Skocz do zawartości

[ szosa ] podstawowe pytania laika

onkiel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam do tej pory mialem stycznosc tylko z mtb i dlatego mam podstaeoee pytania. Czy w szosie tez sa dwa standardy przelozenia w tylnich przerzutkach czyli 1:1 i 2:1, czy kasety szosowe maja swoje standardy ( campagnolo shimano i sram)? pytam bo kiedys widzialem kasete campagnolo i bylo w opisie system campagnolo a nie shimano czy inaczej. czy w takich przypadkach kasety uzywa sie pod wybrane manetki?

bede wdzieczny za odpowiedzi na podstawowe pytania.

tak, campa ma inny system i shimano inny, ale niektóre przełożenia się pokrywją. Sam wtopiłem i mam kasetę shimano a przerzutkę campy. Nie mam 2 czy 3 biegów. Ze sramem w szosie nie miałem styczności ale sądzę że jest taki jak w MTB

juz moeie o co mi chodzi.

chce zrobic przelajowke i do kasety szosowej zalozyc przerzutke sram rival ale na prostej kierownicy chce zalozyc manetki gripshifta sram 9.0 . czy taka kombinacja jest mozliwa?

w jakim stopniu mozna mieszac komponenty szosowe i mtb?

czy ktos odpowie jaki jest ciag w sram rival?

jak to jest z przerzutkami szosowymi bo wiem ze niektorzy pakuja je do dh ze wzgledu na krotki wozek. ja akurat o tym nie mysle ale chcialem wykorzystac przerzutke i kasete do przelajowki.

czy w moim przypadku pozostaje tylko shimano?

jesli kaseta bedzie 9 i manetki 9 srama to i tak nie da rady? bo w mtb ciag zalezy od tego czy to system 1:1 czy 2:1 czyli od rodzaju przerzutki.

to jest jeszcze jakis inny system ?

Tak, jeszcze weszły napędy 10-biegowe, które trochę pomieszały (zwłaszcza w Shimano). To co wiesz jest poprawne, ale się tyczy napędów maks 9-biegowych.

Z "górskich" zmieniarek, to polecam XTR- M960 , świetnie działa z szosowymi kasetami, no i z shimano, to konstrukcje non shadow, czyli chyba tylko Deore 9s zostaje, albo stare XT-ki. Krótki wózek-szosowy moim zdaniem nie obsłuży Ci napędu o pojemniości 34, no chyba że nie używasz faktycznie małego blatu. Z szosowych zmieniarek pod 9s to chyba zostają Ci jakieś używki bo nowa to chyba tylko SORA. Ze SRAM-a to nic nie zarekomenduje, bo nie miałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...