Skocz do zawartości

[sztyca]czy offset 25mm bedzie ok

outta82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

potrzebuję na już odpowiedzi.

Mam okazję kupić sztycę , wszystko pasi, tylko ma offset 25mm i nie do końca jestem przekonany czy nie będzie się to przekładało na jakieś problemy z jazdą.

Ramę mam ok, 19", tylko dosyć krótka rurka górna 56cm. Wg. fit calculator wyszło że optymalna górna dla mnie to 59cm, więc teoretycznie offset powiniem pomóc w poprawieniu pozycji na rowerze na bardziej sportową???

Czekam na wasze opinie i może jakieś doradzenie..

Pozdrawiam

Hej

Napisano

No właśnie tu jest problem, nie mam możliwości się przejechać i sprawdzić... dlatego proszę o opinie i radę czy przy obecnej dł rury górnej oraz optymalnej wyliczonej na 3cm dł niż jest ta sztyca z offsetem 2,5cm bedzie ok???

Bo poczatkowo w grę wchodziła sztyca tylko bez offsetu, ale tak pomyslałem że może to właśnie błąd kupić bez offsetu??

hej

Napisano

Offsetem nie naprawisz źle dobranej ramy. Przynajmniej nie w takim zakresie jakby mogło się to wydawać z prostego dodawania centymetrów. Offset wymusza bardziej siłowe niż kadencyjne kręcenie, więc może się okazać, że wpadniesz z deszczu pod rynnę. ;) Podobnie jest z długością mostka.

Napisano

hej,

rama jest ok, nie szukałem zupełnie sportowej, te 3 cm braku do ideału nie przekresla jej jako dobrej.

Dzięki za wyjasnienie że cm offsetu nie przekładają się na "przedłużenie" ramy. Ale o co chodzi z tym wejściu spod deszczu pod rynnę? Mógłbyś mi wytłumaczyć jak te 2,5cm mogą wpłynąć na komfort/dyskomfort jazdy??? Chyba nie zawsze offset znaczy źle???

Pozdrawiam

Napisano

3 cm na długości ramy to przepaść. IMHO masz źle dobraną ramę. Napisałem czym grozi dodanie offsetu.

Tak,

napisałeś że na bardziej siłowe...ale to nie takie straszne, wiele osób jeździ na niskiej kadencji i nawet chwali.

Qrde, toć ramy teraz nie będę wymieniał... kupując ramę również radziłem się na forum, mierzyłem, podawałem swoje wymiary, wymiary ramy i powiedziano mi że rama ok, tyle że trochę krótka górna rura. ale w końcu to 19", przy moim 181cm nie mogłem większej. Producent to Boplight więc raczej się specjalizują w komponentach rowerowych więc wiedzą co produkują...

Nadal nie wiem co te 2,5cm konkretnie może spowodować...tylko wymuszenie siłowego pedałowania??

Napisano

Może i wiedzą ale nie każda rama jest dla każdego, stąd taka różnorodność na rynku. Jeśli pisali że trochę krótka było się słuchać a nie olewać albo przetestować przed zakupem. Teraz to trochę po ptakach... chyba, że jest ok i sam o tym nie wiesz i szukasz dziury w całym. ;)

Napisano

Może i wiedzą ale nie każda rama jest dla każdego, stąd taka różnorodność na rynku. Jeśli pisali że trochę krótka było się słuchać a nie olewać albo przetestować przed zakupem. Teraz to trochę po ptakach... chyba, że jest ok i sam o tym nie wiesz i szukasz dziury w całym. ;)

Qrde, głównie chodzi mi o ten offset przy sztycy....a temat przechodzi w czy mądrze kupiłem ramę. Pisali że trochę za krótka Ci którzy maja rowery startowe i jeżdzą ostro amatorsko wyścigi i lubią się wyciągnąc na rowerze. Ja szukałem czegoś pośredniego pomiędzy ścigantem a rowerem na codzień i właśnie takową rame ostatecznie wybrałem.

Coś mam wrażenie że te całe offsety, zero offsety to o kant d..y rozbić!!! Skoro nikt sensownie nie umie powiedzieć czy brać z offsetem lub bez, a przynajmniej sensownie wytłumaczyć ''po co to komu'.

Hej

Napisano

IMHO pozycję na rowerze poprawisz dłuższym mostkiem. Ewentualnie jeszcze go odwracając. Sam jeżdzę na 19-tce a jestem wyższy od Ciebie. I nie mam offsetu.

Zastosowanie offsetu to sprawa indywidualna. A żeby sprawdzić czy ci będzie pasować możesz od kogoś pożyczyć taką sztyczę i się pobawić z ustawieniami. W teorii nic nie wskurasz.

Napisano

Coś mam wrażenie że te całe offsety, zero offsety to o kant d..y rozbić!!! Skoro nikt sensownie nie umie powiedzieć czy brać z offsetem lub bez, a przynajmniej sensownie wytłumaczyć ''po co to komu'.

Dla mnie offset jest koniecznością - z prostą sztycą nie dam rady jeździć (przez kolano), muszę być odsunięty. Oczywiście z przesunięciem siodła do tyłu musi się wiązać jego obniżenie.

Dopasowanie roweru pod siebie zaczynałem właśnie od tego, że ustawiałem odsunięcie siodła i jego wysokość, na samym końcu dobierałem mostek. Przy ramie dobrej długości wychodził mi mostek z przedziału 90-105mm.

Napisano

Dzięki za w końcu jakieś bardziej sensowne odpowiedzi.

Wezmę tą z offsetem, pojeżdzę i zobaczę, z tego co już wywnioskowałem tragedii nie powinno być:D

Hej

Napisano

I to ma by w związku z tym co napisałem o doborze offsetu? Pogratulować :wallbash:

Dobra bo się mega OT zrobił.

I tak nie wiem o co Ci chodzi ale dzięki za pomoc.

Hej

PS. TEMAT ZAMYKAM

Napisano

Temat zamyka moderator. A co do sedna sprawy- zadałeś pytanie typu: mam za krótką ramę. Czy mogę ją wrzucić do pralki, może się rozciągnie w praniu?

Otrzymałeś odpowiedź: pranie to nie jest dobry sposób na korygowanie źle dobranej ramy, ale jeśli chcesz wyprać, to możesz spróbować.

Na taką odpowiedź się obrażasz i twierdzisz, że nikt nie umie poradzić czy prać czy nie prać. To dziwne i niezrozumiałe.

Napisano

Temat zamyka moderator. A co do sedna sprawy- zadałeś pytanie typu: mam za krótką ramę. Czy mogę ją wrzucić do pralki, może się rozciągnie w praniu?

Otrzymałeś odpowiedź: pranie to nie jest dobry sposób na korygowanie źle dobranej ramy, ale jeśli chcesz wyprać, to możesz spróbować.

Na taką odpowiedź się obrażasz i twierdzisz, że nikt nie umie poradzić czy prać czy nie prać. To dziwne i niezrozumiałe.

cześć,

tak wiem że mod, dlatego poprawię się...poproszę moda o zamknięcie tematu.

Ramy nie kupiłem za krótkiej, jest ok, temat rozchodził się o offset nie o ramę. dokładniej co mi da lub nie da offset?

Uniosłem się bo stwierdzono że jestem "stronniczy" w stosunku do sztycy z offsetem, a po prostu chciałem uzyskać jakieś fachowe opinie/doradztwo co to jest ten offset i co się z nim je.

Napisano

No to może spróbuj przeczytać ze zrozumieniem swojego pierwszego posta. :lol:

no i przeczytałem...

dobra, naprawdę proszę o zamknięcie posta bo za dużo nerwów mnie kosztuje wykłócanie się o jego sens. Ale dobrze wiedzieć że ktoś wie lepiej co się miało na myśli od samego autora...

Amen

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...