Skocz do zawartości

[1500zł] rower do jazdy w terenie

Davken

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Każdy większy sklep prowadzi sprzedaż ratalną, pytanie tylko ile trzeba przepłacić ;) i nie dać się naciągnąć na dodatkowe ubezpieczenie kredytu :) Musisz pochodzić i popytać się już osobiście w sklepach, który ma lepszą oferte.

Napisano

Czyli raty 0%... szkoda :( , ale ostatnio widziałem w Decathlonie na B'twina Rockrider 6.3 raty 5x 0% i w obniżkowej cenie 1400zł. Czytałem o nim trochę i wywnioskowałem z tego że to bardzo słaby rower choć niektórzy go sobie bardzo chwalili.

Tak patrząć to pare stówek poszło by na oprocentowanie.

Napisano
  W dniu 14.01.2013 o 21:13, Davken napisał:
Zamierzam też na nim nieco poszaleć (skakanie na leśnych drogach, ostra jazda w terenie takim jak błoto czy kamienie).

Jeśli tak chcesz jeździć i żyć :) to nawet nie patrz na ten rower :)

Napisano
  W dniu 15.01.2013 o 19:15, Sergi2012 napisał:

Odpuść sobie takie wynalazki. Chcesz makrocasha w droższym wydaniu?

makrocasha?

Napisano

Mianem "makrocash" określane są rowery z marketów typu tesco, biedronka itd, zazwyczaj są to full'e z tarczówkami oraz osprzętem 3x9 :-) Czemu napisałem że w droższym wydaniu? Bo ma lepsze hamulce niż no name w typowych makrocashach ;-) Czy nie to nie zrozumiałeś?

No jeśli napisałem słowo "makrocash" z błędem to przepraszam.

Napisano

Może inni forumowicze ocenią ten zestaw powyżej? Bo ja tak nie bardzo moge sie wypowiedzieć, amory z XCM i hamulce Shimano M416 no to chyba dobre?

W dniu 15.01.2013 o 19:23, Sergi2012 napisał:

Mianem "makrocash" określane są rowery z marketów typu tesco, biedronka itd, zazwyczaj są to full'e z tarczówkami oraz osprzętem 3x9 :-) Czemu napisałem że w droższym wydaniu? Bo ma lepsze hamulce niż no name w typowych makrocashach ;-) Czy nie to nie zrozumiałeś?

No jeśli napisałem słowo "makrocash" z błędem to przepraszam.

Dzięki za miłe wytłumaczenie :) , a nie jak na innych forach różnego typu często poniżającego.

Napisano
  W dniu 15.01.2013 o 19:27, Davken napisał:

Może inni forumowicze ocenią ten zestaw powyżej? Bo ja tak nie bardzo moge sie wypowiedzieć, amory z XCM i hamulce Shimano M416 no to chyba dobre?

Dzięki za miłe wytłumaczenie :) , a nie jak na innych forach różnego typu często poniżającego.

ja w MTB mam z przodu mam ten zacisk i nie narzekam

nie ma takiej siły hamowania jak hydraulika ale ja na mechaniczny daje rady

Napisano

To dobra jutro poszkole wyruszam na "Tour de Shop"

obejrzeć się za level'em a2 i porównywać go cenowo oraz popytać jak sprawa wychodzi z droższymi rowerami na raty. Ogólnie wyrobie sobie opinie na temat okolicznych sklepów rowerowych. Za czym jescze się oglądnąć?

Napisano

Sporo jest postów o Kands 1300 na tym forum oraz na innych, poszukaj. Ja osobiście nie widzę sensu pakować się w to. Już Ci pisałem że w mechaniczne tarczówki nie pchaj się, zwłaszcza jeśli masz ambicje na ostrzejszą jazdę.

Poczytaj sobie o grupach Shimano aby łatwo było Ci samemu ocenić na jakim poziomie zaczynają się warte uwagi komponenty. Hamulce hydrauliczne zaczynają się od M445 i w góre.

Pozdrawiam!

Napisano

No i widzisz kolego wracamy do punktu wyjścia :) szkoda, że nie chcesz rozejrzeć sie za używanymi. Przy tej kwocie 1500,- można naprawdę kupić w dobrym stanie dobry rower. Kupując nowy za te 1200,- za nie cały rok wydasz znowu 1000,- żeby go poprawić... wiem z własnego doświadczenia ;)

Napisano

Jak by to powiedzieć bardzo fajne forum- poraday, wskazówki, profesjonalność...

To do jutra wieczorem, zdam wam raport z poszukiwań po "Tour de Shop"napisze co mi polecono w sklepach i jak z cenami, a Wy to oczywiśćie fachowo skomentujecie ma nadzieje :)

Pozdro !

Napisano

Witam,

Dzisiaj byłem tylko w 2 sklepach rowerowych, bo nie miałem więcej czasu :( I tak:

- Kross level a2 z 2012r. po upuście 1550zł w "Somirebike"

- Merida Matts TFS 100-D po promocji 2000złw "prywatnym" sklepie

(sprzedawca mówił że sama rama wychodzi1400zł, a wersja roweru 2013 drożeje o jakieś 300zł)

Mój budżet nieco się powiększył tak do 2000zł, rodzice powiedzieli że mi trochę więcej dołożą, przekonałem też ich do tego he he :)

Co teraz czy ta TFS'ka jest lepsza od level'a a2? Myślałem także o Krossie a3 bo mój budżet wzrosnął.

Dodam że sprzedawca twierdził że osprzęt w Meridzie jest o klasę lepszy niż w Krossie levelu a2.

W dniu 16.01.2013 o 20:27, Davken napisał:

Witam,

Dzisiaj byłem tylko w 2 sklepach rowerowych, bo nie miałem więcej czasu :( I tak:

- Kross level a2 z 2012r. po upuście 1550zł w "Somirebike"

- Merida Matts TFS 100-D po promocji 2000złw "prywatnym" sklepie

(sprzedawca mówił że sama rama wychodzi1400zł, a wersja roweru 2013 drożeje o jakieś 300zł)

Mój budżet nieco się powiększył tak do 2000zł, rodzice powiedzieli że mi trochę więcej dołożą, przekonałem też ich do tego he he :)

Co teraz czy ta TFS'ka jest lepsza od level'a a2? Myślałem także o Krossie a3 bo mój budżet wzrosnął.

Dodam że sprzedawca twierdził że osprzęt w Meridzie jest o klasę lepszy niż w Krossie levelu a2.

-Level A3

-Hexagon X9

-MATTS TFS 100-D

Te 3 w zakresie 2000zł.

Napisano
  W dniu 16.01.2013 o 21:08, Davken napisał:

Czyli jednak ta merida przegrywa z chociaż by levelem a2?

Moim zdaniem są porównywalne z przewagą na krossa, który do tego jest tańszy o 5 stówek. Nie wiem dokładnie, jak sprawuje się ten widelec RST Gila, ale nie wróżę nic dobrego.

Tak, czy sika jak możesz sobie pozwolić na 2 tyś to bierz A5 z tego sklepu co ci podałem (darmowa wysyłka), bo w tej cenie bije wszystkie tu podane modele na głowę. Jak chcesz oszczędzić to A2 .

Napisano
  W dniu 16.01.2013 o 21:17, Luk33 napisał:

Moim zdaniem są porównywalne z przewagą na krossa, który do tego jest tańszy o 5 stówek. Nie wiem dokładnie, jak sprawuje się ten widelec RST Gila, ale nie wróżę nic dobrego.

Tak, czy sika jak możesz sobie pozwolić na 2 tyś to bierz A5 z tego sklepu co ci podałem (darmowa wysyłka), bo w tej cenie bije wszystkie tu podane modele na głowę. Jak chcesz oszczędzić to A2 .

To te 3 Kellysy i Unibike sa miarzdżone przez a5 w cenie 2k?

Szukam sklepów rowerowych w pobliżu mojego miejsca zamieszkania. I znalazłem kolejną przecene:

http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-mtb-sztywne/rower-scott-aspect-30-bialo-czerwony-2012

W dniu 16.01.2013 o 21:40, Davken napisał:

To te 3 Kellysy i Unibike sa miarzdżone przez a5 w cenie 2k?

Szukam sklepów rowerowych w pobliżu mojego miejsca zamieszkania. I znalazłem kolejną przecene:

Rower Scott Aspect 30 biało-czerwony 2012 Rower Scott Aspect 30 biało-czerwony 2012 [] - 1999.00�zł : BikeAtelier.pl

To ten Scott dobrego pokroju.

Teraz tak porownuje; level a5 i level b3 na 29" są na prawie takim samym osprzęcie- różnice niewielkie, nie wpłynie to prawie na ogólny poziom osprzętu. I tak zastanawiam sie teraz nad b3 bo cenowo koło 2tys w promocjach. W ogóle te 29" są dobrym rozwiązaniem?

Kross Level A5 czy Kross Level B3 29". Osprzętowo i cenowo bardzo podobnie koło 2tys, myśle że różnice bardzo nie wpłyną na ogół roweru. Te 29" to dobre rozwiązanie?

Strona porównująca te 2 rowerki:

http://www.kross.pl/pl/2012/level-b3-29er

Specyfikacja -> porównaj -> level a5.

Napisano

Moim zdaniem z wymienionych rowerów najlepiej wypada a5.

Ten Romet może i ma osprzęt w miarę dobry (sam mam torę i sobie chwalę, na pewno jest o wiele lepsza niż XCM albo XCR - chociaż z drugiej strony tego amortyzatora już nie produkują od paru sezonów, także pewnie i sam rower nie jest najświeższy), ale zastanawia mnie przede wszystkim jego waga - 15,5 kg! No rozumiem, że rower w tej cenie 13-14kg musi ważyć, ale 15,5 to chyba lekka przesada. Poza tym rozmiary tylko 16 i 18 a dla Ciebie odpowiednia powinna być 19.

Proponuję też ewentualnie rozejrzeć się za rowerami na sezon 2013, gdyby nie udało się już zanleźć nic odpowiedniego z 2012. Można dostać na nie spory rabat przed sezonem (spotkałem się z ofertami około -20%) a wybór jest oczywiście większy.

Napisano

Jeżeli chodzi o Meridę Matts TFS 100-D, to cena 2000 zł to nie jest upust w tym przypadku i w tym okresie, kupisz ją 150 zł taniej z wysyłką za free. Ale jeżeli faktycznie masz już możliwość wyłożyć na rower 2000 zł to znowu zgodzę się z Luk33 - A5 to bardzo dobry wybór w tej cenie. A5 ma lepsze hamulce od tej Meridy, Tektro Draco to jest średni hamulec.Ewentualnie zostaje Ci jeszcze Unibike Evolution 2012 za 100 zł mniej niż Kross A5, ale ja i tak wybrałbym Krossa :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.