jaro86 Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Heja, Pierwszy raz montuję Avida XX i mam wrażenie, że coś jest źle. Montaż (matchmaker) nie dochodzi do klamki nawet przy mocniejszym dokręceniu śruby. Raz dołem odstaje, raz górą, a raz otwory są po pół na górze i dole. Nie da się ustawić tego uchwytu żeby ładnie przylegał do klamki. Co ja robię źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 (edytowane) On jest nowy czy używany? Bo mam wrażenie, że ta obejma została za mocno rozgięta i temu nie dochodzi do końca. Żadnej filozofii w tym nie ma powinno się zejść, ale jak ktoś zdejmował go bez zdjęcia chwytu to może teraz być luz. Edytowane 17 Stycznia 2013 przez szybkilopez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro86 Napisano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 (edytowane) On jest całkiem nowy, wyjęty z oryginalnie zapakowanego pudełka prosto z fabryki, nigdy nic nie było w nim grzebane. Nie ma luzu, natomiast nie dojdzie za fixa i koniec. Klamka jest dociśnięta, ale to chyba nie powinno tak odstawać? W końcu średnica kierownicy (race face sixc) taka sama jak każda jedna :/ manetki pasują idealnie. Edytowane 17 Stycznia 2013 przez jaro86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 A może to wina manetek Shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro86 Napisano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 manetki są montowane zupełnie na innej obejmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Obejma jest dzielona to nie to czyli o coś zapiera tak jak przedówca napisał może manetka blokuje, odsuń od niej albo podnieś dźwignię do góry i czy wtedy dojdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Gdyby nie to, że te hamulce kosztują spore pieniądze i są nowe to bym polecił spróbowanie starej metody - dokręć mocniej. Jeżeli przesunięcie manetki też nic nie pomoże, to zadzwoń do Harfy, powinni Ci pomóc, bo w końcu to ich produkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro86 Napisano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 No ale ma ktoś takie mocowanie żeby zrobić zdjęcie i zamieścić? Bo naprawdę "ręki opadają" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 A czy na "sucho" bez kierownicy się dobrze schodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro86 Napisano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 tak, bez kierownicy jest ok, ale to nie możliwe że kierownica ma złą średnicę, bo manetki wchodzą idealnie, manetka pushlock tak samo, na zero !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 No to bez paniki da się to ogarnąć. Widocznie coś jest z tym zawiasem obejmy na środku. Popatrz dobrze jak zakładasz na kierownicy czy coś nie zachodzi na siebie i nie możesz dociągnąć śrubą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro86 Napisano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 póki co zdjąłem, jutro po pracy pogrzebię, popróbuję. Gdy ktoś w miedzyczasie z podobnym problemem się napatoczył to chętnie wysłucham może jakiejś porady. Dzięki wszystkim za zainteresowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Cześć, widzę, ze też się mordujesz z tym problemem. Miałem taką obejmę, na dwie śruby tyle ze w Tektro Auriga Comp, a więc półka hamulców sporo niższa , ale mocowanie jest raczej takie samo (bardzo podobne ), i też nie przylegało idealnie z dwóch stron. Oglądałem też Avidy X0 i też nie przylegało z jednej strony. Były ustawione tak, żeby od góry była jak najmniejsza szczelina, natomiast od dołu przecież i tak nie widać, Choć wtedy pewnie siła mocowania spoczywa w większym stopniu na tej dolnej śrubie, ale shimano ma tylko jedną i daje radę, więc i tobie też radzę zrobić tak jak ja i jak widziałem to w sklepie na przykładzie X0 .Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Obejma po dokręceniu (TORX 25 siłą 5-6 Nm) nie dochodzi całkowicie do klamki,powinna zostać taka sama (równa) odległość po obydwóch stronach obejma/klamka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Miałem taką obejmę, na dwie śruby tyle ze w Tektro Auriga Comp, a więc półka hamulców sporo niższa , ale mocowanie jest raczej takie samo (bardzo podobne ), i też nie przylegało idealnie z dwóch stron. Gdzie Ty widzisz podobieństwo między obejmami Aurig i XX? Dwie zupełnie inne bajki. To tak, jakby powiedzieć, że Maluch jest podobny do bolidu F1. Przecież oba posiadają 4 koła. Inna sprawa, że nie spotkałem się nigdy z idealnie spasowanymi obejmami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Ta obejma nie trzyma korpusu w miejscu gdzie jest śruba tylko trochę dalej w miejscu gdzie korpus rozszerza się . W zależności od średnicy kierownicy dochodzi bliżej lub dalej - coś jak klinowanie w odpowiednim miejscu. Zauważ że aby gwint złapał to trzeba delikatnie jakby nadrzucić mocowanie. Podaj na pw maila do siebie to wyśle Ci jak to wygląda u mnie. Nie martw się o dokręcanie - przy 5-6 nm nie ma szans abyś coś uszkodził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Manual srama strona 9 i 10: http://cdn.sram.com/cdn/farfuture/iYvoIotO8SLpk_9b-SYO78s7nwFbEvbIkz9SGbRCehE/mtime:1299184640/sites/default/files/techdocs/xx-technical-manual.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziomuado Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Siema, To samo mocowanie mam w swoich hamulcach x0. Nic nie odstaje, ale ustawienie klamek zajęło mi z 10 minut, Mogę podesłać fotki, Dobrze ustaw matchmakera i musi wskoczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Gdzie Ty widzisz podobieństwo między obejmami Aurig i XX? Dwie zupełnie inne bajki. To tak, jakby powiedzieć, że Maluch jest podobny do bolidu F1. Przecież oba posiadają 4 koła. Inna sprawa, że nie spotkałem się nigdy z idealnie spasowanymi obejmami. No może masz rację, że przesadziłem z tym porównaniem, jednak chodziło mi o to, że też było mocowanie klamki na dwie śruby i też nie mogłem tego ustawić. ziomuado - wrzuć fotki jak ci to tak ładnie przylega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 przez to niedopasowane mocowanie bardzo często pękają korpusy. Ogólnie jest to porażka, a kupno takiego hamulca to pomyłka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro86 Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Dzięki za rady. Czyli suma sumarum mam zostawic rowna szczeline od dolu i gory? Nie ma innej rady, probowalem tez z ta zwykla obejma z jednego kawalka metalu. To samo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziomuado Napisano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Jutro Wrzuce fotki jak odbiore rower z serwisu Milego Dnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro86 Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Heh... rozmawiałem z serwismenem z Harfy: Witam, tak ma to wyglądać, sprawdzałem rowery w naszym sklepie i w każdym z nich właśnie tak to wygląda. Nie jest to wada i nie powinno mieć znaczenia w czasie użytkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi