Skocz do zawartości

[tarcza] czy matowić?

Jack Danniels

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej!

Zauważyłem że tarcze (zwłaszcza przednia) bardzo się wypolerowały od hamowania. Błyszczą się jak psie.. (oO) :D i można się w nich przejrzeć. Spadła też skuteczność hamulców. Nawet po odpowietrzeniu i wymianie okładzin czuje się "poślizg".

Przyszło mi do głowy że może spróbować jakims papierem ściernym albo osełką zmatowić powierzchnię tarczy. Zastanawiam sie czy można tak zrobić nie ryzykując uszkodzenia hamulca (raczej nicsie nie powinno stać chyba) i czy to coś poprawi...

Próbował ktoś?

Pozdrawiam

Jacunio

Napisano
  Jack Danniels napisał:

Błyszczą się jak psie.. (oO) :) i można się w nich przejrzeć. Spadła też skuteczność hamulców. Nawet po odpowietrzeniu i wymianie okładzin czuje się "poślizg".

Ciekawe bo mi po "dotarciu" skutecznosc wrecz wzrosla :)

Jaki masz hamulec ?

Napisano

Mam Hayes Sole :) , ale zamierzam wymienić przód na hfx9 albo julkę.

Przejechałem na nich jakieś 15000km i dotarły się już dawno, teraz to już raczej objawy zużycia.

Napisano

Raczej nie ma duzo do stracenia probujac zmatowic ta tarcze drobniutkim papierem - kto wie moze pomoze. A skoro tloczek chodzi jak trzeba - zacisk jako calosc dziala bez zarzutu - na pewno powinna pomoc wymiana tarczy na nowa B)

Napisano

Okładziny są nowe (czwarty komplet z przodu, drugi z tyłu). Troszkę się spompowałem na tej wymianie, a jeszcze czeka mnie napęd na dniach nowy zakupić. Tarcze są w niezłym stanie, nie ma rowków, ani bibułka się nie zrobiła. Po prosty się błyszczały. Zresztą nie chcę inwestować za dużo w heble, które i tak będę wymieniał niedługo.

Zmatowiłem na razie tył (papierkiem 400 na polerce oscylacyjnej) i mam wrażenie że lepiej łapie. 2 dni jeżdżenia i wszystko się trzyma.

Chyba dziś odkręcę przednią tarczę i zrobię to samo.

Po kilku stówkach napiszę jak to działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.