Skocz do zawartości

[buty] Zastosowanie butów Lake MX90 W

Alik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moja dziewczyna chce kupić buty Lake MX90 W.

http://www.mikesport.pl/lake-mx90-w-damskie-rowerowe-buty-turystyczne.html

Buty miałyby być używane na zwykłych platformach. Na zdjęciach widać zaślepkę w miejscu, gdzie powinien znajdować się blok. Czy to znaczy, że wz takimi butami można, ale nie trzeba używać pedałów zatrzaskowych. Jestem tego prawie pewny, ale nie chciałbym źle doradzić :). Moje obawy budzi jedynie twardość i materiał podeszwy (że może być twardy i śliski). Wiem, że tego nikt na podstawie zdjęć nie stwierdzi, ale może ktoś się wypowie na temat tej "zaślepki".

Fajnie miec opcję przejścia na zatrzaski, ale na początek niech się bardziej "wkręci". Trzymajcie kciuki. :)

Dokładnie tak. Możesz takich butów używać zarówno na platformach, jak i w klikach. Podeszwa to na 100% nie to, co w typowych butach pod zatrzaski. Powinna być stosunkowo miękka chociażby z racji tego, że to buty do turystyki. A ta wiąże się często z chodzeniem. Ale na 100% Ci nie odpowiem.

Buty mają być do jazdy czysto rekreacyjnej, a nie pro, więc brak sztywności po założeniu bloków spd nie będzie problemem. W końcu gdyby były bardzo niewygodne do jazdy rekreacyjnej ze względu na miękkie podeszwy, to by nie było możliwości wkręcenia bloków. Bardziej martwi mnie czy komfortowo pojeździ się bez spd, ale na chłopski rozum: po co są tam zaślepki? Nie byłoby ich, gdyby kiepsko się jeździło tzn. spadała by stopa przez zbyt twardą podeszwę. Czy może źle coś rozumuję?

Dzięki za opowiedzi :)

Zaślepki osłaniają szyny do których przykręca się blok; podeszwa w tym miejscu jest plastikowa, reszta z reguły gumowa - po co upośledzać przyczepność na pedale? Dodatkowo otwory są zaślepione co utrudnia wodzie dostęp do buta - tym bardziej gdy ten dostęp nie jest wymuszony montażem bloku.

Miękkość podeszwy może być problemem nawet przy rekreacyjnej jeździe, nie ma to właściwie znaczenia - przy mocniejszym pedałowaniu podeszwa wiotka będzie się poddawała po zamocowaniu bloku spd dając spory dyskomfort.

Jednak obecnie chyba nie ma już aż tak miękkich butów spd, problem dziś chyba nie istnieje - pamiętam stary test butów sprzed nastu lat - buty sidi upośledzały komfort bo miały bardzo miękką podeszwę zapewniającą właściwie tylko komfort chodzenia.

Dziś nawet buty o stosunkowo małej sztywności podeszwy - np rekreacyjne shimano 077 są wystarczająco sztywne by przenosić siły przy pedałowaniu przez takiego jeźdźca jak ja - 75-80 kilo masy użytkowej. But na skali siemano ma 4 na 12 punktów, więc teoretycznie jest elastyczny, czego ja - przynajmniej od stron podeszwy - nie czuję.

Zaślepki osłaniają szyny do których przykręca się blok; podeszwa w tym miejscu jest plastikowa, reszta z reguły gumowa - po co upośledzać przyczepność na pedale? Dodatkowo otwory są zaślepione co utrudnia wodzie dostęp do buta - tym bardziej gdy ten dostęp nie jest wymuszony montażem bloku.

Chcesz mi powiedzieć, że nie jeździ się w takich butach bez spd, bo przyczepność w miejscu zaślepki to utrudnia? Z drugiej strony jesli się nie jeździ bez spd, to po co te zaślepki? Przecież woda nie będzie tam się dostawać tylko w momencie jak zaślepki są zainstalowane, czyli bez bloków spd. Warto brać taki but czy lepiej kupić jakieś sportowe obuwie?

Co do miękkości obuwia, to nie wiem, bo sam używam shimano jakiegoś sportowego starego modelu z bolcami. Innych nigdy nie miałem, więc się nie znam.

Nie, chcę powiedzieć że zaślepka zasłania szyny które nie są potrzebne do platform i uszczelnia też od spodu but. Niektore buty mają od środka tylko wkładkę która jest wyciągalna i woda może się dostawać do środka.

Niektóre buty mają zaślepkę szyn w postaci odkręcanej płytki inne wyrywanej gumowej osłonki którą trzeba wyciąć.

W teorii tak, w praktyce wiele zależy od sztywności gumy podeszwy i stopnia "wbijalności" platform.

Mam z tej samej kategorii Shimano MT32 i dopóki nie posiadłem zatrzasków, miałem okazję jechać w nich kilka razy na platformie. Wnioski? Nigdy więcej! Wolałem zwykłe trampki - w MT32 noga ślizgała się niemiłosiernie, a już na mokrym pedale to była porażka. Mieszanka gumy protektora jest zbyt twarda, jazda bez zatrzaskowych pedałów w nich to bezsens.

Jeśli buty kupujesz bez obmacania możesz się zdziwić tak jak ja;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...