Skocz do zawartości

[tarcza] tarcza a amortyzator ?

MateuszIce

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie mechaniczne, pierwsze chce kupić tarcze bo kolega sprzedaje więc tanio ;p

potem dam mechaniczny.

a i takie jeszcze jedno pytanie.

jak mam ten cały zacisk przewód i klamke, i dam inną tarcze to musze coś wymieniać? tarcze mają jakieś różne szerokości ? (tak to że adapter będzie potrzebny to wiem)

Siła większa ale niekoniecznie potrzebna, dla zdecydowanej większości posiadaczy hamulców 160tka z tyłu daje zapas by dobrze, efektywnie hamować. Nawet przy 140tce jestem w stanie zablokować bez problemu tylne koło, jednym palcem na dźwigni hamulca także gdy przyczepność do podłoża jest dobra.

Sorka, ale tak czytam ten post i jakoś nikt Ci tego nie mówi... Tarcza 203 mm do tego amora... ok mozna, ale to jak wsadzić hamulce Brembo do Dacii Logan. Widzę, że producent podaje max rozmiar tarczy na 180 mm. Ok możesz wsadzić tarczę 203 mm innym adapterem, ale czy amor to wytrzyma? Pamiętaj, że są większe przeciążenia... jakbyś miał wykorzystać te 20,3 cm tarczy. A tak szczerze myślę, że i tak nie wykorzystasz tych 203 mm bo jakbyś miał to najpierw amor Ci się pewno połamie....

PS. tarcza 203 mm to downhill, ten amor to jak widzę dirt... Nie wspominam o hamulcach hydraulicznych bo jak ktoś wyżej wspomniał to więcej zabawy przy serwisie... znacznie więcej!

Sorka, ale tak czytam ten post i jakoś nikt Ci tego nie mówi... Tarcza 203 mm do tego amora...

Chyba nie czytałeś dokładnie ;)

Z tego co mi wiadomo, to ten model ma ograniczenie do 180 mm.

Zresztą jak wstawisz ten sam rozmiar tarcz i zacisk brembo do Dacii też nic się nie stanie :P myślisz że od razu urwiesz połowę zawieszenia bez przesady ;)

Założyć 203 możesz, tylko po co, jak żeby postawić rower na przednie koło przy dobrym hamulcu (jeśli chodzi o mechaniki to np. bb5, bb7), wystarczy spokojnie 180. Jeśli hamulec słabo hamuje to może warto sprawdzić czy może tarcza i klocki nie są zabrudzone. W mechanikach duży wpływ na hamowanie ma też klamka i pancerz (ten ostatni szczególnie z tyłu). Może warto było było by pobawić się przy tych częściach, bo Launch przy 203 może nie wytrzymać i razem z tym może stać się coś tobie.

• 2 tygodnie później...

@ Druid: Ja przeczytałem dokładnie, Cyt:" mam amortyzator RST LAUNCH T8 i chciałbym dać do roweru tarcze 203" pod ten amor planuje wsadzić tarcze 203 mm.

Nie ma sensu wsadzać wielkich tarcz, któe zostały stworzone do "ciężkich" zastosowań do amortyzatora, który do tego nie został stworzony. Tak konfiguracja to albo ma się psychozę by tarcza się zbyt nie nagrzała albo dla za######iaszczego wyglądu.

Widzę, że w łagodniejszy sposób użytkownik djwiocha podziela moje zdanie i myślę, że jest to koniec tego tematu :)

no koledzy, tył zostaje 160 tarcza :) najwyżej klocki kupie

a do przodu bym dał tą 180tke z tego powodu że :

*tarcze z przodu bym wtedy dał do tyłu bo tarcza z tyłu ma lekką centre

*bym pomalował tą tarcze i design elegancki

*noi oczywiście hamowanie lepsze, tzn 18% z tego co wyczytałem daje sama tarcza :)

Może trochę źle się wyraziłem. Klocki metaliczne nie są zalecane do mechaników ponieważ odprowadzają większość ciepła do zacisku, a co za tym idzie do płynu hydraulicznego, lub w tym przypadku do linki. Z tego wniosek że może to doprowadzić do stopienia pancerza. Tutaj masz filmik w którym Szwed wyjaśnia jaki rodzaj klocków do jakiej jazdy no i między innymi mówi o tym, że nie zaleca się łączenia mechaników z metalikami. Może i Twój brat nie ma problemów, ale skoro są one odradzane w oficjalnym filmiku producenta klocków to coś musi być na rzeczy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...