Skocz do zawartości

[wolnobieg] Wolnobiegi 6-rzędowe

hmisiek123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planuję na zbliżający się sezon kupić sobie nowy wolnobieg jako, że poprzedni (MF-TZ20) po 5tyś kilometrów, wodzie, piasku i soli jest w mocno złym stanie. Nie szukam niczego drogiego, bo zamierzam też kupić sobie szosę na suchą pogodę. Szukałem tak poglądowo na Alle i znalazłem takie propozycje:

- Wolnobieg Shimano MF-HG22 6 rzędowy srebrny (2941424090) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Jest to chyba rozbieralny wolnobieg - widać jakby nakrętkę z przodu - i to mi bardzo pasuje. Pytanie tylko czy na przykład taka koronka:

Zębatka Tarcza Koronka Shimano HG20 - 7 12T, 12Z (2924966546) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

mi na to wejdzie. Bo właściwie używam tylko najwyższego biegu, inne są prawie nieruszone i dlatego chciałbym mieć możliwość wymiany tylko zjeżdżonej zębatki. Na stronie aukcji jest też informacja, że stal tutaj użyta jest wytrzymalsza od tej z TZ20. Prawda-li to?

- Wolnobieg Sunrace 6-rz MTB MFM20 14-28T SHIMANO (2895547480) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Podobnie jak wyżej chyba ma możliwość rozkręcenia. Tylko o firmie Sunrace nigdy nie słyszałem...

A może macie dla mnie jakieś rozsądne propozycje od siebie spełniające moje wymagania (rozbieralność i dostępność zamiennych koronek)?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli chodzi o wolnobiegi bierz najtańszy jaki ci pasuje bo one sie niczym nie różnią prawie ze ... drugi link to koronka od kasety wiec pasować nie będzie.

Napisano

Koronki wolnobiegu nie są rozbieralne to raz a dwa to, że ta najmniejsza jest do kasety czyli wchodzi na bębenek. Bębenka nie masz więc kłopot z głowy.Używaj innych koronek to przedłużysz życie każdego wolnobiegu jak i kasety. To samo tyczy się korby.

• Mod Team
Napisano
Koronki wolnobiegu nie są rozbieralne

ee głupoty pan gadasz :P

4295071006_27c055b959.jpg

Rozbiera sie ostatnią zębatką kręcąc przeciwnie do kierunku napędu ( zazwyczaj) może wtedy najgorszą zębatkę naprawić pilnikiem.

Napisano

Dokładnie tak, ludzie tak reanimują stare wolnobiegi aż wcale już zębów nie ma :thumbsup:

Ale w starym, w którym ostatnią zębatkę dokręcaliśmy łańcuchem przez setki km jest ją naprawdę ciężko odkręcić.

Jak Ci brakuję przełożeń to poszukaj koła może tanio jakoś na kasetę przejdziesz.

• Mod Team
Napisano

Są i wolnobiegi 11-34 :sorcerer: ale dość drogie i ciezko osiągalne na pewno shimano taki robiło jeden, hg coś tam sie zwał :P

Swoją drogą to ciekawe, dlaczego na naszym rynku brak wolnobiegów z zakresem od 11z?

Już ci mowie ... to jest nie opłacalne ... nawet jeżeli wolnobieg jest zacnej maści nie znajdziesz dobrej piasty do niego ..

Napisano

Ale, jak sądzę, rozkręcić da się tylko te z serii HG, gdzie jest ta nakrętka z przodu? A idzie gdzieś dokupić koronki do takiego wolnobiegu czy zostaje tylko ta opcja ze szlifowaniem?

O zmianie na kasetę już myślałem, ale niestety mój aktualny rower nie jest już pierwszej nowości i nie jestem pewien czy, czy to kaseta, czy wolnobieg, 7-rzędowe by do niego podeszły. Musiałbym wstawić jeszcze jedną podkładkę pod śrubę na piaście, a i tak już cały zestaw wchodzi jakby na styk.

Napisano

Są i wolnobiegi 11-34 :sorcerer: ale dość drogie i ciezko osiągalne na pewno shimano taki robiło jeden, hg coś tam sie zwał

Nie no, to wiem... w "stanach" tego za trzęsienie z 10-rzędowymi włącznie i wcale ceny tam nie zabijają.

Tyle że cena przesyłki wgniata w beton ;)

Universal Cycles -- Freewheels > Multi Cog Freewheels

Już ci mowie ... to jest nie opłacalne ... nawet jeżeli wolnobieg jest zacnej maści nie znajdziesz dobrej piasty do niego ..

Skoro tak mówisz ;)

• Mod Team
Napisano

Kazdy wolnobieg da sie rozebrać na części pierwsze ... kiedyś ktoś go musiał jakoś złożyć ... o kupnie zamiennych zębatek zapomnij ... to tak tanie rzeczy ze sie do nich nie produkuje zamienników a przynajmniej ja o tym nie słyszałem a juz na pewno w kraju nad Wisłą nie znajdziesz. Możesz kupić podobny używany i poprzekładać bebechy.

Piłowanie jest bardzo proste ale czasochłonne jak masz jedną zębatkę to ok 15-20 min roboty. jak to zrobić jest przyklejony temat który ja napisałem zajrzyj tam.

Nie no... w "stanach"

W naszym stanie tego cuda nie zastanie :P

Napisano

2i regulaminu

Ooo, to by było spełnienie moich marzeń. :D Niestety sprawdzałem dzisiaj jak by wyglądała sprawa 7-rzędowego wolnobiegu u mnie w rowerze i jeśli byłby on szerszy od 6-biegowego, a mniemam, że jest, to niestety nie mam na niego miejsca (łańcuch jeździłby po widelcu + koronki chyba nie zgodziłyby się z korbą). :/

Napisano

Ale wtedy chyba musiałbym rozciągać widełki przy zakładaniu? Bo teraz szerokość nakrętka-nakrętka wchodzi na styk. Musiałbym spróbować wkręcić wolnobieg brata i sprawdzić jak to wszystko działa.

Napisano

Żeby nie musieć wierzyć komuś na słowo przyniosłem dzisiaj z piwnicy stary wolnobieg i go rozkręciłem: (trochę przyciemne zdjęcie ;))

img2926fx.jpg

Chociaż co się przy tym namęczyłem to moje. :D Najpierw próbowałem zakręcić to w imadło i zrobić jakiś sprytny układ ze starym łańcuchem, ale nie było szans. W końcu wymyśliłem żeby zakręcić wolnobieg osią wzdłuż osi śruby imadła, wziąłem młotek, stalowy pręt fi 10, zaznaczyłem pozycję pierwszej koronki markerem (żeby wiedzieć czy coś w ogóle rusza), przyłożyłem pręt do jednego zęba. Prałem chyba minutę zanim coś ruszyło, ale się udało. Jutro spróbuję swoich sił w piłowaniu zębów. Tak choćby z ciekawości. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...