mekp Napisano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Witam. W tym roku zdecydowałem przejść na tarczówki... W temacie nigdy nie siedziałem bo nie potrzebowałem i teraz wiedzy zero... Moglibyście mnie trochę naprowadzić w temacie? Na jakie modele zwrócić uwagę? Co warto a czego nie warto? Przeznaczenie hamulców to HT do XC choć mam plan na ewolucję w stronę ramy FS i lekkiego uterenowienia roweru... Budżet... Z tego co widziałem to XT'ki można na allegro kupić za 600zł... Myślę że jest to mój max... wstępnie... lekko w górę da radę ale musi być ku temu powód. Pierwsze pytanie jakie nasuwa mi się to czy warto pchać się w używki? Mam nadzieję że pomożecie mi trochę. pozdrawiam xMekpx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 18 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Z tego co widziałem to XT'ki można na allegro kupić za 600zł... Myślę że jest to mój max... Hamulce to jedno. Doliczyć należy jeszcze piasty pod tarcze plus koszt przeplatania i centrowania, ewentualnie też nowych szprych, tarcze plus adaptery również należy doliczyć, bo w komplecie z hamulcami nie sprzedają. Jak chcesz osprzęt na poziomie XT to z 600pln zrobi się ponad 1000 (same tarcze prawie 300). Ed/ 600pln to pułap SLXów, XTki to 750-800pln (żywica - metal). Nawet kupując najtańsze (ale wciąż b. dobre) Deorki za 400pln komplet i najtańsze tarcze Tektro po 30pln sztuka ciężko będzie się zmieścić w 600pln. Chyba że tanie piasty i kumpel po znajomości i taniości koła "zrobi" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz0595 Napisano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Używane hamulce XT kupi się za 400zł + tarcze. Ja osobiście komplet BR-M775 kupiłem za 255 zł z wysyłką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Mateusz tylko zwróć uwage że całkiem możliwe jest to iż kolega niema piast oraz / lub amortyzatora pod tarcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 18 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Używane hamulce XT kupi się za 400zł + tarcze. Ja osobiście komplet BR-M775 kupiłem za 255 zł z wysyłką. Na pewno nie bieżący rocznik XTków, a starsze to już nie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Proponuję zacząć od lektury następujących tematów, a potem zacząć zadawać konkretne pytania: [poradnik] Zmiana V brake na tarcze [hamulce hydrauliczne] pomoc przy wyborze kompletu. [ Hamulce Tarczowe ] W zakupie nowych potrzebuje pomocy ... [hamulce]wymiana z v-brake na tarczowe (kross hexagon x5) [hamulce] Jakie hydrauliki do 500zl przod/tyl. To tylko przykłady gotowych tematów z odpowiedziami na pytania postawione w temacie. Jeżeli któryś z tematów jest zamknięty, a ktoś ma ochotę zabrać w nim głos, to proszę skorzystać z przycisku ZGŁOŚ i poprosić o otwarcie. Zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.