Skocz do zawartości

[licznik] problem z bezprzewodową sigmą 1200 plus

michal127

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od pewnego czasu mam problem z tym licznikiem. Mianowicie chodzi o to, że prawdopodobnie od niskich temperatur przestaje pokazywać prędkość. W piwnicy na sucho wszystko chodzi pięknie, a po przejechaniu paru kilometrów w gdzieś około -3 stopniach pokazuje 0km/h i to już koniec. Wracam do ciepłej piwnicy i nagle cud, licznik już działa. Czujka w czasie jazdy działa na pewno, bo miga światełkiem gdy koło się obraca. Zakłócanie sygnału raczej też wykluczam, gdyż na kierownicy nie mam nic oprócz tego licznika. Wymieniłem dziś w nim baterie, która była w zestawie na jakiegoś enerdżajzera i oczywiście nie dało to nic. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?

Napisano

W "czujce" też jest bateria. Może jest na wyczerpaniu i dlatego słabnie na mrozie sygnał.

Mam ten sam licznik i przy minusowych temperaturach chodzi dobrze.

:D

Napisano

Być może to co obserwujesz to "lagi" wyświetlacza LCD w niskiej temperaturze. Normalny i naturalny objaw. Jeżeli licznik w niskiej temperaturze zupełnie przestaje działać, to ma jakąś wadę. Pewnie coś nie kontaktuje, a jak się ogrzewa, to łapie kontakt.

Napisano

Licznik nie przestaje działać całkowicie. Nie pokazuje jedynie prędkości, a wszystkie pozostałe rzeczy typu termometr, zegar itp działają dobrze. Jutro sprawdzę bateryjkę w czujce jak napisał kraszak i po próbnej jeździe napiszę jak jest.

Napisano

No nic. Dalej to samo. Wymieniłem obie baterie i dalej nie pokazuje prędkości. Dziś w piwnicy zauważyłem tylko, że idealnie po przekroczeniu +3 stopni zaskoczył na nowo i to właściwie wszystko.

Napisano

Gdyby bateria była problemem nie byłoby takiej wyraźnej granicy działania/niedziałania. Problem jest natury kontaktu elektrycznego (tak mniemam). Niestety są to urządzenia tego typu, że niewiele da się naprawić. Albo działa, albo jest do wyrzucenia.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

Jaki masz ten licznik konkretnie: STS, DTS czy RDS.

Ja mam BC1609STS i w instrukcji mam napisane, że działa prawidłowo w zakresie temperatur powyżej 0 st C, chociaż ja mój używam do -10 st.C i działa prawidłowo, ale jakby wolniej przełącza funkcje :-).

Mam tylko problem nocą kiedy włączam lampkę Magicshine, która zakłóca mi kompletnie pomiar prędkości , drogi i czasu jazdy a także kadencji, tzn. nie działa w czasie kiedy lampka jest włączona, ale to wina przetwornicy w lampce , która zakłóca sygnał z czujnika pomiaru i kadencji.

Sprawdź w instrukcji w jakim zakresie temperatur powinien prawidłowo działać twój licznik.

Pozdrawiam

Napisano

Szczerze, jaka dokładnie to jest wersja licznika to nie wiem. Zaglądam tu do instrukcji i nic tu o tym nie widzę oprócz tego ze jest to 1200 plus. Teraz i tak od wczoraj zrobiło się cieplej (jakieś 3 stopnie na plusie) i licznik działa już perfekcyjnie. Nocą razem z lampką wydaje mi się, że działał raczej dobrze, chociaż nie miałem jak tego dobrze sprawdzić, bo nie ma podświetlenia i w nocy właściwie jest bezużyteczny. Spróbuję w najbliższym czasie jakoś tej sigmy się pozbyć, bo mnie już od dłuższego czasu wkurza i kupię przewodowego BC1609, bo z tą bezprzewodowością też już miałem cuda ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...