Skocz do zawartości

[siodełko] zasadność założenia 130mm zamiast 143mm

Mexyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ma jakiś większy sens próbować siodła o węższym rozmiarze doodbytniczym niż zalecany? Otóż wg. pomiarów kości wyszło, że coś 80mm i więc pasuje jak ulał 143mm. Wziąłem na próby jednak 130mm ale nic nie jestem w stanie powiedzieć. Dupsko bolało jak cholera przez 3 dni - ale to z racji rzadkości ujeżdżania pedalskiej klaczy. Dzisiaj odebrałem testowe 143mm i w wolnej chwili ujeżdżę. Jednak oczywistym jest, że i przy tym dupsko będzie boleć z racji rzadkości ujeżdżania.

Zatem czy, mimo pomiarow, zalecacie węższe siodło czy nie? Dodam, że kanapa to spec phenom pro bezżelowy, który ma pochlebne opinie.

Napisano

Jeśłi wyszło 143 mm to warto trzymać się tej szerokości a nie ulegać dziwnej "presji" że pro latają tylko na 130. Nic bardziej mylnego i bardzo wielu wycieniowanych kolarzy jeździ nawet na 155 wcale nie uznając tego za np wstyd. Wąskie siodło powoduje że inaczej układa się miednica oraz np kręgosup w dolnym odcinku. Widać to dobrze podczas bgfita kiedy kamera jest z boku. Za szerokie siodło też wcale nie jest dobre bo pozycja ciała zmienia się i np mimowolnie człowiek może zacząć się garbić itd. Niby tylko siodełko a jest to podstawa poprawnej pozycji. Co do phenoma - jest twarde w środkowej częsci i tu praktycznie nie pracuje = trochę boli. Z szerokich i relatywnie tanich siodeł jest jeszcze Selle Italia SL 143 z dziurą lub bez i o tyle lepsze że środkowa częsć ugina się znacznie.

Napisano

Z tymi pomiarami to bym tez uwazal.

Kiedys bylem w sklepie Speca, zmierzyli mi 4 litery i wyszlo 143. Kupilem siodlo z takim rozstawem. Rezultat, siodlo zajelo 2 pozycje pod wzgledem najwiekszej ilosci obtarc i podraznien.

Na codzien jezdze na 120mm.

Napisano

Przez długi czas byłem przekonany do bg fita, w końcu phenom 143mm okazał się całkiem wygodny, a siodelka, które miałem wcześniej (wąskie), niezbyt. Ale potem miałem porównywalnie wygodne siodełko bontragera (135), a teraz mam dużo wygodniejsze pod każdym względem san marco concor, 130 mm. Wg mnie nie ma reguły, oprócz tego, że trzeba przetestować na sobie ;)

Napisano

Czy ma jakiś większy sens próbować siodła o węższym rozmiarze doodbytniczym niż zalecany? Otóż wg. pomiarów kości wyszło, że coś 80mm i więc pasuje jak ulał 143mm. Wziąłem na próby jednak 130mm ale nic nie jestem w stanie powiedzieć. Dupsko bolało jak cholera przez 3 dni - ale to z racji rzadkości ujeżdżania pedalskiej klaczy. Dzisiaj odebrałem testowe 143mm i w wolnej chwili ujeżdżę. Jednak oczywistym jest, że i przy tym dupsko będzie boleć z racji rzadkości ujeżdżania.

Zatem czy, mimo pomiarow, zalecacie węższe siodło czy nie? Dodam, że kanapa to spec phenom pro bezżelowy, który ma pochlebne opinie.

Jeśli zamierzasz ustalać rozmiar "doodbytniczy" to moim zdaniem (na domysły, nie na doświadczenie) powinieneś raczej nie próbować większych rozmiarów :laugh:

Siodło bontrager in-form rxl, zmierzony rozmiar to 146, realnie pasujące do tyłka 154. Siodło selle italia slk pasi w rozmiarze 130. Tyle na temat pomiarów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...