Skocz do zawartości

[tarcza] czy matowić?

Jack Danniels

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Zauważyłem że tarcze (zwłaszcza przednia) bardzo się wypolerowały od hamowania. Błyszczą się jak psie.. (oO) :D i można się w nich przejrzeć. Spadła też skuteczność hamulców. Nawet po odpowietrzeniu i wymianie okładzin czuje się "poślizg".

Przyszło mi do głowy że może spróbować jakims papierem ściernym albo osełką zmatowić powierzchnię tarczy. Zastanawiam sie czy można tak zrobić nie ryzykując uszkodzenia hamulca (raczej nicsie nie powinno stać chyba) i czy to coś poprawi...

Próbował ktoś?

Pozdrawiam

Jacunio

Okładziny są nowe (czwarty komplet z przodu, drugi z tyłu). Troszkę się spompowałem na tej wymianie, a jeszcze czeka mnie napęd na dniach nowy zakupić. Tarcze są w niezłym stanie, nie ma rowków, ani bibułka się nie zrobiła. Po prosty się błyszczały. Zresztą nie chcę inwestować za dużo w heble, które i tak będę wymieniał niedługo.

Zmatowiłem na razie tył (papierkiem 400 na polerce oscylacyjnej) i mam wrażenie że lepiej łapie. 2 dni jeżdżenia i wszystko się trzyma.

Chyba dziś odkręcę przednią tarczę i zrobię to samo.

Po kilku stówkach napiszę jak to działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...