Skocz do zawartości

[rama] Accent Tormenta LADY

piluj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pytanie skierowane przede wszystkim do płci Pięknej:) Czy któraś z Was ujeżdzała ramę Accent Tormenta Lady? Chciałbym złożyć mojej dziewczynie rowerek a na rynku jest znikomy wybór ram damskich o sportowym wyglądzie. Rama Accenta jest w stoosunkowo niskiej cenie, a sam jako powiadacz El Nino wiem też ze jakość jest dobra. Chcę złożyć rower do 2000zł (+-). Rowery szczególnie damskie w tym przedziale cenowym sa kiepsko wyposażone, więc wole sam dobrać wszystko. Dlatego ciekawi mnie czy Kobiety są zadowolone z Tormenta Lady. Jeszcze chciałbym wiedzieć jaki będzie optymalny rozmiar dla Kobiety o wzroscie 170cm. Wydaje mi się, że 18,5'', ale chcę się jeszcze upewnić. Dziekuję ca odpowiedź i pozdrawiam

Napisano

Zmierz dziewczynie nogę, bo może się okazać, że rama będzie zbyt wysoka. Geometria damska zakłada, że osoba będzie mieć krótszy korpus i dłuższą nogę, zatem rama o stosunkowo krótkiej górnej rurce w stosunku do rury podsiodłowej. Ale może się okazać, że dziewczyna lepiej się będzie czuła na wersji męskiej w mniejszym rozmiarze i ew. z nieco krótszym mostkiem.

Napisano

No właśnie też chciałem celować w ten rozmiar, ale Accent ma tylko 16,5 i 18,5 (rozmiary które rozpatruję). Ten pierwszy rozmiar wydaje się nieco mały. Już robiłem wstępne pomiary i jednak wydaje się, że męska rama będzie za długa(nawet mała)

Napisano

Ja przy takim wzroście nie wzięłabym 18,5. Toż to kloc jest:D

Przy czym mnie nie interesują damskie ramy, co podkreślam bo jednak geo trochę inne.

Napisano

Też trochę się boję tego rozmiaru, dlatego jeszcze jej nie kupiłem:) Nie będę sciemiał też, że nie chodzi o estetykę - mojej dziewczynie podoba się malowanie, a wiadomo że to też jest ważne:P

Rower będzie początkowo na asfalt i łatwy teren, potem w miarę trania sezonu i obeznania z roewrem oraz swoją kondycją - coraz trudniejsze i bardziej pofałdowane bezdroża(wekendowe wycieczki po Jurze kr-cz oraz Beskidy) Na maratony raczej nie namówię, choć może za kilka lat :)

Napisano

Jak geo damskie to 18,5" na asfalt i proste ścieżki będzie zupełnie okey (pod warunkiem, że noga nie krótsza niż 80cm). A jeśli noga będzie krótsza niż 80cm, to ja bym chyba jednak proponował męską ramkę 16-17" z górna rurką efektywnie 560-580mm i mostkiem w granicach 90mm. Damska 16,5" będzie ewidentnie za krótka.

Napisano

Ja zlozylem mojej zonie rower na tej ramie. Ma wzrostu 174 cm i dlugie nogi :-). Generalnie rama ma 18,5 cala, ale jej geometria i gorna rura jest stosunkowo krotka wiec dla 170 cm powina byc ok. Wg mnie jest warta swojej ceny. Jak jestes z wawy mozrmy sie spotkac i ja obejrzysz, przymierzysz.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi:)

@ Lumperator

Nogi ma nieco ponad 80cm stąd wszystkie obawy bo jest to na granicy(jakby była 17,5" byłbym spokojniejszy). Ale dzięki za radę

@ zlaczka

Niestety jestem z Krakowa a w najbliższym czasie nie mam zaplanowanej podróży do Wawy.Jeśli Twoja Żona jest zadowolona z jazdy to tylko przekonuje się bardziej do złożenia roweru właśnie na tym sprzęcie

Napisano

Ja mam to zlozone z Raidonem 100mm plus krotki mostek. Zona jest mega zadowolona. Rower jest zwarty i szybki. Generalnie 18 meska jest troszke dluzsza. Sama rama jest lekka i ma mozliwosc montazu v-ki lub tarcz. Wykonanie i malowanie za te cene przyzwoite. Wizualnie dolna rura przedniego trojkata jest gruba. Ja mam v-ki xt plus pelna grupa deore. Korba alivio. Piasty deore , obrecz mavic 317. Idealny rower dla kobiety. Ja na tym zestawie tylko inna rama bylem na Turbaczu i Szklarskiej. Mysle, rama jest bardzo godna polecenia dla kogos kto nie ma parcia na marke, a szuka dobrego sprzetu za niska kaske.

Napisano

Nogi ma nieco ponad 80cm...

Co to znaczy nieco???

Dla 82cm rozmiar ramy wychodzi 18,40", natomiast dla 80cm - 17,95.

Myślę, że spokojnie może być 18,5".

Napisano

Raczej na SIDa się nie porwę, chyba że na jakaś okazję:) jak na razie w grę wchodzi Epicon. Sam na nim jeżdże może którtko ale podoba mi się jego praca. No i jest niski.

No właśnie to przemawia za tą marką, że jest przyzwoita i tania. Sam jak wspomniałem jeżdżę na Accencie i prócz łatwo ścierającego się lakieru rama jest niezła:) No właśnie celuję w taki osprzęt jak napisałeś (prócz vki z przodu, do Epicony z piwotami są prawie niedostępne). Zlaczka, jeśli to nie tajemnica to ile mniej więcej kosztowało całe złożenie roweru?

@dziobolek

to nieco ponad 80 cm to tak gdzieś 81cm, ale wiadomo że zawsze jest błąd pomiaru, mierząc taśmą przy ścianie:)

Właśnie dostałem odpowiedź z Bikestacji, gdzie chciałem kupić ramę i napisali mi ze na kobietę 170cm lepsza będzie 16,5"...

Napisano

A to ma, ze jam mam meska 18 i np nigdy nie obtarlem nogami o przednie kolo. A tu jak najbardziej bo rama jest krotka

p.s. moja zona ma noge 83. 16,5 rama byla dla niej za mala. Byla na niej zgarbiona i miala mocno wysunieto sztyce. A to juz nie kazdemu pasuje.

Piluj kosztow calosz okolo 1800zl. Z tym ze ja kupowalrm tylko rame i korbe. Reszta poszla ze starego moje roweru. Koszt policzylem patrzac ile placilem za te czesci kupujac do wczesniejszego roweru.

Napisano

Właśnie dostałem odpowiedź z Bikestacji, gdzie chciałem kupić ramę i napisali mi ze na kobietę 170cm lepsza będzie 16,5"...

Nie żebym Cię próbował na siłę przekonywać do większej, ale ostatnio przed zakupem szprych prosiłem serwis

znanego dużego sklepu rowerowego podając im wszelkie dane posiadanych przeze mnie obręczy

o dobranie długości do kupowanej również u nich piasty i nypli,

ponieważ niegdzie nie mogłem znaleźć jej wymiarów potrzebnych do kalkulatora szprych.

No i co - no i dobrali IMHO za długie o ok.2mm. koło po złożeniu do kupy ma deczko wystające szprychy z nypli, tak ok.1mm,

oraz są na pograniczu końca gwintu - czyli możliwości regulacji.

To raz...

Dwa natomiast... gdzieś już opisałem własne doświadczenia:

Zdarzyć się może, że przykładowo z obliczeń wychodzi rozmiar 18", natomiast producent skacze co 2" z rozmiarem,

i jedyne dostępne opcje to 17" oraz 19" - co wtedy??? Teoretycznie oba rozmiary mogą być OK.

Ja preferuję "zaokrąglenie" w górę, bo jeżdżąc na co dzień rozm. 19" (taki wychodzi dla mnie z obliczeń) czuję się dobrze,

ale równie dobrze czuję się na rowerku mojej kobietki, która jeździ w rozmiarze 22".

Oba rowery to cross tego samego producenta.

IMHO lepiej zakrąglić deczko w górę, niż sporo w dół - ale mogę się mylić.

No i różne są gusta i przyzwyczajenia.

Napisano

No, ja np. jestem zdania że jak nie wiesz ktory rozmiar brać bierz mniejszy;]

Sama, patrząc TYLKO po rozmiarze, nigdy nie wpakowałabym się na 18,5 a mam 170.

ale... rozmiar to nie wszystko;] najważniejsza jest jednak geo. I to na nią radze popatrzeć.

Autorze, wyślę Ci PW do tematu kolegi z problemem praktycznie takim jak Twój. W końcu wybrał. 16,5. Ponoć małżonka zadowolona, albo człowiek się nie przyznaje ze nie:P

Napisano

No właśnie ja też byłem już wcześniej za wiekszą ramą ale wolałem tu załoyc temat by sie upewnić, no i jeszcze wysłałem do sklepu też takie pytanie. Miedzy obiema ramami jest różnica długości i w pionie i w poziomie po 5cm wiec to już sporo. Raczej postawie na 18,5" i mam nadzieję, że sprzedawca nie obrazi się za zignorowanie jego opini ;))

Napisano

Nie no pewnie, że znam jej wymiary i mniej więcej geometrię. 16,5 miałem okazję też widzieć na własne oczy ale tylko taka jest dostępna w Krakowie. No i wydawała mi się ona strasznie mała

Napisano

Na początku zeszłego sezonu, dopóki ktoś nie stwierdził ze to jednak jego i sobie wziął, miała Meridę Juliet 18". Rower ładnie lezał, no może poza tym, że narzekała że kiera jest za daleko. Accent niby jest krótszy przy tym samym rozmiarze, a poza tym moja dziewczyna nie była jeszcze przyzwyczajona do bardziej sportowej sylwetki:) Wtedy to było łatwiejsze zadanie bo mogła przymierzyć gotowy rower

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...