Skocz do zawartości

[rama] Accent Tormenta LADY

piluj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tu niby w tabeli jest XS,S,M oraz L.

Więc z tego co on tam napisał to niby wychodzi na to,że ta M to odpowiedni rozmiar.

Czyli pozycja na rowerze powinna być ok.

pozdr.

R/

Napisano

Istnieje jeszcze możliwość, że jakiś "fachowiec" w rozmiarówce Tormenta Lady zamiast długości horyzontalnej podał długość po rurze górnej, wtedy ta rama była by "normana" ...

Napisano

Witam. Wkońcu udało nam się podjać decyzję no i moja dziewczyna stała się szczęśliwą posiadaczką czarno białej ramy Accent Tormenta Lady w rozmiarze 16,5". Uwało mi się znaleźć w Krakowie sklep który ją posiadał (wiekszą również). Na pierwszy rzut oka rama w rozmiarze 18,5" wygląda na naprawdę dużą(wysoką), mniejsza jest o wiele zgrabniejsza. Druga rzecz - przymiarka. I tu informacja dla osób które chciałyby sprawdzić rozmiarówke na gotowym rowerze. Model roweru Authora - Basic ASL, ma prawie tą samą ramę. Róznica jest taka, że Czesi mają rozmiary 16,18, a słowaccy sąsiedzi - 16,5 i 18,5:) różnica więc to gdzieś 1-2cm na długości i 1-1,5cm na wysokości.

Mojej dziewczynie spasowała o wiele bardziej mniejsza rama dlatego też ją wybraliśmy.

Różnica między Tormenta Lady w rozmiarze 16,5 i 18,5" (w innych pewnie też) jest przede wszystkim na długości rury podsiodłowej i jest ona naprawdę duża. Jesli chodzi o długość to różnica jest tu na tyle mała, że chyba można byłoby ją zniwelować odpowiednim mostkiem, więc najważniejszą rzeczą będzie w tym przypadku długość nóg/wysokość kroku.

Napisano

Heh, a nikt mi nie wierzył, ze mniejsza będzie lepszym rozwiązaniem:P

Fajnie, że dziewczynie podpasowało teraz nic tylko jeździć:)

Napisano

na razie jeszcze muszę powiedzieć: Nic tylko składać ;)

No cóż tyle opini i dyskusji, a to przecież kogoś najbardziej w temacie było się posłuchać :))))))

Dzieki za pomoc

Napisano

Witam. Wkońcu udało nam się podjać decyzję no i moja dziewczyna stała się szczęśliwą posiadaczką czarno białej ramy Accent Tormenta Lady w rozmiarze 16,5"

Witam

Przypomnij mi ile wzrostu ma Twoja dziewczyna?

Masz już złożony rower na tej ramie?

pozdrawiam

R/

Napisano

"piluj" a może byś zmierzył górną rurę tej ramy (po osi - od środka pdsiodłowej do środka główki) , wtedy przynajmniej było by wiadomo o co chodzi z geometrią .

Napisano

Przypomnij mi ile wzrostu ma Twoja dziewczyna?

Masz już złożony rower na tej ramie?

Moja dziewczyna ma 170cm wzrostu. I jak pisałem wcześniej - w Authorze Basicu 16" prześwit był spory a na 18już bardzo niewielki. Roweru jeszcze nie złożyłem - rama dopiero wczoraj kupiona no i czekam na koła i widelec:)

"piluj" a może byś zmierzył górną rurę tej ramy (po osi - od środka pdsiodłowej do środka główki) , wtedy przynajmniej było by wiadomo o co chodzi z geometrią .

Długość ta wynosi 522mm.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam. dla zainteresowanych w zakładce moje rowery umieściłem jeszcze nie dokońca złożony rower dla mojej dziewczyny na ramie Tormenta Lady w rozmiarze 16,5". Chciałem pokazać jak wygląda geometria tego roweru. Całkiem nieżle to wygląda:) zamieściłem tam wysokości 0,5m i 1m by ktoś wiedział jaka będzie mniej więcej wysokość. Może pomoże to komuś w wyborze wielkości tej ramy. Acha odległosć między osiami w tej konfiguracji to 104cm. Jak skończę składać rower pewno przybędzie zdjęć:)

Pozdrawiam

Napisano

Widziałem zdjęcia i mam takie pytanie. Możesz podać,ile jest dokładnie cm w najniższym miejscu ramy do ziemi (chodzi mi o rurę poziomą)?

pozdrawiam

R/

Napisano

Rozumiem, że chodzi o górne rurę głównego trójkąta, bo poziomą ją nazwać nie można ;) w najniższym punkcie od podłoża do górnej "krawędzi" odległośc to 69cm.

Napisano

Rozumiem, że chodzi o górne rurę głównego trójkąta, bo poziomą ją nazwać nie można

No właśnie o nią mi chodziło. Wychodzi na to,że ten rozmiar byłby dobry na 164cm...

pozdr.

R/

Napisano

Powinna być odpowiednia, szczególnie że jest dość któtka. Wogóle to główka jest tak wysoko (wyżej niż z moim El Nino 19"), że wygląda jak rower dirtowy :)

• 3 miesiące temu...
Napisano

Nie chcę zakładać nowego tematu - ten idealnie pasuje do mojego pytania.

Chciałbym zrobić przekładkę gratów z obecnego wheelera mojej żonki na nową ramę - obecna - 17,5'' jest zdecydowanie za duża i za mało wygodna odbierając Jej reszty ochoty na połknięcie bakcyla cyklozy.

Skłaniam się ku ramie jak w temacie - przystępna cenowo, chyba względnie porządna i dość ładna. Żona na 157cm wzrostu - nogi jej nie zmierzę bo to ma byc niespodzianka - jednak nie jest typem długonogiej modelki, raczej 'średnia krajowa'.

Poradźcie koledzy czy powinienem wybrać rozmiar 16,5'' czy może jednak 14,5''? Nie bardzo mam szanse na jakiekolwiek przymiarki - jazda raczej asfalt i lekkie górki/dołki, troszkę lasu i łąk na rzeką - zero maratonów

Z góry bardzo dziękuję na pomocne posty,

Carlito

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...