Skocz do zawartości

[Brubeck] Pomoc z rozmiarem.

marek12345

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chce zakupić komplet bielizny termoaktywnej http://allegro.pl/bielizna-termoaktywna-komplet-s-m-l-xl-xxl-brubeck-i2945947911.html tylko właśnie tylko i aż mam problem z doborem rozmiaru.

Chodzi o to że nie wiem czym mam się kierować bo jeśli chodzi o wzrost to mam 195 cm i jeśli mam się wzrostem kierować to zaś reszta parametrów jest dużo za duże.

Obwód klatki u mnie to maks 100 pas to około 93 cm.

Tak więc jak macie doświadczenia to proszę o pomoc.

Z góry dziękuję.

Bielizna termoaktywna musi być obcisła żeby spełniała swoje zadanie. Ja mam 186cm ale jestem szczupły i na "szerokość" pasuje mi rozmiar L, tylko rękawy mam 2-3cm za krótkie. Co prawda mam inny model (seria DRY) ale rozmiarówka pewnie podobna.

Bielizna termoaktywna musi być obcisła żeby spełniała swoje zadanie. Ja mam 186cm ale jestem szczupły i na "szerokość" pasuje mi rozmiar L, tylko rękawy mam 2-3cm za krótkie. Co prawda mam inny model (seria DRY) ale rozmiarówka pewnie podobna.

Ma ktoś jeszcze jakieś sugestie?

Mnie pasują rozmiary z tej tabeli XL ale wzrost jest nie taki i nie wiem czy nie będzie za krótkie

Ja mam 175 wzrosu i 102 klata i według rozmiarówki jestm L/XL. Po przymiarce M, L i XL zdecydowałem się na XL. Niby w sklepie czulem sie komfortowo w tej XL, ale po kilku zalożeniach widze, że L byłaby lepsza.

Myślę, że na długość XL może byćna ciebie dobra, ale w klatce za szeroka. Jednak ludzie mają rzne proporcje, więc jest to bardzo indywidualne. Raz sie trezba kierowac obwodami a innym razem długościami. Zależy od kroju.

I nie wisi na Tobie ta xL-ka przy 102 w klacie??

Ja mam 112 i wg tabeli powinna być XL lub XXL a przy mierzeniu okazało się że jeśli ma to spełniać funkcje odzieży termoaktywnej musiałem kupić L-kę. Co prawda rękaw za krótki ale za to przylega tak jak powinna. XL-ka nie przylegała a XXL to już była bardziej jak bluza a nie koszulka termoaktywna... Bez przymiarki nie radzę kupować odzieży termo.

Ok Wielkie dzięki za pomoc.

W takiej sytuacji raczej wybiorę się do sklepu niestety muszę jechać aż 80 km do najbliższego ale nic jak trzeba to trzeba.

Jeszcze raz wielkie dzięki

Witam raz jeszcze);

Do sklepu pojadę dopiero w sobotę bo teraz mi nie pasuje. Ale za nim pojadę może mi ktoś powiedzieć coś o tej http://www.mikesport.pl/craft-basic-193894-2662-meski-komplet-bielizny-termoaktywnej.html i jak tu wygląda sprawa z rozmiarami miał ktoś doświadczenia.

Tak jeszcze co do za krótkich rękawów, to - moim zdaniem - nie przeszkadza to w użytkowaniu. Owszem, może pierwsze wrażenie jest takie, że trochę dziwnie się z tym czuję, ale koszulka termo i tak ląduje pod czymś, co ma już właściwe rękawy.

Tak jeszcze co do za krótkich rękawów, to - moim zdaniem - nie przeszkadza to w użytkowaniu. Owszem, może pierwsze wrażenie jest takie, że trochę dziwnie się z tym czuję, ale koszulka termo i tak ląduje pod czymś, co ma już właściwe rękawy.

Ale to są przypuszczenia czy jakieś mocne przekonanie. Bo generalnie jak coć ma "długi rękaw" to powinien siegac co najmniej do nadgarstaka. Bo jak sięga przed nadgarstek to albo jest za krotkie albo w najlepszym wypadku "3/4". Tak samo jak nie każdy musi sie dobrze czuc w mega obcisłych rzeczach. Liżniejsze termo też powinno spełniać swoje zadanie. Bo tu nie chodzi o to czy przylega tak ściśle, ża az się rozciąga do granic, czy przylega ale jest w miarę luźne. Tu bardziej chodzi o właściwości samej tkaniny.

Z tego co ja rozmawiałem ze sprzedwcą i własne doświadcznie to potwierdza, tego typu stroje maja przylegac do ciała a nie opinać, ze az oczy na wierzch wychodzą.

. Liżniejsze termo też powinno spełniać swoje zadanie. Bo tu nie chodzi o to czy przylega tak ściśle, ża az się rozciąga do granic, czy przylega ale jest w miarę luźne. Tu bardziej chodzi o właściwości samej tkaniny.

Nawet najlepsze jakościowo włókna odzieży termoaktywnej nie będą spełniać swojego zadania jeśli nie będą przylegać do ciała. Tak już jest z tego typu odzieżą i nigdy nie będzie inaczej. I nie mówie tutaj o tym że jak to ująłeś "oczy mają wychodzić na wierzch", ale luźna odzież termo nigdy nie spełni swojej roli. I zdecydowanie lepiej mieć za krótkie rękawy niż za luźną resztę. Moje są niestety za krótkie i też dziwnie się z tym czuję ale za to wszystko działa jak należy w zakresie odprowadzania wilgoci i utrzymywania odpowiedniej temperatury ciała więc rękawy przeżyję.

U siebie ma rękawy w sam raz a tułów jest lekko opięty ale nie rozciagniety i tez spelnia swoje zadanie. Zdejmuję thermo z ciało i ciało jest suche, thermo lekko wilgotne a kurtka mokra na zewnątrz. I przedewszystkim jest ciepło.

A może porobimy sobie zdjęcia w naszych brubeckach i sie zaprezentujemy jak to na kim wygląda?

• 3 tygodnie później...

Ja również polecam przymierzyć przed zakupem. Mam 185 cm wzrostu, klatka 100, pas 86 i kupiłem rozmiar M, który przylega dosyć dobrze. Mowa o modelu thermo z długim rękawem. W zeszłym roku kupiłem wg tabelki producenta koszulkę z krótkim rękawem rozmiar L, na początku jako tako przylegała, ale teraz jest już luźna.

A może ktoś napisać czy takie thermo załozone na cieńsza bieliznę oddychajacą ma sens? Pytam dlatego, że jak piałem wcześniej kuilem XL przy moich 175/104 i jak koszulka nasiągnie potem to sie "lekko" rozciąga i spokojnie coś pod nia mozna jeszcze wsadzić. Dlatego pomyslałem, że jak jua ją mam, to może mógłbym ją stosowac jako druga warstwę w zimniejsze dni. A na przyszła zime dokupie bardziej dopasowany rozmiar ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...