michal127 Napisano 18 Stycznia 2013 Napisano 18 Stycznia 2013 Witam. Od pewnego czasu mam problem z tym licznikiem. Mianowicie chodzi o to, że prawdopodobnie od niskich temperatur przestaje pokazywać prędkość. W piwnicy na sucho wszystko chodzi pięknie, a po przejechaniu paru kilometrów w gdzieś około -3 stopniach pokazuje 0km/h i to już koniec. Wracam do ciepłej piwnicy i nagle cud, licznik już działa. Czujka w czasie jazdy działa na pewno, bo miga światełkiem gdy koło się obraca. Zakłócanie sygnału raczej też wykluczam, gdyż na kierownicy nie mam nic oprócz tego licznika. Wymieniłem dziś w nim baterie, która była w zestawie na jakiegoś enerdżajzera i oczywiście nie dało to nic. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?
kraszak Napisano 18 Stycznia 2013 Napisano 18 Stycznia 2013 W "czujce" też jest bateria. Może jest na wyczerpaniu i dlatego słabnie na mrozie sygnał. Mam ten sam licznik i przy minusowych temperaturach chodzi dobrze.
mklos1 Napisano 18 Stycznia 2013 Napisano 18 Stycznia 2013 Być może to co obserwujesz to "lagi" wyświetlacza LCD w niskiej temperaturze. Normalny i naturalny objaw. Jeżeli licznik w niskiej temperaturze zupełnie przestaje działać, to ma jakąś wadę. Pewnie coś nie kontaktuje, a jak się ogrzewa, to łapie kontakt.
michal127 Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Napisano 18 Stycznia 2013 Licznik nie przestaje działać całkowicie. Nie pokazuje jedynie prędkości, a wszystkie pozostałe rzeczy typu termometr, zegar itp działają dobrze. Jutro sprawdzę bateryjkę w czujce jak napisał kraszak i po próbnej jeździe napiszę jak jest.
michal127 Napisano 19 Stycznia 2013 Autor Napisano 19 Stycznia 2013 No nic. Dalej to samo. Wymieniłem obie baterie i dalej nie pokazuje prędkości. Dziś w piwnicy zauważyłem tylko, że idealnie po przekroczeniu +3 stopni zaskoczył na nowo i to właściwie wszystko.
mklos1 Napisano 19 Stycznia 2013 Napisano 19 Stycznia 2013 Gdyby bateria była problemem nie byłoby takiej wyraźnej granicy działania/niedziałania. Problem jest natury kontaktu elektrycznego (tak mniemam). Niestety są to urządzenia tego typu, że niewiele da się naprawić. Albo działa, albo jest do wyrzucenia.
lukib1 Napisano 28 Stycznia 2013 Napisano 28 Stycznia 2013 Witam Jaki masz ten licznik konkretnie: STS, DTS czy RDS. Ja mam BC1609STS i w instrukcji mam napisane, że działa prawidłowo w zakresie temperatur powyżej 0 st C, chociaż ja mój używam do -10 st.C i działa prawidłowo, ale jakby wolniej przełącza funkcje :-). Mam tylko problem nocą kiedy włączam lampkę Magicshine, która zakłóca mi kompletnie pomiar prędkości , drogi i czasu jazdy a także kadencji, tzn. nie działa w czasie kiedy lampka jest włączona, ale to wina przetwornicy w lampce , która zakłóca sygnał z czujnika pomiaru i kadencji. Sprawdź w instrukcji w jakim zakresie temperatur powinien prawidłowo działać twój licznik. Pozdrawiam
michal127 Napisano 28 Stycznia 2013 Autor Napisano 28 Stycznia 2013 Szczerze, jaka dokładnie to jest wersja licznika to nie wiem. Zaglądam tu do instrukcji i nic tu o tym nie widzę oprócz tego ze jest to 1200 plus. Teraz i tak od wczoraj zrobiło się cieplej (jakieś 3 stopnie na plusie) i licznik działa już perfekcyjnie. Nocą razem z lampką wydaje mi się, że działał raczej dobrze, chociaż nie miałem jak tego dobrze sprawdzić, bo nie ma podświetlenia i w nocy właściwie jest bezużyteczny. Spróbuję w najbliższym czasie jakoś tej sigmy się pozbyć, bo mnie już od dłuższego czasu wkurza i kupię przewodowego BC1609, bo z tą bezprzewodowością też już miałem cuda ;p
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.