Skocz do zawartości

[spd] jak dobrac?

dzyniu

Rekomendowane odpowiedzi

a pedaly?

mysle ze 200zl a moze i wiecej moge wydac jakie wybrac?

nie jestem agresorem ale staram sie pokonywac wszystko co spotkam na drodze wiem ze poczatki na spd bywaja trudne i moga byc bolesne. jakas rada co do pierwszych ustawien i kolejnych...

Ja kupiłem swoje spd 780 (XT) za 200 zł i jestem z nich bardzo zadowolony, jednak nie różnią się specjalnie, jedynie tym, że xt ma jakiś super kształt ośi dzięki czemu błoto się nie gromadzi, ale na to akurat patrzyłbym z przymrużeniem oka. No i ceną która jest połowę niższa. Czy warto dopłacać? Na to pytanie najlepiej odpowiesz sobie sam:)

Co do butów to przejdź się do sklepu pomierz, zapamiętaj model i szukaj na necie. Jest duże prawdopodobieństwo, że będą tańsze. Pozdrawiam.

Ja śmigam na takim zestawie

http://allegro.pl/buty-mtb-shimano-sh-m077-ciemno-szare-shm077-w-wa-i2945758404.html

http://allegro.pl/pedaly-spd-shimano-pd-m520-biale-bloki-nakladki-i2953260253.html

zestaw na sam początek doskonały a różnica w przejściu z platform na SPD-ki cudowna to lek na moje nogi,równomierny rozkład sił,łatwiejsze podjazdy pod górę

Jeśli buty Shimano to proponuję M087.

Różnica w cenie nieduża, a klamra + 2 paski trzymają lepiej nogę niż 3 paski.

Jeśli o pedały chodzi to jak ktoś wyżej wspomniał - M520 lub M540. Też kiedyś zastanawiałem się nad XT, natomiast po obejrzeniu i porównaniu z M540 wybrałem te drugie. Wizualnie żadna różnica, dodatkowo napis XT. Z opinii zebranych w użytkowaniu też brak znaczącej poprawy jakości.

Jeżeli mówimy o spd w pełnym tego słowa znaczenia, to wyboru za bardzo nie masz (spd=shimano pedaling system).

Natomiast jeżeli mówimy ogólnie o klikach to wybór jest spory - ale podobnie jak z butami w dużej mierze uzależniony od upodobań.

No chyba, że się ścigasz i potrzebujesz lekko - wtedy Cranki.

Albo masz problem z kolanami, wtedy coś z luzem roboczym, czyli Time lub ponownie Cranki.

Generalnie każdy system na początek, czyli na otrzaskanie z jazdą na wpięciu, będzie ok. Każdy też umożliwia ustawienie różnych kątów wypięcia, mniejszego dla początkujących i większego dla zaawansowanych.

Ale bierz Time Atac - są najlepsze ;)

Ile winy spd shimano 540 w tym, że teraz mam problemy z kolanami ? Nie wiem, ale wiem jedno, Time zdecydowanie wygodniejsze :thumbsup: bo teraz śmigam na takich.

Przez 5 lat śmigałem na 540'stkach i niby dobre, ale faktycznie luz roboczy mniejszy ( co ma też swój plus ) i jakoś mniej wygodne.

Więcej będę mógł napisać po tym sezonie, ale na razie jestem pozytywnie zaskoczony ergonomią Time Attack

Nie neguję tu pracy spd, ale jakoś mniej komfortowe są :thumbsup:

Co do obuwia, bo głównie tego tyczy się temat, to przerabiałem już Spece Taho i Shimano m78 i m80 ( ?)

Wygodne były spece, ale ciężkie i mało przewiewne.

Jeżeli chodzi o pedały to proponowałbym shimano 520 za ok. 90zł i buty shimano na rzepy np.

http://allegro.pl/buty-shimano-mtb-spd-sh-m077-r44-ostrow-i2905797348.html

Na tej aukcji jest rozmiar 44 ale widziałem na allegro rozmiar 46 w mniejszej cenie.

Przeważnie małe lub duże rozmiary, są tańsze od tych średnich.

Pamiętaj tylko, że shimano ma inną rozmiarówkę. Ja z rozmiarem 42 i 2/3 (nike) mam shimano rozmiar 44. Dlatego musisz przymierzyć bo może być przykra niespodzianka ;)

Mierzyłem w sklepie buty Shimano więc wiem jaki mam rozmiar. Znalazłem sklep który w lutym będzie miał model m088 w moim rozmiarze.

Podepnę się pod temat i zapytam:

Buty powinny być idealnie dopasowane, czy lepiej mieć odrobinę luzu?

Mierzyłem shimano m077 r.46, mierzyłem 47, oba rozmiary mi względnie pasowały, ale nie wiem jak to wyjdzie w praktyce. Jakie macie doświadczenia?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...