Skocz do zawartości

[Sandomierz] co warto zobaczyć

dominik0987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W nadchodzące wakacje wybieram się do Sandomierza jestem z okolic Krakowa, taki krótki spokojny wypadzik na kilka dni. Mam jednak kilka pytań do osób które odwiedziły to miasto lub mieszkają tam, co warto zobaczyć w Sandomierzu? Gdzie warto się przejechać będąc już w tym mieście? oraz jak wygląda sprawa noclegów, mam tu na myśli nocowanie pod namiotami? Będę wdzięczny za jakiekolwiek informację :)

osobiście polecam zbrojownie na ul. Bartolona (ciekawe muzeum, możesz po przymierzać zbroje, zakuć żonę w dyby czy pobawić się różną bronią) i trasę podziemną :) w poprzednie wakacje przejażdżka do Sandomierza rowerem mi nie wyszła, może w te uda się nadrobić

co do spania w S-rzu pod namiotem to wielkiego ruchu nie ma , jest jedno pole namiotowe

http://www.e-camping.net/pl/polska/sandomierz/camping_nr201_browarny.html

ale za to jest ok , co do zwiedzania to praktycznie cała starówka jest piękna i otwarta dla turystów , Brama Opatowska ,Trasa podziemna , Kościół Św.Jakuba , wąwóz Królowej Jadwigi i jeszcze trochę tego jest , jak będziesz rowerem to koniecznie wyprawa w Góry Pieprzowe , a tak wogóle to daj znać na pw jak będziesz jechał to przygotuję fajną traskę i zwiedzimy okolice rowerami

• 3 tygodnie później...

co do spania w S-rzu pod namiotem to wielkiego ruchu nie ma , jest jedno pole namiotowe

Kemping: Camping nr 201 "Browarny" - Sandomierz - Polska - E-camping.net

ale za to jest ok , co do zwiedzania to praktycznie cała starówka jest piękna i otwarta dla turystów , Brama Opatowska ,Trasa podziemna , Kościół Św.Jakuba , wąwóz Królowej Jadwigi i jeszcze trochę tego jest , jak będziesz rowerem to koniecznie wyprawa w Góry Pieprzowe , a tak wogóle to daj znać na pw jak będziesz jechał to przygotuję fajną traskę i zwiedzimy okolice rowerami

A jesteś z okolic Sandomierza? :)

A jesteś z okolic Sandomierza? :)

dominik0987 mieszkam w centrum Sandomierza, okolicę mam już trochę zjeżdżoną rowerem, także spokojnie fajne wycieczki 60-80 km mogę ci zagwarantować o ile w tym czasie co będziesz akurat będę w Sandomingo

Jako człowiek z regionu o Sandomierzu już nie będę pisał,bo w sumie wszystko powiedziane,ale polecam wyrwać się z samego miasta by pojeździć po okolicach.Koprzywnica,Klimontów,zamek Ujazd,Opatów,Zawichost,Dwikozy,wiele ciekawych miejsc.Na dobra sprawę nie wiem,czy jesteś bardziej nastawiony na turystykę,zwiedzanie,czy na jeżdżenie.Jeśli coś Cię szczególnie interesuje,to pytaj :)

Nigdy nie byłem w Sandomierzu więc chciałbym zobaczyć jak najwięcej, poznać miasto :) ale na rowerku też bym trochę pojeździł :D a tak w ogóle. to fajnie że na forum jest kilka osób z tych rejonów :D

Chcesz poznać miasto to polecam tylko starówkę i na niej zabytki, spacer nad Wisłą, myślę że 1 pełny dzień na to starczy, ale tak jak napisał Grzeniu warto i ze swojej strony również polecam zwiedzanie okolicy a do tego najlepszy będzie rower. Można zrobić całodniową wycieczkę rowerem i zobaczyć więcej zrobimy wtedy 120-140 km , możemy rozbić to na 2 dni to zależy od Ciebie ile będziesz miał czasu i co będziesz chciał zobaczyć .

Zatem może opiszę jak to wszystko widzi moja skromna osoba.Jeśli wybierasz się z namiotem,to nie powinno być problemu z miejscem,kamping Browarny jest spory,blisko do galerii,gdzie jest Carefour,więc nie trzeba się zaopatrywać w tony jedzenia.Za kampingiem na wzgórzu jest stare miasto,więc daleko nie jest,ale jesli będziesz zwiedzał miasto z rowerem,to musisz liczyć się z podjazdem i przeciskaniem się między turystami,szczególnie w letnie weekendy jest ich dosłownie setki,czasami zdarzało mi się,że musiałem schodzić z roweru by przemieścić się z jednego punktu starówki,do drugiego.W miescie są dwa sklepy rowerowe z serwisami,jeden renomowany,droższy,drugi tańszy,ale bardziej "chałupniczy" więc w razie problemów z rowerem można się podratować.Jeśli chodzi o zabytki to ja od siebie polecam Bramę Opatowską,charakterystyczny obiekt,z góry rozciąga się szeroki widok na miasto i dalsze okolice.Na pewno katedra-naprawdę piękny zabytek.Warto też przysiąść na trawniku przy moim dawnym liceum-Collegium Gostomianum,jedna z najstarszych,jeśli nie najstarsza,szkół w Polce.Dom Jana Długosza-mieści się tam teraz muzeum,wiele ciekawych eksponatów.Zamek-duzy dziedziniec,ładne widoki,wewnątrz również muzeum,warto zwiedzić wystawy.Kościół Jakuba-stary kościół romański,warto podjechać i obejrzeć.Zbrojownia i Kamienica Oleśnickich-przedsięwzięcia prowadzone przez Chorągiew Rycerstwa Ziemi Sandomierskiej,której niegdyś byłem członkiem.O zbrojowni było już mówione,a w kamienicy,szczególnie w weekendy organizowane sa pokazy walk i tańców a także opowiadania związane z tradycją historyczno-wojskową miasta.Podziemna trasa turystyczna-przyznam,że nie zwiedzałem nigdy :D ale wiem,że cieszy się dużą popularnością.To wg mnie najważniejsze obiekty które warto zobaczyć,ale proponuję poczytać w przewodnikach jeszcze.Po wyjściu ze starówki warto wsiąść na rower i zjechać na bulwar Piłsudskiego,nad Wisłę i posiedzieć na ławeczce,można popływać statkami wycieczkowymi,czy np rowerumi wodnymi,a jeśli już jesteśmy "na dole" to warto podjechać na wzgórze Salve Regina,głównie dla pięknych widoków. Jeśli chodzi o nowe miasto,to nie ma za wiele do zaoferowania,ale polecam odwiedzić cmentarz katedralny i cmentarz żołnierzy Armii Czerwonej poległych na przyczółku w 1944,a także park Piszczele.

To tak o mieście,a wieczorkiem skrobnę coś o okolicach nieco dalszych :)

Dzięki Grzeniu ;) dużo informacji w pigułce, a co do wyprawy to wybieramy się z namiotami bo tak nas wychodzi taniej :D jeżeli chodzi o miasto to muszę jeszcze poczytać jakieś przewodniki ale Twoja wypowiedz rozjaśniła mi trochę i na pewno zwrócę uwagę na wyżej wymienione miejsca.

Rozumiem cięcia kosztów :) Zasadniczym minusem Sandomierza jest (jeszcze-oby jak najkrócej) deficyt kwater prywatnych dla turystów,które cenowo są jednak z reguły najbardziej dostępne dla szerszych mas,poza tym obłożenie jest tak duże,że zarezerwować coś na wakacje trzeba by już może i na wiosnę.

Chciałem jeszcze opisać dalsze okolice,ale to jednak sporo pisania,więc polecam poczytać o Koprzywnicy,Klimontowie,zamku w Ujeździe,Iwaniskach,Opatowie,Zawichoście,Dwikozach(moja wieś :) ). Jeśli coś Cię szczególnie zainteresuje,to napisze wówczas coś od siebie

• 2 miesiące temu...

Dominiku, jeśli Twój pobyt w Sandomierzu zahaczy o weekend, to zapraszam na niedzielną wycieczkę po okolicy z Bike Equipą Sandomierz.

Oprócz Starego Miasta na pewno warto zwiedzić: Góry Pieprzowe i wzgórze Salve Regina. Obie miejscówki oddalone są od Starego Miasta parę kilometrów, więc przyjemniej podjechać rowerkiem.

• Salve Regina - ok. 2km w stronę Krakowa
  • Góry Pieprzowe - ok. 4km w stronę Lublina

Pozdrowionka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...