dzyniu Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 witam, nosze sie z zamiarem kupna pedalow i butow na co zwracac szczegolna uwage? moj rozmiar to 46 czy moze byc klopotliwy w zakupie dobrych i niekoniecznie najdrozszych butow? z gory dziekuje za pomoc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shortee Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Problemów być nie powinno, ale każdy producent ma inną rozmiarówkę więc proponuje przymierzyć buta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzyniu Napisano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 a pedaly? mysle ze 200zl a moze i wiecej moge wydac jakie wybrac? nie jestem agresorem ale staram sie pokonywac wszystko co spotkam na drodze wiem ze poczatki na spd bywaja trudne i moga byc bolesne. jakas rada co do pierwszych ustawien i kolejnych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ja kupiłem swoje spd 780 (XT) za 200 zł i jestem z nich bardzo zadowolony, jednak nie różnią się specjalnie, jedynie tym, że xt ma jakiś super kształt ośi dzięki czemu błoto się nie gromadzi, ale na to akurat patrzyłbym z przymrużeniem oka. No i ceną która jest połowę niższa. Czy warto dopłacać? Na to pytanie najlepiej odpowiesz sobie sam:) Co do butów to przejdź się do sklepu pomierz, zapamiętaj model i szukaj na necie. Jest duże prawdopodobieństwo, że będą tańsze. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzyniu Napisano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 zacznij od zwyłych SPD M520, buty SPD sh 077. U mnie ten zestaw się sprawdza, nie wymaga szczególnej konserwacji. poczytaj trochę opini na temat tych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Jak jeździsz więcej w błocie itp to weź lepiej PD-M540. Nie wymagają specjalnego klucza, aby je rozebrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzyniu Napisano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 co znaczy rozebrac? nie mialem do czynienia nigdy z spd i szczerze powiem lekka magia dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ja śmigam na takim zestawie http://allegro.pl/buty-mtb-shimano-sh-m077-ciemno-szare-shm077-w-wa-i2945758404.html http://allegro.pl/pedaly-spd-shimano-pd-m520-biale-bloki-nakladki-i2953260253.html zestaw na sam początek doskonały a różnica w przejściu z platform na SPD-ki cudowna to lek na moje nogi,równomierny rozkład sił,łatwiejsze podjazdy pod górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 co znaczy rozebrac? Rozebrać - dostać się do łożyska i wyczyścić, nasmarować. W PD-M520 potrzebujesz specjalnego klucza, a w PD-M540 można zwykłym kluczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Można to rozebrać bez "specjalnego" klucza: serwis M520 Ja do tego zestawu mam buty M087, wydają się trwalsze od 077. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekJ Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Jeśli buty Shimano to proponuję M087. Różnica w cenie nieduża, a klamra + 2 paski trzymają lepiej nogę niż 3 paski. Jeśli o pedały chodzi to jak ktoś wyżej wspomniał - M520 lub M540. Też kiedyś zastanawiałem się nad XT, natomiast po obejrzeniu i porównaniu z M540 wybrałem te drugie. Wizualnie żadna różnica, dodatkowo napis XT. Z opinii zebranych w użytkowaniu też brak znaczącej poprawy jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Jeżeli mówimy o spd w pełnym tego słowa znaczenia, to wyboru za bardzo nie masz (spd=shimano pedaling system). Natomiast jeżeli mówimy ogólnie o klikach to wybór jest spory - ale podobnie jak z butami w dużej mierze uzależniony od upodobań. No chyba, że się ścigasz i potrzebujesz lekko - wtedy Cranki. Albo masz problem z kolanami, wtedy coś z luzem roboczym, czyli Time lub ponownie Cranki. Generalnie każdy system na początek, czyli na otrzaskanie z jazdą na wpięciu, będzie ok. Każdy też umożliwia ustawienie różnych kątów wypięcia, mniejszego dla początkujących i większego dla zaawansowanych. Ale bierz Time Atac - są najlepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dromik Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Jeżeli mówimy o spd w pełnym tego słowa znaczenia, to wyboru za bardzo nie masz (spd=shimano pedaling system) Niekoniecznie. Exustar E-PM25, jak dla mnie wszystkie Shimano się chowają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Ile winy spd shimano 540 w tym, że teraz mam problemy z kolanami ? Nie wiem, ale wiem jedno, Time zdecydowanie wygodniejsze bo teraz śmigam na takich. Przez 5 lat śmigałem na 540'stkach i niby dobre, ale faktycznie luz roboczy mniejszy ( co ma też swój plus ) i jakoś mniej wygodne. Więcej będę mógł napisać po tym sezonie, ale na razie jestem pozytywnie zaskoczony ergonomią Time Attack Nie neguję tu pracy spd, ale jakoś mniej komfortowe są Co do obuwia, bo głównie tego tyczy się temat, to przerabiałem już Spece Taho i Shimano m78 i m80 ( ?) Wygodne były spece, ale ciężkie i mało przewiewne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matrixxx Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Jeżeli chodzi o pedały to proponowałbym shimano 520 za ok. 90zł i buty shimano na rzepy np. http://allegro.pl/buty-shimano-mtb-spd-sh-m077-r44-ostrow-i2905797348.html Na tej aukcji jest rozmiar 44 ale widziałem na allegro rozmiar 46 w mniejszej cenie. Przeważnie małe lub duże rozmiary, są tańsze od tych średnich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Kupilem m087 rozmiar 50 na allegro i pasuje idealnie. Zmierz sobie wkladke z butow w ktorych chodzisz . Zadz do jakiegos sklepu i odpowiednio niech znajda ci buciki ktore chcesz . Odradzam kupowanie modelu bez klamry po pewnym czasie rzepy sie trzymaja idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sleddogs Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Widzieliście gdzieś w sklepach czarne buty shimano M087 w rozmiarze 46? Czy te buty są wycofane z produkcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Dokładnie takie dostałem pod choinkę od żony Kupowane w Szczecinie - 280zł http://www.coolbike.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eper Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Pamiętaj tylko, że shimano ma inną rozmiarówkę. Ja z rozmiarem 42 i 2/3 (nike) mam shimano rozmiar 44. Dlatego musisz przymierzyć bo może być przykra niespodzianka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sleddogs Napisano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Pamiętaj tylko, że shimano ma inną rozmiarówkę. Ja z rozmiarem 42 i 2/3 (nike) mam shimano rozmiar 44. Dlatego musisz przymierzyć bo może być przykra niespodzianka Mierzyłem w sklepie buty Shimano więc wiem jaki mam rozmiar. Znalazłem sklep który w lutym będzie miał model m088 w moim rozmiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekJ Napisano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Nowa kolekcja jest przewaznie sporo drozsza (M088) niz starsza (M087), a przegladajac katalog Shimano na ten rok nie zauwazylem specjalnej roznicy w obu modelach. Moim zdaniem, jesli nie chcesz przeplacac, poszukaj M087. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolg Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Podepnę się pod temat i zapytam: Buty powinny być idealnie dopasowane, czy lepiej mieć odrobinę luzu? Mierzyłem shimano m077 r.46, mierzyłem 47, oba rozmiary mi względnie pasowały, ale nie wiem jak to wyjdzie w praktyce. Jakie macie doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shortee Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Bierz te w których masz więcej luzu (ale bez przesady). Stopy puchną podczas wysiłku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 I do tego w chlodniejszy dzien czasem warto zarzucic dwie pary skarpet;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.