Dudi353 Napisano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Witam, mam pytanie t.j. w temacie czyli czym się różnią te dwa amory? Proszę o pomoc i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszak Napisano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Głównie różnią się przeznaczeniem. - Epicon LOD 2011 bardziej XC - natomiast Epicon X2 LO R 2012 podchodzi pod AM Różnią się wagą, ceną, budową pod typ osi oraz skokiem. Co będę się rozpisywał wystarczy porównać. http://www.srsuntour-cycling.com/dstore/products/Suspension+Fork/3063/EPICON/SF11-EPICON+LOD+26%27.html http://www.srsuntour-cycling.com/dstore/products/Suspension+Fork/3256/EPICON/EPICON+X2+LO+R+lite.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Po prostu zrobili miejsce dla Axona, który słabo się sprzedawał z racji ceny. Teraz XC/Maraton to Axon a Enduro/AM to Epicon, którego podwyższyli ze 100mm na 120mm przy minimalnym skoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 czyli do jazdy 50 miasto 50 szybki las wersja lod wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michauuu Napisano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Zdecydowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 no to 300 zł w kieszeni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 a czy ich praca się różni czy nie? Jak epicon wygląda na tle axona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Axon to taki bardziej wylajtowany Epicon. Z tego co wiem wnętrzności są identyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 aha wiec jeżeli wnętrzności te same to praca też , tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 aha wiec jeżeli wnętrzności te same to praca też , tak? wnętrzności te same i praca również ta sama a nawet jest plus dla epicona bo w axonach psuł sie tłumik(wiem co mówie miałem axona i teraz mam epicona-axonowi sie zepsuł tłumik) Jedna różnica w tych dwóch amortyzatorach to taka że axon ma korone hollow czyli jest pusta w środku i dlatego zyskali te 200gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 200g w 13 kg rowerze to nie tak dużo czyli epicony za 470 zł działają tak jak axony za 870zł, tak ? bo jaśli tak to przeboleję te parę gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Lepiej kupić Epicona. Różnią się tylko wagą i ceną. Przy takim rowerze i jak nie lajtujesz na wszystkim to nawet nie odczujesz tych 200g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 tzn to jest tak epicon i axon te najnowsze one maja oznaczenie producenta sf11 pracuja tak samo. http://allegro.pl/suntour-epicon-r-l-d-bialy-skok-120-mm-promocja-i2935259929.html np taki epicon wg mnie bardzo ładny no i praca jest naprawde fajna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 dziękuję bardzo za odpowiedzi, ale myślę że zmiany w rowerze nie skończą się tylko na amorku. później do wymiany pójdą koła, rurki i osprzęt podciągnę pod slx, a przynajmniej deore. Tym też chcę się zbliżyć z wagą do 11- 12 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 dziękuję bardzo za odpowiedzi, ale myślę że zmiany w rowerze nie skończą się tylko na amorku. później do wymiany pójdą koła, rurki i osprzęt podciągnę pod slx, a przynajmniej deore. Tym też chcę się zbliżyć z wagą do 11- 12 kg w koła warto zainwestowac zaraz po amorze bo mniejsza masa rotująca jest bardzo mocno odzczuwalna-lepsze przyspieszenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Koledzy mam jeszcze jedno dręczące mnie pytanie, mianowicie czy rst first platinum air za 800 zł jest lepszy/ gorszy od epicona? Jak wygląda jego awaryjność? Który byłby trwalszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 ja wiem ze rst jest cięższy ale nie będę sie wypowaidał na temat pracy i awaryjności ponieważ nie posiadałem takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Pracuje podobnie, ale ma cieńsze golenie górne (30mm) i jest dłuższy od Epicona przy tym samym skoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 według danych producenta chyba też lżejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Tylko przez cieńsze golenie górne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
facetos Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Dudi353 jeśli chcesz, się konkretnie dowiedzieć istotnych dla ciebie informacji o nowych Epiconach i Axonach to polecam zadzwonić ci do EUROBIKE'a na sklep albo do serwisu. Są tam konkretni kolesie, którzy powiedzą ci co i jak. Możesz spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 aha dziękuję zatakie informacje, na pewno skorzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
facetos Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Nie ma sprawy. Tu masz bezpośredni telefon do ich sklepu: (61) 8787267, a do serwisu znajdziesz na stronie EUROBIKE'a Wiem, że koleś, który wg informacji mi tam przekazanych, jest specem od Suntoura pracuje w tygodniu do 16. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.