Gość Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Witam, kupuję hydrauliki shimano m596 tylko mam problem, a mianowicie tarcze. Chciałem kupić sm-rt54 160mm ale w necie nie ma prawie żadnych opinii na ich temat. Znalazłem tylko jedną, na angielskim forum, że nie są zbyt dobre. A w bikestacji są na promocji za 30 zł co mnie szczerze mówiąc bardzo satysfakcjonuje ;] Jeżdżę xc. Może ich ktoś używa i może cokolwiek na ich temat powiedzieć? Niestety nie mam hajsu żeby na tarczę wydawać po 100zł. Chyba że macie coś innego do polecenia w cenie tych sm-rt54. Ale najbardziej mnie interesują opinie właśnie o nich, jakby ktoś mógł coś o nich skrobnąć to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 kupując te tarcze musisz mieć świadomość że są tylko do okładzin żywicznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 kupując te tarcze musisz mieć świadomość że są tylko do okładzin żywicznych no to ja wiem, deore m596 mają żywiczne. Szukam po prostu opinii jak ta tarcza działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ja mam te tarcze, tyl i zaciksk 416 z klockami zywicznymi blokuje kolo bez problemu. Sa troche miekkie, bo z przodu znowu mam bb7 z 160 i przy maksymalnym wcisnieciu klamki lekko sie wygina, ale ma tez minimalne bicie i juz blizej klockow nie da sie ustawic. Srednio odprowadza cieplo z bb7 latwo ja zagrzac. Nie wiem ile wazysz, ale przy 85 kg jest troche za mala. Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ja mam te tarcze 180mm na przodzie i 160mm na tyle. Używałem ich też z pół metalikami ale dosyć krótko, działają ok i nie piszczały ani się nie powyginały przez sezon katowania, więc mogę polecić. Zasadnicza wada to ich waga, można pewnie znaleźć coś lżejszego, ale zapewne mniej trwałego w tej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 A ja tej tarczy używam z klockami metalicznymi i nie widzę efektów ubocznych póki co. Przy czym przód mam jeszcze na żywicznych, więc porównanie jest Generalnie zwykła, przeciętna tarcza. Sztywność średnia, ujdzie w tłoku. Mam wersję 180 mm, zaliczyły kilka ładnych zjazdów w górach. Za 3 dyszki można brać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ja mam te tarcze, tyl i zaciksk 416 z klockami zywicznymi blokuje kolo bez problemu. Sa troche miekkie, bo z przodu znowu mam bb7 z 160 i przy maksymalnym wcisnieciu klamki lekko sie wygina, ale ma tez minimalne bicie i juz blizej klockow nie da sie ustawic. Srednio odprowadza cieplo z bb7 latwo ja zagrzac. Nie wiem ile wazysz, ale przy 85 kg jest troche za mala. Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2 Ważę 65 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianEr Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Dość ciężkie są..... Ja na swoich pojeździłem około miesiąca i od tej pory leżą - wymieniłem je na lżejsze. Poza tym jakiś ewidentnych wad według mnie nie miały. BTW - mam do sprzedania. 2X 160 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Dość ciężkie są..... Ja na swoich pojeździłem około miesiąca i od tej pory leżą - wymieniłem je na lżejsze. Poza tym jakiś ewidentnych wad według mnie nie miały. BTW - mam do sprzedania. 2X 160 mm. 160 g to dużo? Takie przykłądowo deore xt ważą 140 g, a są 4x droższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Z metalikami dziala srednio i widac jak szybcier sciera. Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Z metalikami dziala srednio i widac jak szybcier sciera. Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2 No to skoro to tarcze tylko pod klocki żywiczne i podawane jest to wszędzie to trudno żeby dobrze działały również z metalikami ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Chyba porównałeś wagę RT54 mocowane na 6 śrub, z XT mocowanymi na CL. Różnica przy tym samy mocowaniu jest dużo większa, bo 180mm waży ponad 200g a 160 niecałe 200g przy mocowaniu CL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-shimano-sm-rt54-160mm-centerlock-i2861564383.html Zgodnie z tym tarcza + nakretka 160 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Dobra zamówiłem te rt-54 mam nadzieje że nie popełniłem życiowego błędu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Ja też zamówiłem i też będę używał z 596. Oby nie było z tym zestawem problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Ja też zamówiłem i też będę używał z 596. Oby nie było z tym zestawem problemów. No to widzę ten sam zestaw co ja. Oby służył dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Jeżdzę na rt 51 z klockami metalicznymi i nie zauważyłem nie pożądanych skutków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 To ciężkie i pancerne tarcze. No dobra, pancerne jak pancerne, ale tanie i kwestia trwałości odpada na dalszy plan U mnie służą z metalikami w BB5 i 180mm daje bez problemu radę, ciężko ją skrzywić, choć nie powiem, nie jest to niemożliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Widzę że cześć z was myli rt 54 i rt 53. Rt54 to nowa wersja rt53, z agresywniejszym wyglądem i ponoć waga jest zbita o 10% względem rt 53. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 20 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 A RT 56 co to za wynalazek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 RT 56 to pewnie to samo co rt 54,53 tylko że z innym wyglądem i montażem na 6 śrub a nie CL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.