Mod Team Pixon Napisano 15 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 15 Stycznia 2013 Nie pytam się o rozmiar bo taką wiedzę już nabyłem dla jasności mam 183 cm, potrzebuję ramy w ok. 56-58 cm dł. podsiodłówki. Mam pytanie czy ten rower jest wart swojej ceny: CUBE SZOSA SHIMANO ULTEGRA KSYRIUM 7980 GRAM (2947197182) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Proszę nie wysyłajcie mi nic droższego. Chce na pewno rower używany. Wstępnie mój budżet zakładał szosę do 1500 zł, później do 2000 zł. Niestety albo stety mogę sobie pozwolić na tyle, ale to już jest maksymalna poprzeczka. Zadzwonię żeby dopytać się o przebieg, patrząc na korbę nie jest jeszcze w stanie agonalnym. Czy macie jakieś sensowne propozycje? Poczekać jeszcze do wiosny na coś? Poluje już na szosę od października...
Mod Team Maniak Napisano 15 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 15 Stycznia 2013 Bezpośrednio nie odpowiem na twoje pytanie bo tak naprawdę wart jest tylko tyle ile jesteś w stanie za niego zapłacić i za ile odda go sprzedawca. Kilka uwag. Ultegra 6600 to na pewno doskonała i udana grupa, dużo lepsza niż te nowsze, jednak musisz dopytać o stan klamek, rower wygląda na słusznie przepędzony, jeśli ktoś na nim leżał mógł się do klamek dostać piasek itp. to by bardzo źle wróżyło, bo łatwo wtedy o zacięcia i inne cuda. Druga ważna sprawa to maviki, musisz dopytać o boczne luzy na kołach bo we wszystkich szosowych mavikach dostawałem taki luz i za boga nie można go wykasować chyba ze wymienisz wszystkie bebechy piast łącznie z łożyskami, ośką i kapslami, oraz stan ślizgu w tylnym bębenku, z czasem się wyciera i kaseta kiwa sie na boki niemiło, w skrajnych przypadkach uniemożliwia zmianę biegów, bo hamuje bębenek a kaseta kiwa się jak niedokręcona. To stary model możliwe że jeszcze jest tam łożysko wtedy bez problemu ale warto dopytać. I ostatnia sprawa to wysoka główka ramy, jest wręcz bardzo wysoka, wróży to turystyczny charakter roweru, mam taki sam wzrost i każda moja przymiarka do roweru szosowego z główką wyższa niż 15cm = niezadowolenie. Rower wtedy nie skręca fajnie tzn. zrywnie, sportowo, nie składa się przy sprintach zbyt dobrze, robi się za to stabilny na wprost ale jak dla mnie po prostu nie skręca. Ogólnie przy tym wzroście to chyba wydaje mi się bardziej rozmiarówka 54/56 niż 56/58, na 58 będziesz jak na trzepaku. Edit: Ten trek jest biedniejszy ale chyba jego stan jest lepszy, rzuć okiem: Trek 1.7 2009r 8.9 kg rozm, M Warto ! (2938320801) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Może coś wynegocjujesz omijając licytację. Jest jeszcze fajna orbea onix na allegro ale ta na pewno pójdzie za więcej jak 2,5tys bo na carbonie i prawie nowa. Masz ciężki orzech.
Tomek21001 Napisano 15 Stycznia 2013 Napisano 15 Stycznia 2013 Zdecydowanie odpuść 58,niezależnie jaką masz budowę,będzie górna albo podsiodłowa i przekrok za dużo.56 to max. W rowerze z linku faktycznie blat wygląda gorzej niż kaseta,czyli jedna kaseta zjechana.Strzelam 8-10kkm,normalne.Jak się pomyliłem,przeprosiny dla właściciela.
chickenowa Napisano 15 Stycznia 2013 Napisano 15 Stycznia 2013 Dziękuję za cenne wskazówki. Wypytałem się Maniak o wszystko co napisałeś w swoim poście. Koła są proste oraz z tego co mówi sprzedający nie mają żadnych luzów. Rama jest prawie nowa (mam dostać na nią papiery), pozostały osprzęt niewiadomo ile dokładnie ma przebiegu jednak według zapewnień sprzedawcy nie jest mocno zajechany. Kilka słów o geometrii: W obecnym romecie sport w którym jest naklejka 56 mam takie wymiary: podsiodłowa 57 cm, górna 57 cm, mostek 10 cm, sztyca wysunięta na długość 18 cm. Jeździ mi się naprawdę dobrze na nim. Co do zaproponowanych przez Ciebie rowerów. Absolutnie nie mieszczą się w moim zakładanym już maksymalnym budżecie. Do końca jest jeszcze 8 dni liczba licytujących duża, a już niemalże cena sięga mojej maksymalnej. Tego Cube w 99% kupię i mam nadzieję cieszyć się w przyszłym sezonie nowymi treningami na szosie. Nie wyklucza to oczywiście waszych cennych wskazówek za które dziękuję. W tematach szosowych w dalszym ciągu brakuje mi wiedzy.
Mod Team Maniak Napisano 15 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 15 Stycznia 2013 Chwilka to kto kupuje tego Cube'a? Pixon czy chickenowa ? Nie podoba mi się jedno zdanie: "jednak według zapewnień sprzedawcy nie jest mocno zajechany" co sugeruje że zjechany jednak jest a to czy mocno czy nie to pojęcie bardzo względne u niektórych sprzedawców.
chickenowa Napisano 15 Stycznia 2013 Napisano 15 Stycznia 2013 Pixon kupuje ta szose ale omylkowo napisal z mojego konta
Mod Team Maniak Napisano 15 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 15 Stycznia 2013 A geometrie tego cube'a gdzieś masz? Wiesz no ogólnie ciekawa konfiguracja osprzętowa ale jednak rama to podstawa, lepiej się nie wpakować w jakąś kozę. A z mojej strony silna rekomendacja do rozmiaru 56 lub jeśli istnieje preferencja do zwartych krótkich ram to do 54cm, sam nawet się do takiego rozmiaru przymierzam (mój wzrost 182cm, 86cm nogi, obecnie mam ramę 56cm, i 56cm górnej rury). Tutaj mam uwagi co do główki ramy i to duże.
Mod Team Pixon Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Mod Team Napisano 16 Stycznia 2013 Geometrie znalazłem tutaj, CUBE ATTEMPT Sorry za tego posta, ale byłem u chickenowej i nie zwróciłem uwagi, że się nie przelogowałem i narobiłem zamieszanie . Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie wiem jaka geometria mi będzie odpowiadać przy szosie z "prawdziwego zdarzenia". Myślę, że będę mógł to jasno określić po dłuższej jeździe. Będę miał wtedy porównanie do roweru rometa, który jest minimalnie dłuższy ok. 3 cm, i niższy od niego. Przeglądam jeszcze allegro w poszukiwaniu czegoś innego. Tak jak zaznaczyłem 2500 zł to już duża za dużo dla mnie, więc propozycje powyżej tego są nawet nie rozpatrywane Ten Cube po utargowaniu mieści się w założonym budżecie
1415chris Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 545mm to zdecydowanie za malo jak na ten wzrost. Powinienes miec cos ok 565mm.
Mod Team Pixon Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Mod Team Napisano 16 Stycznia 2013 Jedni radzą 54/56 inni się skłaniają do 56/58. Szczerze to już całkiem zgłupiałem.
Mod Team Maniak Napisano 16 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 16 Stycznia 2013 To raczej kwestia osobistej preferencji do do długości ramy. To że ja się lepiej czuję na ramie z 555/54cm to wcale nie znaczy że tobie też podpasuje. Natomiast ten cube jest strasznie krótki jak na 56cm, 545mm to faktycznie mało, mierząc w ten sposób jak tu, to mój chiński carbon ma 565mm a startuję do rozm. 54 bo chcę mieć o 1cm krótszą ramę. Miałem jednak ramy 57cm i 58cm, obie to było "nie to". Na szosie też zwykle sprawdza się zasada że lepiej ciut mniejsza rama niż za duża, wielu zawodowców o tym właśnie wzroście używa rozmiaru 54 ale to już kwestia świadomego wyboru wg. preferencji. Ogólnie rozm. 56cm to pewnie najbezpieczniejsza opcja dla Ciebie. Aż się nie chce wierzyć że główka tego cube to 15,1cm, patrząc po tych zdjęciach, powiedziałbym że to tak minimum 18cm.
szczympek Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 Ja również mam 183cm i mam rozmiar 54cm, ale rura pozioma ma 555mm i jeździ się fajnie, chociaż wolałbym być bardziej rozciągnięty
grzegosz Napisano 18 Stycznia 2013 Napisano 18 Stycznia 2013 ej ej ej! Już na innym forum pisałem, ten człowiek nie wie jaki rozmiar sprzedaje. Właśnie leży na wprost mnie ta sama rama w rozmiarze wybitym 58 i ma niższą główkę, więc chyba jednak koleś nie umie czytać, co ma nadrukowane na ramie. Podsiodłowa c-t może ma 56cm, ale ta rama ma rozmiar 60. Tu trzeba zwrócić uwagę na rozmiarówkę Cube, gdzie rozmiar nie oznacza żadnej długości i tak: 56 ma górną rurę 54cm, 58 ma rurę 56, a 60 ma rurę 58. dla pewności najlepiej spytaj o zdjęcie rury podsiodłowej od tyłu, tam jest właśnie podany rozmiar ramy. Jeszcze jedno, mam 185cm i nie wyobrażam sobie jazdy na większej ramie niż moja.
Mod Team Pixon Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Mod Team Napisano 18 Stycznia 2013 Podsiodłowa c-t może ma 56cm, ale ta rama ma rozmiar 60. i tak: 56 ma górną rurę 54cm Reasumując to jaki ma rozmiar według Ciebie? Na jakim rozmiarze jeździsz przy tym wzroście?
grzegosz Napisano 18 Stycznia 2013 Napisano 18 Stycznia 2013 Na początek: w szosie nie sugeruj się rurą podsiodłową, zawsze można wysunąć sztycę, a ta rama to compact, czyli ma dosyć mocno opadającą górną rurę i przez to podsiodłowa jest niższa, niż powinna być przy danym rozmiarze w klasycznej geometrii. Najważniejsza jest długość górnej rury, bo to od niej zależy Twoja pozycja na rowerze, jego zwrotność poniekąd też. Druga sprawa, w ramach typu compact trzeba zwrócić uwagę na to, czy podawana jest efektywna długość górnej rury, czy realna. Efektywna to po prostu odległość od główki do podsiodłowej mierzona dokładnie w poziomie, realna to długość rurki. I tak, moim zdaniem ta rama ma rozmiar 60 (sądząc po długości główki, u mnie jest niższa), czyli efektywna długość górnej rury to 58cm, reszty geo nie pamiętam, ale to można w specyfikacji sprawdzić. Ja jeżdżę/jeździłem na rozmiarze 58 (z górną rurą 56 ), na większej byłbym już zbyt wyciągnięty, jednocześnie główka byłaby zbyt wysoka, żeby się fajnie złożyć na rowerze.
xtremesystems Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 ja przy 179cm jezdze na54/56. mam obie. wygodniej mi na 54i 9 cm mostku. ale rowniez wygodnie mi na 56 i 11 cm mostku. ale to max juz dla mnie. moze nawet kupie krotszy mostek na ten sezon Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
uraz Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 Jeśli chodzi konkretnie o wyżej omawianego Cube-a to 56 cm będzie dla Ciebie na pewno za małe. Rozmiar 56 nie ma żadnego odzwierciedlenia w geometrii roweru. Prawdziwe 56 to tak 58 (jakkolwiek głupio to brzmi). Ma 560 mm rury podsiodłowej (teoretycznie, bo tak naprawdę sporo mniej z racji na kompaktową geometrię) i 560 mm horyzontalnie. No i ma normalny kąt główki 73. Do tego baza kół w okolicach 1000 mm czyli powinno być idealnie. Trzeba patrzeć na geometrię a nie etykietę z rozmiarem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.