Skocz do zawartości

[tarczówki] Tylko jakie?

mekp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W tym roku zdecydowałem przejść na tarczówki... W temacie nigdy nie siedziałem bo nie potrzebowałem i teraz wiedzy zero...:(

Moglibyście mnie trochę naprowadzić w temacie? Na jakie modele zwrócić uwagę? Co warto a czego nie warto?

Przeznaczenie hamulców to HT do XC choć mam plan na ewolucję w stronę ramy FS i lekkiego uterenowienia roweru...

Budżet... Z tego co widziałem to XT'ki można na allegro kupić za 600zł... Myślę że jest to mój max... wstępnie... lekko w górę da radę ale musi być ku temu powód.

Pierwsze pytanie jakie nasuwa mi się to czy warto pchać się w używki?

Mam nadzieję że pomożecie mi trochę.

pozdrawiam

xMekpx

• Mod Team
Z tego co widziałem to XT'ki można na allegro kupić za 600zł... Myślę że jest to mój max...

Hamulce to jedno. Doliczyć należy jeszcze piasty pod tarcze plus koszt przeplatania i centrowania, ewentualnie też nowych szprych, tarcze plus adaptery również należy doliczyć, bo w komplecie z hamulcami nie sprzedają. Jak chcesz osprzęt na poziomie XT to z 600pln zrobi się ponad 1000 (same tarcze prawie 300).

Ed/ 600pln to pułap SLXów, XTki to 750-800pln (żywica - metal). Nawet kupując najtańsze (ale wciąż b. dobre) Deorki za 400pln komplet i najtańsze tarcze Tektro po 30pln sztuka ciężko będzie się zmieścić w 600pln. Chyba że tanie piasty i kumpel po znajomości i taniości koła "zrobi" ;)

Proponuję zacząć od lektury następujących tematów, a potem zacząć zadawać konkretne pytania:

[poradnik] Zmiana V brake na tarcze

[hamulce hydrauliczne] pomoc przy wyborze kompletu.

[ Hamulce Tarczowe ] W zakupie nowych potrzebuje pomocy ...

[hamulce]wymiana z v-brake na tarczowe (kross hexagon x5)

[hamulce] Jakie hydrauliki do 500zl przod/tyl.

To tylko przykłady gotowych tematów z odpowiedziami na pytania postawione w temacie. Jeżeli któryś z tematów jest zamknięty, a ktoś ma ochotę zabrać w nim głos, to proszę skorzystać z przycisku ZGŁOŚ i poprosić o otwarcie. Zamykam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...