Skocz do zawartości

[Cannondale Prophet SL] Warto ?

umbrellavirus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A jaki jest punkt styku orginalnych pierścieni osadzających rurę w łożyskach sterów ? taki jak np w tych sterach( ten srebrny pierścień ):

http://allegro.pl/hs91-stery-aest-polzintegrowane-lekkie-wytrzymale-i2891318822.html

Są to tylko przykładowe stery ale widać o co chodzi, powinieneś mieś takie pierścienie, tyle, że w środku dopasowane do rury 1,1/8" a na zwenątrz do łożysk sterów z Cannona.

Napisano

Nie słyszałeś to nie znaczy, że nie ma, był taki okres przejściowy kiedy firmy stosowały widelce z rurą 1.1/8" w taperowanych główkach i wtedy stery miały taki pierścień w dolnym łożysku.

Ponadto każdy średnio rozgarnięty tokarz może to dorobić.

Napisano

Wygląda na to że to dokładnie to czego potrzebujesz.

Swoją drogą to pierwszy raz spotykam się z takim adapterem.

Nie podoba mi się tylko że nie ma stożka usuwającego luz między górną częścią a rurą sterową.

Napisano
Powiedzcie tylko roszę że dobrze kupiłem:

...no ja bym wolał kupić albo wspomniane wecześniej S.C. albo chociaż takie bo są tańsze i zawsze z gwarancją a nie od kolesia z zerem wiarygodności który nie uznaje zwrotów...jedyny plus taki że nieco lżejsze są craki niż reszta sterów

POZDRo-:ver

Napisano

Stery odbiorę osobiście, więc dobrze je sprawdzę. Mam tylko nadzieję, że kompletne z dolną bieżnią. Mam jeszcze jedną prośbę. Na tą chwilę widzę, że prawie wszystkie części mogę przeszczepić z mojego Treka. Oprócz sterów oraz rury podsiodłowej. Czy mógłby mi ktoś tylko powiedzieć czy mufa suportu jest standardowa i będzie pasował stary wkład Shimano XTR SM-BB90 Hollowtech II :

shimano-sm-bb90-hollowte_3450.jpg

Napisano

W Treku na szczęście też mam E-Typ. Ufff.....

Jeszcze jedno. Te stery które kupiłem, jeśli są kompletne to są z łożyskami i bieżnią na widelec, tak? Czy to sama redukcja do istniejących sterów?

large_cb_opium_c_reducer.jpg

56_-1854929007.jpg

Napisano

Powinny to być całe stery, to co jest na wadze to tylko miski pierścień dopasowujący i górna osłaona, powinien być jeszcze dolny pierścień do osadzenia na sterówce i łożyska.

Napisano

Hmm, wygląda na to że masz super lekki zestaw - pewnie dlatego że brakuje łożysk :D Sorry ;)

Wygląda to na pierwszym zdjęciu jak by miały to być same pierścienie redukujące, ale na drugim raczej wygląda na standardowe stery do których wciskasz łożyska...a w sumie ich stronka sugeruje że można sobie wcisnąć co się chce(48 kulek max.)!

No i właśnie jestem po rozmowie z 2pure(dystrybutor na UK) i wygląda na to że wciskasz do tych misek półzintegrowane stery pod 1 1/8" i będzie pacać! Powodzenia!

Napisano

He, dzięki. Jak zwykle sobie tylko skomplikowałem.

Reansumując: wybijam to co mam w ramie, wbijam prowadnice które kupiłem i wkładam do nich łożyska Ritchey które mam jeszcze w Treku ,tak?

Napisano

Z tego co napisał "kazafaza" wynika, że wkładasz tam stery półzintegrowane - czyli łożyska z miskami chowającymi się w główce, ale najpierw możesz próbować z samymi łożyskami Treka ... najlepiej porównaj średnicę wewnętrzną tego adaptera i zewnętrzną łożyska ...

Napisano

(...) wybijam to co mam w ramie, wbijam prowadnice które kupiłem i wkładam do nich łożyska Ritchey które mam jeszcze w Treku ,tak?

Nie mam zielonkawego pojęcia jakie masz stery w swoim Trek'u, radziłbym posłuchać propozycji Rulez'a i pomiarkować Cranki oraz trekowe stery i obadać czy to przypasi. Generalnie z tego co pamietam to w Dejlu masz 49mm wewnętrznej średnicy(tam gdzie osadzisz miski CB) a więc w Trek'u musiałbyś mieć 44mm żeby to hulało. Najlepiej sprawdź suwmiarką wszystko zanim zaczniesz kombinować!

Napisano

A co z tymi "sterami" CB? Trafiły w Twoje ręce i rzeczywiście są same miski?

Wg mnie obecne stery najlepiej zostawić sobie na kiedyś, jak zachce Ci sie założyć Lefciaka, a teraz kupić jakieś stery redukcyjne uznanej firmy jak FSA czy Cane Creek, zwłaszcza jeśli masz wydawać 50€ na same adaptery wątpliwej jakości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...