Gość Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Witam, prawdopodobnie kupię hamulce deore m596 do mojego levela a2, z tym, że mam mały problem, a mianowicie rozmiar przedniej tarczy. Nie wiem czy brać 160 mm czy 180mm. Na tył na 100% bym wziął 160tke, tylko co z tym przodem. Z opinii na necie wyczytałem, że lepiej mieć zapas tych 20mm z przodu. Jednak teraz mam amortyzator Suntour XCM i nie wiem czy wytrzyma z tą tarczą 180mm, lepszego amora (np Epicona, Recona) planuję dopiero kupić za parę miesięcy i wtedy sprzedać tego XCMa, tylko pasowałoby żeby jeszcze w tym dniu sprzedaży jako tako chodził, więc żeby się nie okazało że po kilku miesiącach jazdy na 180tce xcm nadaje się do wyrzucenia. Planuję dosyć częste starty w maratonach xc także doszedłem do wniosku że tarcze obowiązkowe. Moglibyście coś poradzić z tym rozmiarem tarczy? XCM sobie poradzi z 180tką, nie będzie miała na niego negatywnego wpływu? Tarcze jakie planuję kupić to Shimano rt54. Pozdrawiam Edit@ Ech, teraz widzę że kliknąłem nie w ten dział co trzeba Myślałem o jednym a robiłem co inne. Prosze moderatora o przeniesienie ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 14 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 W sumie nie napisałeś najważniejszego - ile ważysz i jakie maratony konkretnie (bo Mazovia a Golonka to kompletnie inne światy ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Ważę 65kg. Maratony to głównie Cyklokarpaty. Jakby ktoś nie kojarzył to tak mniej więcej wyglądają: http://www.youtube.com/watch?v=mRymOWsXTv0 chociaż maraton maratonowi nierówny nawet w cyklokarpatach, zdarzy się że deszcz popada i wtedy jest rzeźnia. A i bez deszczu niektóre traski mają porządne, dość szybkie zjazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Siema! Tarcze bym brał 160mm, ja tak mam 160mmx160mm i są brzytwy, zależy też jakie klocki będziesz miał. Ja teraz mam spiekane żywiczne i masakra są w pozytywnym znaczeniu oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Ja ważę tyle co Ty. Mam 160/160 na oryginalnych klockach na siłę nie narzekam Heble mam xt M765 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmariano Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Tarcze 160x160 powinny Ci wystarczyć. Posiadając mniejszą tarczę masz lepszą modulację, większa daje Ci siłę. Ja używam z przodu 160 (z tym, że mam Avid Elixir5) i nie narzekam ani na siłę ani na modulację a ważę 65kg.. Jedno jest pewne, jakiego byś hydraulika nie wziął i wielkości tarczy, to możesz odkładać na nowy widelec. SR Suntour XCR z hydraulicznym hamulcem niemiłosiernie szybko łapie luz... Przynajmniej u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Hmm to dziwne, to po co wkładają hydrauliki do np. krossów leveli a3? Przecież tam też jest XCM. A ludzie jeżdżą i raczej problemów z luzami nie mają. Tylko że tam są tarcze 160 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Przy twojej wadze 160 styka spokojnie a jak zmienisz klocki na lepsze to już w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Nie no aż tak daleko w przyszłość nie wybiegam żeby o zmianie klocków myśleć. A w ogóle to w tych deorkach są jakieś kiepskiej jakości że już o wymianie mówisz? I ogólnie jak oceniacie mój wybór, m596 do levela a2 będzie w sam raz? Koła już kupiłem, shimano mt15'stki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 XCM łapie luzy na v`kach nie pytam co robi z tym amorkiem tarcza ... Ja tam sobie śmigam na 160/160 nie wiem jak sprawa będzie wyglądać w górach ... ale w dotychczasowej przygodzie rowerowej siły mi nigdy nie zabrakło. Moja waga oscyluje w granicach 72 - 75 kg. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 160 mm ci wystarczy w zupełności. Klocki są żywiczne. Na początek wystarczające. Po dwóch sezonach (chyba, że coś się dzieje to szybciej) warto wymienić płyn, odpowietrzyć i wymienić klocki na metaliczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Mam właśnie M596 i tarcze 160 mm i siła jest całkowicie wystarczając nawet przy oryginalnych klockach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.