Skocz do zawartości

[Piasta]Luz przy pedałowaniu

czarek10m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Było by prościej jak było by wiadomo co to za piasta ci sie tam kryje ... jakieś zdjęcie opis, nazwa ?

Jeżeli faktycznie zwykłe torpedo to ta piasta jest prosta jak budowa cepa. na dole masz zębatkę z zabierakiem i koszyk na wałki. Ma być suchy nie ma tam być smaru, to ma pracować na oleju. zakładasz koszyk i dopiero później zaczynasz wkładać wałki. Sprawdź palcem powierzchnie bębna jeżeli jest już wytarta obróć koło na stronę gdzie wytarcie jest najmniejsze. następnie po złożeniu wałków nakładasz mechanizm hamulca i nakładasz bęben na wnętrzności piasty. dokręcasz konusa ( tutaj różne piasty sie od siebie różnią jedne mają duża nakrętkę inne mniejsze i blaszki ale to nie istotne) i kręcisz konusem aż wejdzie do samego końca. czasami nie wejdzie wiec trzeba bo ustawić tak by wpasował się w otwory i kręci się osią. wianki łożyska to jedyne miejsce gdzie można dać smar.

po skręceniu nakładamy krzywkę hamulca ( tą co sie do ramy przykręca) i podkładki i nakrętkę kontrującą. przy ustawianiu luzu sprawdzamy ręką zębatkę ma sie kręcić swobodnie, lekko bez skoków i nie ma być luzu jeżeli nie da sie tego efektu uzyskać z racji wieku koła roimy tak by bło jak najlepiej czyli najlżej i z minimalnym luzem jaki sie uda zrobić.

Złożone już koło ma sie dać zakręcić w rekach trzymane za oś jeżeli tak nie jest rozbieramy całość i od początku.

• Mod Team
Napisano

Tez miałem 14 lat i też zaczynałem od torpedo. Nie martw sie, rozbierz jeszcze raz, złóż z większym luzem z mniejszym z czasem sam załapiesz co do czego i dlaczego tak a nie inaczej.

Przejrzałem ten tutorial torpedo jest dobrze zrobiony, szczegółowo wzoruj sie nim i składaj tyle razy aż ci sie uda, tam nie ma czego zepsuć.

Napisano

i to mi się podoba...14 lat i próbujesz sam coś wykombinować...a nie tylko konsole i internet...od czegoś trzeba zacząć...pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...