Skocz do zawartości

[Obręcz]Pomoc w identyfikacji obręczy Sun Rims Equalizer 21

AmuletBike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Tak jak w tytule, chętnie postawię pifffo temu kto powie, co to za obręcz!

Podpowiedzi:

Wlazła opona (z oporem)- Rocket Ron 26x2,10

Nie wlazła (za Chiny) - Stelvio 26x1

A więc:

Sun Ringle

Equalizer 21

ERD 571mm !!!!!!!!!!!

21 548-16

Koła złożona na zamówienie... Miały być lekkie 26.... :)

?

A więc bikerzy - do dzieła!

Mam już pewną teorię... ale nie przypadła mi ona do gustu! ;///....

Napisano

Na stare koła zakładałam te oponki i chodziły aż miło (Mavic 517).

Chodzi o to, że przejżeliśmy wszelkie katalogi Sunn i takiego czegoś nie ma! Podróbka czy jak?

27,5 cala... też nie za bardzo pasuje.

Mój ma takie same obręcze, ale equalizer 23 i jego ERD = 548! mój 571.

Dorzucam fotkę kół (oba na Schwalbe Rocket ron 2,10)

Mój bike - "rudzielec" - pseudo złoty:)

Admini zmienili mi temat;///

To bardzo nie dobrze!!!, bo mi nie chodzi o to jak założyć oponę tylko na zdiagnozowaniu na czym ja w ogóle jeżdżę!!!

Opony już sobie odpuściłam, bo mechanik z łyżkami sobie nie poradził! Co dopiero ja!

Żadna woda nie pomoże, bo obręcz jest za duża!

Swoją drogą jak są takie ciasne można by tubelessy założyć. ?

Zastanawiamy się czy nie będzi problemy z nowymi oponami innej firmy.

Już jest kłopot żeby założyć oponę (szczególnie na przód)...

Ta więc proszę o pomoc - czy to jest 26 cali!? ERD=571mm i to nie jest pomyłka (tzn tak jest napisane na oryginalnej wyklejce).

Sklep, w którym je kupiłam, dalej je oferuje na Allegro jako 26, z błędnym opisem ERD....

post-136534-0-82406000-1358512844_thumb.jpg

Napisano

Twoja obręcz to rozmiar 27.5"/650b, dla porównania Equalizer 25 w tej wersji ma ERD 570mm więc wszystko się zgadza. Choć faktem jest, że świat o Equalizer 21 650b jeszcze nie słyszał :)

Możesz podesłać link do aukcji z allegro?

Napisano

Aukcja:

http://allegro.pl/nowe-sunrims-equalizer-21-disc-26-xc-385g-wys-0-i2956156225.html

To jest właśnie to, czego nie chciałam usłyszeć... że mam 27,5!!!!! Masakra, dowiedzieć się po ponad roku!!!

Kto potwierdza tę diagnozę??

Mam podróbkę pewnie? Choć przyznam,że nie wiem po co podrabiają tak dobrze wykonaną obręcz!!! Wypisz wymaluj Equalizer mojego!!! Idealne łącznia!

Pytanie! Jakim cudem na koło dała się nałożyć Opona 26``!?

Napisano

Kłaniam

Twoja obręcz już tak ma !!! jest bardzo "płytka" bo jej ERD wynosi 548 mm !!!

podczas gdy inne mają np. 544 mm a to różnica 4 mm w zupełności wystarczająca do założenia opon bez żadnych oporów

Mam dokładnnie tę obręcz i zapewniam że założenie opon poniżej 1,5" szerokości graniczy z cudem !

Jedyne co możesz zrobić to tylko sprzedać lub oddać obręcz albo kupić inne opony koniecznie zwijane Jakieś Schwalbe bo tylko te stosunkowo łatwo wchodzą na te obrączki ;)

Powodzenia ;)

Ps i jak z tym Piwem ;)

Napisano

@up, ale skoro na naklejce jest 571mm, to chyba nie wątpliwości, że coś tu nie halo..jeszcze można porównać tą trefną sztukę z normalną, postawić koło siebie gołe bez opon. Różnica powinna być widoczna gołym okiem.

Napisano

Piwa NIE BĘDZIE!!!! ;)

Gdybym miała ERD 548mm to było by cudownie, ale mam 571! A to już jest różnica! Nie 4mm tylko 23mm!

Wszystkie oponki mam zwijane i wszystkie Schwalbe - również Stelvio!

Cuberider - podaj mi dane z Twojej obręczy (naklejka) plisss, to pomyślimy i piwie:) Masz EQ21?

Napisano

Tak dokładnie mam eq21 380 gram sztuka moja waży choć teraz od zrytych rantów od łyżek pewnie z 378 :)

Nie powiem Ci co było na moich naklejkach na obręczy bo je zerwałem dawno temu i teraz jest tylko napis lansiarski Cuberider :)

http://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/1816-cube-ams-100-hpa-pro/page__tab__images

Wymiar 571mm TŁUMACZE TYLKO RAZ jest to średnica obręczy mierzona na zewnątrz !!!

Napisano

Po co się pieklisz! Skoro nie wiesz!!! Nawet Baba wie, co to jest ERD...

I jak się mierzy, i że nie jest to zewnętrzny wymiar, tylko przy osadzeniu nypla...

PS: Naklejki czadzik!!!

post-136534-0-51667400-1358520324_thumb.jpg

post-136534-0-28011300-1358520334_thumb.gif

Napisano

Prosze Pani nie zrozumielśmy się ;)

Nie pieklę się i ja wiem że wymiar 571mm to nie jest ERD !!! lecz to masz napiane na swojej obręczy a ja wytłumaczyłem co to za wymiar

a tak naprawdę to nie wiem po co ten wymiar jest ;) chyba żeby namieszać w głowach europejczykom

tu masz prawdziwe ERD

http://www.sun-ringl...e_rim_chart.pdf

ja też początkowo myslałem że coś nie tak z tym wymiarem ale faktem jest że ta obręcz jest jak już wcześniej napisałem "PŁYTKA"

i uwierz mi że mnóstwo opon zakładałem na nią i czasem się zwyczajnie nie dało

Ale podpowiem Ci że możesz dać cieńsze opaski wtedy zamiast użycia trzech łyżek do nałożenia opony wykorzystasz dwie ;) i to nie żart

Napisano

Opaski mam grubasy Michelina. Może to pomoże. Nie mniej jednak 27,5?

...aaaa, ja już nie wiem, niech to poczyta, zredaguje i się tłumaczy ten, który zakupił te "cacuszka" - zaraz wróci do domku po pracy...i piwka dziś nie dostanie !!! ;)

Dzięki za pomoc:)

Napisano

Aż zerknąłem na swoje equalizery i na naklejkach jest tak: 559-16 (jak na razie wszystko ok) i dalej ERD 545 na przedniej i 548 na tylnej :woot::teehee::woot:

Zwijane 26x1,25 zakładam bez problemu, zdejmuję łyżkami też bez problemu, ale jakby się pomęczyć to i bez łyżek pewnie dałoby się zdjąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...