Tomek21001 Napisano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Szukam pomysłu na poskładanie fulla 29 ze 100mm skoku,zastosowanie : "długodystansowe" leciutkie xc i ze dwa,trzy razy w roku rekreacyjne góry.Z racji w dużej mierze płaskich i twardych odcinków większy skok odpada,jak najmniejsze bujanie ważne. Rozglądam się już parę dni i na razie jeden faworyt.....jestem skazany na ramę Epica. Może ktoś ma lepszy pomysł ??? Albo jest już coś fajnego na 27,5 ? (nawet lepiej,mniej prądu do rozpędzania) Gotowce raczej odpadają,jest trochę gratów,chyba,że extra sale. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michauuu Napisano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Nie napisałeś ważnej rzeczy... Jaki masz budżet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Budżet to rzecz względna jak są graty.Niech będzie 5tys za ramę z kompletnym tylnym zawieszeniem,co powinno się zamknąc całkowitym kosztem 8-8,5tys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Inna ważna rzecz. Po co full, skoro to co opisujesz HT 29 ogarnie bez problemu, a nawet z zapasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Ht zamierzam się pozbyć,pojeżdziłem przełajówką i wiem,że zastąpi go w 80%.Na te 20%,gdzie i tak sztywniakiem było ciężko przyda się krótki full.Na dzisiejszy stan mojej rowerowej świadomości taki zestaw (przełaj+krótki full) wydaje się optymalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Niepotrzebne pytania o budżet i motywacje,a miało być o ramach (rowerach). Jakieś sprawdzone propozycje ? (Anthem - nie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Pytanie o budżet raczej ważne. Widziałeś meridkę big ninety-nine? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 a może jednak gotowiec Mbike - Shottas 7 600 za całość na fajnych podzespołach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Merida- poszukam,czy dostępna rama i za ile,gotowiec odpada,na Mbike nikt nie jeżdził,nawet wymiarów nie mogę znależć,to ich pierwszy full...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 13 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Merida Rowery - Happy Rowery - Happy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 fajne te nowe ramy Meridy czytałem kilka testów i tez bardzo pozytywnie wypadły. tu masz tez ciekawa propozycje http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3035 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 W tej cenie to maszyna pierwsza klasa http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3035#tab-reiter2 lub ciut droższy http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3034#tab-reiter2 Tak jak kolega wyżej podpowiada mają bardzo fajne zestawy w dobrych cenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 http://www.rowerowysklep.pl/czesci-ramy-rama-specialized-sj-fsr-29-green-black-08-m-o_l_212_7273.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 http://www.bike-discount.de/shop/kS1/a78515/black-sin-29er-8-0.html świetna maszyna ale koszty przesyłki z niemiec dochodzą. troche tańszy model http://www.bikecenter.pl/galerie/r/radon-zr-race-29er-8-0-b_8375.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Canyony jako gotowce - wiadomo,w tym roku bezkonkurencyjne (chociaż mam obawy,czy w tym zastosowaniu nie za bardzo "trailowy",może męczyć) Ramy Meridy w cenie Epica2012..... Hardtaile,jak pisałęm na wstępie odpuszczam. Dylemat nadal nie rozwiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelSteinke Napisano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Full 29 zawsze będzie bardziej "szlakowy" niż '26 o takim samym skoku - fulle na dużych kołach mają spory potencjał do jazdy po szlakach, na maratony, zwłaszcza górskie również świetnie się nadają. Rowery takie jak Canyon można porównać (moim zdaniem) do maszyn szlakowych o skoku 120-130 mm. Piszesz, że sporo jeździsz po płaskim - do takich zastosowań faktycznie byłby lepszy sztywny tłentynajner. Full 29 to kompromis ale moim zdaniem skrzywiony w stronę jazdy w górach. Tam taki rower da dużo więcej radości. Co do propozycji - myślę że nowy rower na podobnej ramie z wyposażeniem takim jak ma Canyon w cenie lepszej od Canyona ciężko będzie znaleźć. Oba amortyzatory to Fox'y z CTD co wyeliminuje bujanie na płaskich, twardych odcinkach. Rama ma sztywną oś z tyłu i stożkową główkę co ważne w 29. Nie ma tego np. proponowany wyżej Spec, zresztą to rama z 2008 roku (!), od tego czasu te konstrukcje nieco się zmieniły . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.