onkiel Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Witam do tej pory mialem stycznosc tylko z mtb i dlatego mam podstaeoee pytania. Czy w szosie tez sa dwa standardy przelozenia w tylnich przerzutkach czyli 1:1 i 2:1, czy kasety szosowe maja swoje standardy ( campagnolo shimano i sram)? pytam bo kiedys widzialem kasete campagnolo i bylo w opisie system campagnolo a nie shimano czy inaczej. czy w takich przypadkach kasety uzywa sie pod wybrane manetki? bede wdzieczny za odpowiedzi na podstawowe pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gms Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 tak, campa ma inny system i shimano inny, ale niektóre przełożenia się pokrywją. Sam wtopiłem i mam kasetę shimano a przerzutkę campy. Nie mam 2 czy 3 biegów. Ze sramem w szosie nie miałem styczności ale sądzę że jest taki jak w MTB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Podstawowa rzecz, bebenki jak i kasety sa w 2 standardach: Campa i Shimano/Sram. Kasety Campy maja rowniez inne szerokosci koronek. Jest mozliwe mieszanie komponentow tych 3 producentow, aczkolwiek nie zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Możesz używać wszystkich komponentów SRAM'a z komponentami Shimano, poza manetkami i przerzutkami - te muszą być homogeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 juz moeie o co mi chodzi. chce zrobic przelajowke i do kasety szosowej zalozyc przerzutke sram rival ale na prostej kierownicy chce zalozyc manetki gripshifta sram 9.0 . czy taka kombinacja jest mozliwa? w jakim stopniu mozna mieszac komponenty szosowe i mtb? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 gripy 9sp nie obsłużą przerzutki rival, ma ona ciąg linki taki jak obsługuje ciąg linki manetek 10sp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 jesli kaseta bedzie 9 i manetki 9 srama to i tak nie da rady? bo w mtb ciag zalezy od tego czy to system 1:1 czy 2:1 czyli od rodzaju przerzutki. to jest jeszcze jakis inny system ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 czy ktos odpowie jaki jest ciag w sram rival? jak to jest z przerzutkami szosowymi bo wiem ze niektorzy pakuja je do dh ze wzgledu na krotki wozek. ja akurat o tym nie mysle ale chcialem wykorzystac przerzutke i kasete do przelajowki. czy w moim przypadku pozostaje tylko shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Możesz użyć Rival-a z Gripem, o ile to bedzie grip pod 10s, i kaseta bedzie również 10s. Obawiam się że nie uda Ci się poprawnie wyregulować 10biegowej przerzutki, czy to SRAM czy Shima Dyna SYS, manetką 9-biegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 jesli kaseta bedzie 9 i manetki 9 srama to i tak nie da rady? bo w mtb ciag zalezy od tego czy to system 1:1 czy 2:1 czyli od rodzaju przerzutki. to jest jeszcze jakis inny system ? Tak, jeszcze weszły napędy 10-biegowe, które trochę pomieszały (zwłaszcza w Shimano). To co wiesz jest poprawne, ale się tyczy napędów maks 9-biegowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Już ci pisałem - rival to grupa szosowa 2x10 i ciąg linki manetek z tej grupy jest taki jak 10tek mtb sramolca. Możesz spiąć przerzutki szosowe tej firmy z manetkami mtb pod 10 biegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Zaproponujcie jakiej przerzutki szukać aby wszystko zadzialalo. gripy mam i pod system shimano i sram wiec nie ma problemu z doborem. korba max 46T srodek 34T i 24T ( najmniejszej praktycznie nie uzywam ) a kaseta 11-23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Z "górskich" zmieniarek, to polecam XTR- M960 , świetnie działa z szosowymi kasetami, no i z shimano, to konstrukcje non shadow, czyli chyba tylko Deore 9s zostaje, albo stare XT-ki. Krótki wózek-szosowy moim zdaniem nie obsłuży Ci napędu o pojemniości 34, no chyba że nie używasz faktycznie małego blatu. Z szosowych zmieniarek pod 9s to chyba zostają Ci jakieś używki bo nowa to chyba tylko SORA. Ze SRAM-a to nic nie zarekomenduje, bo nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.