Mod Team Puklus Napisano 19 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2013 Było by prościej jak było by wiadomo co to za piasta ci sie tam kryje ... jakieś zdjęcie opis, nazwa ? Jeżeli faktycznie zwykłe torpedo to ta piasta jest prosta jak budowa cepa. na dole masz zębatkę z zabierakiem i koszyk na wałki. Ma być suchy nie ma tam być smaru, to ma pracować na oleju. zakładasz koszyk i dopiero później zaczynasz wkładać wałki. Sprawdź palcem powierzchnie bębna jeżeli jest już wytarta obróć koło na stronę gdzie wytarcie jest najmniejsze. następnie po złożeniu wałków nakładasz mechanizm hamulca i nakładasz bęben na wnętrzności piasty. dokręcasz konusa ( tutaj różne piasty sie od siebie różnią jedne mają duża nakrętkę inne mniejsze i blaszki ale to nie istotne) i kręcisz konusem aż wejdzie do samego końca. czasami nie wejdzie wiec trzeba bo ustawić tak by wpasował się w otwory i kręci się osią. wianki łożyska to jedyne miejsce gdzie można dać smar. po skręceniu nakładamy krzywkę hamulca ( tą co sie do ramy przykręca) i podkładki i nakrętkę kontrującą. przy ustawianiu luzu sprawdzamy ręką zębatkę ma sie kręcić swobodnie, lekko bez skoków i nie ma być luzu jeżeli nie da sie tego efektu uzyskać z racji wieku koła roimy tak by bło jak najlepiej czyli najlżej i z minimalnym luzem jaki sie uda zrobić. Złożone już koło ma sie dać zakręcić w rekach trzymane za oś jeżeli tak nie jest rozbieramy całość i od początku.
czarek10m Napisano 19 Stycznia 2013 Autor Napisano 19 Stycznia 2013 Boże nie jestem jakimś pro mechanikiem mam 14 lat dopiero i się ucze. To co napisałeś nic mi praktycznie nie mówi.
Mod Team Puklus Napisano 19 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2013 Tez miałem 14 lat i też zaczynałem od torpedo. Nie martw sie, rozbierz jeszcze raz, złóż z większym luzem z mniejszym z czasem sam załapiesz co do czego i dlaczego tak a nie inaczej. Przejrzałem ten tutorial torpedo jest dobrze zrobiony, szczegółowo wzoruj sie nim i składaj tyle razy aż ci sie uda, tam nie ma czego zepsuć.
tyran Napisano 22 Stycznia 2013 Napisano 22 Stycznia 2013 i to mi się podoba...14 lat i próbujesz sam coś wykombinować...a nie tylko konsole i internet...od czegoś trzeba zacząć...pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.