gms Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 WItam, ostatnio coś dzieję się z moimi kolanami. Chciałbym zasięgnąć porady lekarza. Problem w tym że specjalistów wielu a dobrych jak na lekarstwo. Sam tego doświadczyłem na własnej skórze z innym schorzeniem. Jestem z Bydgoszczy, który lekarz/przychodnia ma dobrych ortopedów (tak to się odmienia?), a który prywatny jest godny polecenia? Słyszałem od koleżanki która miała problemy z kolanami od dr. P. Piotrowskim oraz o przychodni na Rejtana. Wszelkie sugestie mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Santaa Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Do Rejtana podszedłbym z lekkim dystansem. Trafiłem tam kiedyś do neurologa - "przerobił" pełną poczekalnię pacjentów w jakieś 15min, a sama wizyta u niego trwała jakieś 2min, zakończona zbyciem.... Ortopedy niestety żadnego nie polecę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Zaczynając od kolan: od 20 lat mnie bolały, szczególnie wiosną, na początku sezonu. Od 2 lat jeżdżę w spodniach przynajmniej o długości 3/4 i problem sam minął, choć raz mnie bolały w zeszłym roku po przejechaniu 200 km w ciągu jednego dnia. Do Bydgoszczy mam 500 km, więc nie pomogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gms Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Ehh, byłem u lekarza. Dostałem skierowanie na RTG które również dziś wykonałem. Pomijam fakt że na 99,9% będę musiał iść raz jeszcze po skierowanie bo dał mi tylko prześwietlenie na lewe kolano, a bolą mnie oba. Co za paranoja i porażka. Żebym mógł rozczytać te bazgroły to od razu bym powiedział że chce na dwa kolana, ale dowiedziałem się o tym jak byłem na RTG. Wynik w środę, ale raczej pójdę z nimi do lekarza jak będę miał dwa kolana prześwietlone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Olej Rtg drugiego kolana i idz do jakiegos ortopedy z tym co masz i wez skierowane na usg oraz na rezonans, poniewaz na usg lekarz wykonuje badanie w kilku wariantach, spoczynkowe, dynamiczne, wysilkowe itd. Ja takze bylem na RTG jak mi kolana zaczely dokuczac. Lekarz internista, ktory wypisywal mi skierowanie powiedzial, ze na 99% nic ono nie da, ale taka jest procedura. Najpierw RTG z tym do ortopedy, on daje na usg, a po nim rezonans, zeby lekarz ortopeda lub fizykoterapelta mial wglad i zaleci na ich podstawie cwiczenia lub zabiegi. Po badaniach poszukaj dobrego ortopedy jezeli odrazu nie trafisz na fachowca. Cwiczenia lub zabiegi, to takze szeroki zakres od lasera, przez krio itd. Nie wiem jak u Ciebie z dostepem do lekarzy, ale ja gdyby nie znajomosci, to skierowanie, ktore otrzymalem w sierpniu dopiero teraz bym zrealizowal u ortopedy na nfz, bo dzwoniac do swojej przychodni gdzie przyjmuje podobno dobry ortopeda otrzymalem info. ze terminow brak i zapraszaja na zapisy od 3 stycznia 2013 :blink:Powodzenia i zdrowa zycze Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gms Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 No nic idę dziś do lekarza i chciałbym zrobić to RTG drugiego kolana, bo wolę mieć pogląd na oba. W czwartek powinienem mieć wyniki, wówczas będę dalej się tułał po lekarzach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadwaodwa Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Jeśli problem będzie nie do rozwiązania na miejscu to polecam Rehasport w Poznaniu - oni specjalizują się w urazach ortopedycznych, sportowych itp. Sam nigdy nie korzystałem, ale słyszałem wiele dobrego zarówno od ich pacjentów jak i lekarzy, których mam w rodzinie. Minus, że raczej nie jest najtaniej ;-( Nie wiem czy w ogóle robią coś na NFZ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Mogę Ci polecić dobrego ortopedę w Toruniu: http://www.pkt.pl/s/torun/2680094/paczesny_lukasz_lek_med_ortopeda.html Nie wiem czy przyjmuje w jakiejś publicznej przychodni. Chodziłem do niego prywatnie. Odrazu na pierwszej wizycie wykonał badanie usg i trafnie zdjagnozował problem. Niestety wizyta dosyć droga - 120 zł dwa lata temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gms Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 120 zł to nic wobec zdiagnozowania problemu Dziś byłem u tego samego lekarza co wczoraj prosząc o RTG dla drugiego kolana bo ból jest inny niż tego drugiego. Lekarz prosto z mostu powiedział że nie da mi takiego skierowania bo NFZ (btw kurestwo) nie przyjmie takiego czegoś. Najpierw trzeba zbadać jedno, i jak tam nic nie będzie to dopiero drugie. Paranoja .... A wczoraj będąc na RTG radiolog zdziwił się (i stwierdził to samo co ja) że tylko lewe kolano a nie oba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyolec Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Co do lekarza to Ci nie podpowiem, natomiast mogę podzielić się moimi doświadczeniami związanymi z kolanem. Swego czasu przejechałem całe Alpy rowerem. Dojeżdżając do nich, jeszcze w Czechach zaczęło mnie boleć kolano. Myślałem że to chwilowe. W Monachium nie wytrzymałem i poszedłem do lekarza (wizyta 100 euro:/). Miałem szczęście i trafiłem do sportowego. Gościu stwierdził, iż jeżdżę ze zbyt mocno naciągniętymi SPD'ami (faktycznie miałem skręcone na ful). Zrobił mi USG na którym wyszło nadpęknięcie torebki stawowej. Kolejna jego diagnoza była związana ze zbyt słabym przygotowaniem fizycznym do takiego wysiłku, tzn. oprócz zbyt małych treningów przed, zarzucił mi niesmarowanie stawów od wewnątrz, czyli za małe spożywanie kolagenu w pokarmie. Dał mi znieczulacz w aerozolu i powiedział, że mogę jechać dalej. Po powrocie do Polski poszedłem do polskiego lekarza ze skierowania od lekarza pierwszego kontaktu. Dałem mu płytkę na której był nagrany materiał z USG. A on nawet do tego nie spojrzał, tylko kazał mi przestać jeździć na rowerze. Wnerwił mnie niepomiernie. Zwróciłem mu uwagę, to łaskawie zajrzał do przedstawionych mu materiału. Stwierdził wtedy to samo co lekarz w Niemczech. Pobrałem później glukozaminę (nie podaje nazwy co dokładnie bo nie chcę robić reklamy). Po dwóch i pół miesiąca brania, kolano przestało boleć. Teraz zawsze jak planuje wysiłek to 3 miesiące wcześniej zaczynam spożywać wspomniany wyżej suplement. Powiem Ci tak, większość moich znajomych, którzy jeżdżą mają już problemy z kolanami. Jednego to nawet na operację wysłali, po tym jak bez większego przygotowania przyjechał z Torunia do Łodzi w jeden dzień, czyli tak naprawdę na własne życzenie to miał. Jak już będziesz wiedział co Ci dolega to napisz proszę. Jestem bardzo ciekaw. Już tu z niejedną osobą dyskutowałem o stawach. Po tym bólu który dokuczał mi bardzo długo i był nie do wytrzymania, mam na tym punkcie trochę obsesję. Btw. jak interesuje Cię mój wypad w Alpy podczas którego przejechałem 9 państw rowerem, to zapraszam na mojego bloga www.naekskursji.wordpress.com. Oprócz relacji opisałem tam też historię mojego kolana:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam00 Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 no niestety, ja w sumie tez przechodzilem dlugi czas problemy z kolanami, i sam najpierw z siebie stwierdzilem, ze moze jak odpuszcze sobie jazde na rowerze to mi przejdzie, niestety dolegliwosci zamiast zniknac zaczely sie nasilac; pierwszy ortopeda zasugerowal blokade i dal skierowanie na fizjoterapie, blokady na szczescie nei wzialem, fizjoterapia przyniosla minimalny efekt; no i oczywiscie glukozamina ze problem nie ustepowal to po jakims czasie tak sie zlozylo ze trafilem do drugiego dal mi do tego jakies tabletki na rozluznienie miesni dopiero po wizycie u 3ciego do ktorego trafilem, chyba nazywal sie Słowiński i chyba przyjmuje teraz w/w rehasport ktory zalecil mi wlasnie jazzde na rowerze (w celu lepszego odzywienia chrzastki) czy basen nastapila wyrazna poprawa do tego staram sie zawsze nosic spodnie 3/4 zeby zakrywac kolana no i rozciagac przed jazda takze zycze znalezienia dobrego specjalisty i polecam wlasnie delikatny ruch + dbanie o okrywanie kolan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgucior Napisano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 nawiązując do któegoś z wczesniejszych postów : nie ma czegoś takiego jak nadpeknięcie torebki stawowej. koniec kropka. Diagnostyka i leczenie dolegliwości bólowych stawów: 1 konsultacja ortopedyczna 2 badania dodatkowe : rtg, usg rezonas lub ct jesli konieczne w ostatecznosci 3 ponowna konsultacja ortopedyczna z wynikami badań , najlepiej u tego samego co poprzednio 4 fizykoterapia zalecona przez specjalistę ortopedii lub specjalistę rehabilitanta - lekarza. Jak stawy bolą tzn że są chore albo że my sami je przeciążamy. uwaga że jak boli to przestań pedałowac jest bardzo trafna. Jeśli lubisz pedałowanie to rób to z głową żebyś na starość nie piszczał że to "źli lekarze mi to zrobili". Wiskosuplementacja doustna wskazana ale pamiętaj ze pierwsze efekty po kilku miesiącach w zalezności od składu tego co przyjmujesz. rynek pełen jest suplementów diety i trzeba wiedzieć co łykać. Preparaty dostawowe to już raczej dla starszych osób lub dla tych z mocno zniszczonymi stawami ale o tym decydują wyniki badań dodatkowych Dobry ortopeda w Bydgoszczy? Ci ze szpitala wojskowego? Pracuje tam lekarz zawiszy bydgoszcz , jeden z niewielu od medycyny sportowej w Bydoszczy Dokładne USG stawów kolanowych pani dr. Drewa , duże doświadczenie i trafnosć w opisywaniu badań. To chyba by było na tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gms Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Z racji zabiegania wczoraj byłem dopiero u lekarza. Z rtg wyszły piękne moje kości - na całe szczęście całe i zdrowe. Kontuzja o ile można ją tak nazwać dotyczy zbicia tkanek miekkich które moga boleć przez ok miesiąc. Pozostało kontrolowanie i w razie pogorszenia idę ale już prywatnie. Dzięki za polecenia lekarzy nigdy nie wiadomo kiedy się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gms Napisano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ok Panowie, pora odgrzać kotleta. Wczoraj byłem na rowerku podjechać do sklepu itd. Jak na złość odezwało się prawe kolano. Lekkie kłucia podczas pedałowania, a później ten sam ból przy chodzeniu. Dziś już jest normalnie. Złe ustawienie spd czy faktycznie coś z kolanem ? Dodam że lewe kolano które bolało mnie przy chodzeniu już się nie odzywa, i kuracja galaretkami pomogła. P.S. Byłem u lekarza bo mam zapalenie ucha, i napomniałem lekarce (BTW fajna, młoda) o kolanie oraz czy zna dobrego ortopedę. Poleciła dr. Kozaka który przyjmuję w Intercor (NFZ i prywatnie) i w Bizielu (NFZ), jak wykonam usg kolana będę do niego uderzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ja mam ból w lewym kolanie od zeszłorocznego Sylwestra. W czasie wygłupów na śniegu skręciłem mocno nogę w kolanie. Rano bolało okropnie, przez kilka dni ledwo mogłem chodzić. Byłem u lekarza pierwszego kontaktu, potem dostałem skierowanie na USG i do chirurga w poradni. Lekarz robiący USG niczego nie wykrył, a doktor w poradni zalecił mi ćwiczenia wzmacniające mięśnie lewej nogi Przez rok jakoś funkcjonowałem, ból nie był na tyle wielki, żebym nie mógł jeździć na rowerze, czy pływać, ale jednak dalej trochę bolało. W tym roku postanowiłem spróbować u jakiegoś specjalisty. Zrobiono mi porządne USG i okazało się, że miałem lekko naderwane więzadło i pękniętą łąkotkę. Więzadło zdążyło się zabliźnić, a łąkotka ma pęknięcie na tyle niewielkie, że da się z tym funkcjonować i nie ma przeciwwskazań w jeździe na rowerze . Oczywiście zaleceniem jest artroskopia kolana, tyle że prywatnie zabieg kosztuje ponad 3000zł, a przez NFZ trzeba czekać ok 2 lat. Na razie wybieram opcję czekania na termin w NFZ, może uda się jakoś skrócić czas oczekiwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gms Napisano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Dlatego za tydzień idę do dr Kozaka na prywatną wizyte żeby mieć spokojną głowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gms Napisano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Jeśli ktoś jest zainteresowany. Mam zbicie kości (nie znam jej nazwy, rozczytać się nie mogę a nie chce przekręcić, ale chodzi o zewnętrzną stronę prawego kolana). Czas regeneracji min 6 tyg. Pewnie przez to że go nie oszczędzałem od razu po urazie ciągnie się to za mną do dnia dzisiejszego. Ale jest poprawa bo mogę już ~50 km przejechać z lekkim bólem, a po zejściu z roweru chodzę normalnie. Zalecenia lekarza to basen, okłady z lodu a dopiero potem rower - ale weź tu wytrzymaj jak zawody niedługo Ogólnie jestem zadowolony, szkoda że nie trafiłem od razu na tego lekarza (NFZ o dziwo). Ogólnie rzecz biorąc jestem zdrowy ale mam uraz do samoistnego wyleczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.