak i podczas całego projektu roweru i tu jeżeli będzie możliwość chcę uciekać od Shimano.

Podobał mi się opis działania Hyes Prime Pro (ale też i dlatego że cena za komplet była 999PLN, a nie standardowa ponad 1200PLN)

Dodam że na przód myślę nad tarczą 180/185mm, tak dla pewności że zatrzyma moją masę.

Pytanie czy właśnie taka duża siła nie uszkodzi mi goleni lub lagów. Amor mam Magurę Durin Race 80 ( golenie 32mm).

Jeżeli macie jakieś ciekawe porady, doświadczenia chętnie poczytam.

Nie jestem nastawiony na konkretną firmę co do hampli, więc jeżeli komuś siedzi cos ciekawego w głowie proszę o jakieś modele. Budżet to około 1000PLN za cały komplet (hamulce+tarcze+adaptery).

Pozdrawiam

Hej

Gdzieś się naczytał takich mądrości o gięciu goleni?? Tu jest spora rzesza osób o sporej wadze i problemów nie ma.

Magura w tych widłach ale 100 mm dopuszcza nawet tarcze o średnicy 210 mm więc 180 w tych o mniejszym skoku bez problemu dadzą radę. Nawet podstawowe Deore przy tarczy 180 na przód i 160 na tył spokojnie Cię zatrzymają.

Nie chcesz mieć problemów to bierz coś od Shimano a jeśli nie to unikaj Avidów.

Jeśli chodzi o hamulce to akurat nie ma co uciekać od Shimano bo robią bardzo dobre heble. W chwili obecnej najsensowniejszym wyborem cena/jakość jest model SLX. Jeszcze jak byś znalazł z roku 2012 to już w ogóle by było idealnie. Jeśli nie SLX'y to i Deore 596 również bardzo dobry wybór. Czy jest sens pchać się w XT? Jeśli cena nie ma znaczenia to pewnie że tak. Jeśli budżet w jakiś sposób ograniczony to SLX'y które XT w działaniu nie ustępują niczym.

I jeszcze apropos wagi to ja ważę z plecakiem itd. ok 90kg kiedy chcę staję w miejscu praktycznie używając hamulce Shimano.

Peter079, właśnie beskid napisał, że heble Shimano są całkiem dobre.

Ja doświadczenia dużego nie mam, bo przez prawie 5 lat śmigałem na Juicy 7, ale z zasłyszanych opinii faktycznie wynika, że heble Shimano są rewelacyjne.

IMHO wizualnie kompletnie mi nie leżą.

Za tą kasę, to SLX/XT albo jakieś Formule RX/T1

Gdzieś się naczytał takich mądrości o gięciu goleni??

Hej,

no właśnie na naszym forum, nie pamiętam dokładnie jak to było napisane ale coś w ten deseń - ...hamowałem i widziałem gołym okiem jak golenie chowają mi się pod rower....

Oczywiście nie spotkałem się z prypadkiem zlamania, ale wielu pisze o lekach przed uszkodzeniem przez zbyt ostre hamowanie przez kombinajcję żyleta hampel+duża tarcza. Jest sporo wpisów o takich treściach.

Dzięki za radę. No właśnie potwierdziło się moje przypuszczenie z tymi Shimano...a tak bardzo nie chciałem, ale wydaje mi się że w tej cenie najlepszym wyborem będzie jednak SLX/XT 2012...

Pozdawiam

ja tył w slx br-675 spokojnie 1 pacem blokuje, przodu jeszcze nie próbowałem bo lód i śnieg, wg mnie hample perfekcyjne, i jak jest nudny długi podjazd to można sie klamkami pobawić, tym systemem zabezpieczającym przed wyrwaniem tłoka, wtajemniczenie wiedzą o co chodzi :P

od niedawna mam SLX m675, jesli chodzi o pracę i siłę to mogę ci polecić, przy poich 75kg to są behemoty apokalipsy, moim zdaniem poradza sobie z dużo większą wagą bez problemów, zawsze możesz się podratować tarczą 203mm :) Praca klamki jest specyficzna, mi sie bardzo podoba, ale wiem że nie wszystkim przypada do gustu. Co istotne ja mam dosyć długie palce, ale też nie łapy jak bochny chleba, i żeby ustawić klamkę w wygodnej pozycji musiałem ją odsunąć od kiery niemal na maximum. Jeśli masz łapska jak młynarz to odpuść sobie te klamki, bo będą tak jakby "za małe".

o Shimano jako firmie czytałem jak i slyszałem różne opinnie jednak jeśli chodzi o same hamulce to nie miałem do czynnienia z wieloma negatywnymi komentarzami. Mimo,że chcesz unikać tej firmy to ja również polece SLX pewnie M596 by starczyły ale skoro chcesz mieć zapas to SLX starczy na 100%

Wspomniana regulacja odległości dźwigni od kierownicy to może być problem dla wielkorękich :) Zakres ustawienia jest trochę inny niż w większości hamulców, gdzie dźwignie da się często odsunąć na absurdalną odległość, tu nie. Mam niezbyt długie palce - wskazujący dokładnie 7 cm i po maksymalnie możliwym odsunięciu jest ok. Dłonie mam jednak raczej niezbyt wielkie. Jeśli ktoś preferuje bardziej poziome ustawienie dźwigni to może mieć problem.

To niby drobiazg ale może przeszkadzać.

Pamiętam że problem tej samej natury był w pierwszym roczniku magury julie - z tym że tam z kolei dźwignie były dosyć daleko i nie miały żadnej regulacji, korzystanie z nich było dla mnie mało wygodne, klamki trzeba było modyfikować.

od niedawna mam SLX m675, jesli chodzi o pracę i siłę to mogę ci polecić, przy poich 75kg to są behemoty apokalipsy, moim zdaniem poradza sobie z dużo większą wagą bez problemów, zawsze możesz się podratować tarczą 203mm :) Praca klamki jest specyficzna, mi sie bardzo podoba, ale wiem że nie wszystkim przypada do gustu. Co istotne ja mam dosyć długie palce, ale też nie łapy jak bochny chleba, i żeby ustawić klamkę w wygodnej pozycji musiałem ją odsunąć od kiery niemal na maximum. Jeśli masz łapska jak młynarz to odpuść sobie te klamki, bo będą tak jakby "za małe".

Dzięki za obszerne info...no właśnie mam wmiarę drobne dłonie i fakt że w Shimano są małe klamki i jak jeszcze napiszesz że blisko ustawione względem chwytów to miodzio:D

Pozdrawiam

Hej

Hej, no właśnie na naszym forum, nie pamiętam dokładnie jak to było napisane ale coś w ten deseń - ...hamowałem i widziałem gołym okiem jak golenie chowają mi się pod rower....

Ciekawe czy się złożyły do końca :P jeżeli producent podaje średnice tarczy i max masę bikera to można spokojnie zastosować ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...