Jack Danniels Napisano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Hej! Zauważyłem że tarcze (zwłaszcza przednia) bardzo się wypolerowały od hamowania. Błyszczą się jak psie.. (oO) i można się w nich przejrzeć. Spadła też skuteczność hamulców. Nawet po odpowietrzeniu i wymianie okładzin czuje się "poślizg". Przyszło mi do głowy że może spróbować jakims papierem ściernym albo osełką zmatowić powierzchnię tarczy. Zastanawiam sie czy można tak zrobić nie ryzykując uszkodzenia hamulca (raczej nicsie nie powinno stać chyba) i czy to coś poprawi... Próbował ktoś? Pozdrawiam Jacunio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RzemieN Napisano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Nigdy o takim czyms nie slyszalem chociaz mozna sprobowac ale tak na moje oko to okladziny beda sie o wiele szybciej zuzywac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Błyszczą się jak psie.. (oO) i można się w nich przejrzeć. Spadła też skuteczność hamulców. Nawet po odpowietrzeniu i wymianie okładzin czuje się "poślizg". Ciekawe bo mi po "dotarciu" skutecznosc wrecz wzrosla Jaki masz hamulec ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Danniels Napisano 18 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Mam Hayes Sole , ale zamierzam wymienić przód na hfx9 albo julkę. Przejechałem na nich jakieś 15000km i dotarły się już dawno, teraz to już raczej objawy zużycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Raczej nie ma duzo do stracenia probujac zmatowic ta tarcze drobniutkim papierem - kto wie moze pomoze. A skoro tloczek chodzi jak trzeba - zacisk jako calosc dziala bez zarzutu - na pewno powinna pomoc wymiana tarczy na nowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun Napisano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Albo zamontuj sobie tarcze od szlifierki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpiderMAN Napisano 23 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Proponowalbym jednak zajrzec a jakim stanie sa klocki... Bo pewnie okladzin to juz nie maja po 15000km... No i oczywiscie wymienic tarcze... Jak w samochodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Danniels Napisano 24 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Okładziny są nowe (czwarty komplet z przodu, drugi z tyłu). Troszkę się spompowałem na tej wymianie, a jeszcze czeka mnie napęd na dniach nowy zakupić. Tarcze są w niezłym stanie, nie ma rowków, ani bibułka się nie zrobiła. Po prosty się błyszczały. Zresztą nie chcę inwestować za dużo w heble, które i tak będę wymieniał niedługo. Zmatowiłem na razie tył (papierkiem 400 na polerce oscylacyjnej) i mam wrażenie że lepiej łapie. 2 dni jeżdżenia i wszystko się trzyma. Chyba dziś odkręcę przednią tarczę i zrobię to samo. Po kilku stówkach napiszę jak to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.