Skocz do zawartości

[rama] Accent Tormenta LADY

piluj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Spoko dzięki:) Jeszcze się chwilę zastanowię ale myślę, że wybiorę ten rozmiar:) Jak już kupie i zacznę składać albo już złoże rowerek pochwalę się efektami:)

Napisano

Przy 170cm i nodze 81cm najlepsza byłaby ramka w geometrii damskiej o rozmiarze 18". A ponieważ takiej nie ma, ja bym wciąż obstawiał 18,5". Ściskanie się na 16,5" przy rozmiarówce Accenta to kiepski pomysł.

Napisano

Ściskanie się na 16,5" przy rozmiarówce Accenta to kiepski pomysł.

Witam

Mam identyczny problem.Żona jest drobnej budowy,ma 164cm.

Te ramy mają dziwną numerację,skok o 2 cale.

W tym przypadku rama 16,5 cala,nie będzie przy krótka?

pozdr.

R/

Napisano

Robert, 164cm to nie to samo co 170cm - zmierz żonie nogę i oblicz jaki wyjdzie rozmiar.

Ta rama jest ciekawa kolorystycznie i cenowo.

Długość nogi to 80cm.

Z obliczeń wychodzi,że lepsza byłaby mniejsza rama,niż ta 18,5.

Ale sam nie wiem czy nie lepiej jest kupić męską 17.

pozdr.

R/

Napisano

Wielu producentów stosuje teraz w rozmiarówce skok co 2".

Gdybym ja na ten przykład, teraz musiał kupić rower czy ramę Authora,

to zmuszony jestem zmienić rozmiar, ponieważ Author przesunął zakres rozmiarówki o 1" na cyfry parzyste,

i tym samym mojego rozmiaru 19" (na takim Authorze aktualnie jeżdżę) nie posiada w ofercie.

W tym wypadku zamienił bym to na 20" a nie na 18".

Wracając do tematu - wedle obliczeń, dla twojej lubej wychodzi rozmiar 17,95 - zgadza się???

To jest tylko 0,55" różnicy w górę, oraz 1,45" (IMHO aż) w dół.

Po pierwsze - dużo bliżej jej do większego rozmiaru, niż do mniejszego.

A dwa, to myślę, że w większej ramie, jeśli będzie deczko za duża (bo nie sądzę, aby była sporo za duża),

to bez większych ceregieli skorygujesz to długością mostka i siodełkiem (regulacją przód - tył).

Tak jak pisałem wcześniej w poście #18, IMHO lepiej zakrąglić deczko w górę, niż sporo w dół - ale mogę się mylić.

Sam pomyśl i zdecyduj co lepiej smiley_img.gif

ps

Napisano

Witam

Zgadza się,z moich obliczeń też wynika że bliżej do 18,5 cali niż do 16,5.

Dodatkowo,po drugim dokładniejszym pomiarze wychodzi,że noga w sumie ma 82cm.

Jednak zastanawia mnie inny fakt.

Temat kupna ramy dla żony mam na tapecie od jakiegoś dobrego miesiąca,w między czasie zapytałem kilka sklepów oferujących właśnie te ramy Tormenta Lady i jak się okazało wszyscy jednogłośnie informują iż odpowiednia wielkość dla mojej żony to 16,5 cala!

Nie wiem czym się sugerują,skoro z obliczeń to minimum 17 cali!

pozdrawiam

R/

Napisano

Pewnie dlatego, że w magazynach zalega im mały rozmiar (16.5") i chcą Cię namówić do kupna sprzętu u siebie. Przez co twoja żona będzie miała niekoniecznie dobrze dopasowany rower, a oni jeden problem mniej.

Napisano

Tormenta Lady jest straszliwie krótka, niby ma być bardziej MTB a jest turystyczna, inna rama Accenta model Parana jest dłuższy i ma większy rozstaw osi w rozm. 17,5" niż Tormenta w rozmiarze 18.5" ...

Napisano

Witam

Zgadza się,z moich obliczeń też wynika że bliżej do 18,5 cali niż do 16,5.

Dodatkowo,po drugim dokładniejszym pomiarze wychodzi,że noga w sumie ma 82cm.

No to tym bardziej 18,5"

Jednak zastanawia mnie inny fakt.

Temat kupna ramy dla żony mam na tapecie od jakiegoś dobrego miesiąca,w między czasie zapytałem kilka sklepów oferujących właśnie te ramy Tormenta Lady i jak się okazało wszyscy jednogłośnie informują iż odpowiednia wielkość dla mojej żony to 16,5 cala!

Nie wiem czym się sugerują,skoro z obliczeń to minimum 17 cali!

Odpowiedź...

Pewnie dlatego, że w magazynach zalega im mały rozmiar (16.5") i chcą Cię namówić do kupna sprzętu u siebie. Przez co twoja żona będzie miała niekoniecznie dobrze dopasowany rower, a oni jeden problem mniej.

...w większości przypadków zgodna z prawdą.

Poza tym, producent podaje info:

Sztywna i wytrzymała rama MTB zaprojektowana z uwzględnieniem specyfiki kobiecej anatomii.

Krótsza górna rura, łagodniejszy kąt główki, większy przekrok i krótsza baza kół, niż w męskiej wersji tej ramy.

Może sugerują się starymi nawykami, że dla kobiety należy odejmować z męskiego rozmiaru ramy.

Napisano

Żeby nie być gołosłownym.To jedna z wielu odpowiedzi jakie dostałem,odnośnie optymalnej wielkości ramy dla mojej żony:

cyt.. "Zdecydowanie będzie pasować rama 16.5". 14.5 pasuje tak do 155-160cm, a 18.5" to powyżej 170cm...."

Nie wiem skąd im to wychodzi...

model Parana jest dłuższy i ma większy rozstaw osi w rozm. 17,5" niż Tormenta w rozmiarze 18.5" ...

To jest uniwersalna geometria czy typowo kobieca?

W opisie nic nie jest napisane,ale kształt ramy jest dość specyficzny.

pozdrawiam

R/

Napisano

Ważne, żeby kobietom było na nim dobrze ;)

Tak jak pisze producent - jest to niby nowe podejście do kobiecej budowy ciała.

Dawniej wielu producentów różnicę pomiędzy męską a damską wersją danej ramy

załatwiało właśnie głównie poprzez obniżenie górnej rury do pozycji "damki" i w zasadzie to tyle???

Może te ramy wciąż były... za długie???

Może teraz zgodnie z sugestiami płci pięknej powstaje "strój na miarę"???

No a Parana to rama kobieca, nie ma Parany w wersji męskiej o ile dobrze widzę,

więc nie ma jakoś typowego porównania męska/damska.

Napisano

Przecież Parana to rama kobieca, krótsza niż męskie 17,5" , Tormenta zaś to jakiś wynalazek ...

R

Czemu Tormenta to wynalazek? Widzialek chociazby w preferowanym ostatnio na forum Canyonie wersje meskie i damskie ram ktore wygladaja podobnie do tormrnty.

Napisano

No a Parana to rama kobieca, nie ma Parany w wersji męskiej o ile dobrze widzę,

więc nie ma jakoś typowego porównania męska/damska.

Bez problemu można ją porównywać z typowymi ramami męskimi (a nie z jakąś wymyśloną Paraną męską) ..Ponadto wiele kobiet jeździ na ramach męskich i jest dobrze ...

Napisano

Jezdza na ramach meskich bo im nie odpowiada wyglad np. parany i tormenta uzupelnia te luke. Ale nazwanie tego dziwolagiem jest raczej nieuzasadnione.

Napisano

Bez problemu można ją porównywać z typowymi ramami męskimi (a nie z jakąś wymyśloną Paraną męską)

Kolego Rulez, ależ ja nic sobie nie "wymyślam" - podążyłem jedynie za Twoją sugestią,

jako że chciałem się tylko deczko dokształcić...

Przecież Parana to rama kobieca, krótsza niż męskie 17,5" ...

...albowiem, chciałem najzwyczajniej sobie oblukać o ile różni się Parana damska od męskiej,

no i jak to napisałeś, "bez problemu" porównać te ramy, aby wyrobić sobie jakieś pojęcie

na temat "nowego wynalazku" - Tormena Lady.

I o ile z Tormeną można to zrobić bez żadnego problemu...

Tormena vs Tormena Lady

...o tyle Parany w wersji męskiej nie znalazłem bezradny.gif

Więc nie tak do końca bez problemów można ją porównać do męskiej wersji.

I w takim kontekście była moja poprzednia uwaga.

A przykładać tak sobie dla idei przykładania to można... ;)

Natomiast...

...Ponadto wiele kobiet jeździ na ramach męskich i jest dobrze ...

Niom, ja też - moja kobietka nie znosi typowych "damek" :D

No i co z tego??? Znam również wielu Panów którzy kupili sobie damki z lenistwa,

bo nie chce im się takiego przekroku robić w męskim przez rurę.

Z damką im wygodniej, jeżdżą i sobie chwalą i też jest dobrze ;)

Ale czy to czyni jakieś reguły???

Napisano

Witam

Mam identyczny problem.Żona jest drobnej budowy,ma 164cm.

Te ramy mają dziwną numerację,skok o 2 cale.

W tym przypadku rama 16,5 cala,nie będzie przy krótka?

pozdr.

R/

16,5" nie będzie przykrótka, bo żona ma relatywnie długa nogę jak na swój wzrost. Sztyca powędruje trochę wyżej w tej sytuacji.

Napisano

16,5" nie będzie przykrótka...

Może i bym się skusił na Tormente,ale wcześniej żona musiałaby się przymierzyć do takiej ramy w realu.Ale jak na razie,nie mamy takiej możliwości.

pozdr.

R/

Napisano

Jeśli przymierzyć Tormentę do turystycznej Cube Access WLS , to Cube (która jest dosyć krótką ramą) w porównywalnym rozmiarz 17" i 19" jest dużo dłuższa, dlatego twierdzę, że Tormenta to wynalazek.

Również przywoływane tutaj damskie ramy Canyon np. Yellowstowe W są sporo dłuższe niż Tormenta Lady ...

Napisano

@@Rulez, widzę,że łapiesz i jesteś grubo zorientowany w temacie geometrii ram,więc mam do Ciebie pytanie.

Nie chcę zakładać nowego tematu,tylko tu się podepnę.

Czy ta rama:

http://allegro.pl/ra...2946675260.html

to będzie coś bardziej sensownego od wałkowanej tutaj Tormenty?

I teraz wg wyliczeń ta rama powinna pasować pod moją żonę ( 164cm,noga 81cm),czy to nadal jakaś inna geo jak w Tormentcie?

pozdrawiam

R/

Napisano

Nie bardzo rozumiem co ma na myśli sprzedający, podał rozmiar 17.5" a w rozmiarówce którą dołączył są rozmiary 16 i 18" ...

W każdym bądź razie nawet podany rozmiar M (16") jest dłuższy niż Tormenta 18,5", więc będzie lepszym wyborem .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...