dlmtb Napisano 11 Stycznia 2013 Napisano 11 Stycznia 2013 Panowie, chciałbym przerobić moje koła na system tl za pomocą get am pytanie do praktyków tego rozwiązania. Czy przy wymianie opony szlak szlag trafia uszczelkę zrobioną z dętki, czy jest to patent wielorazowego użytku? Czy raz przycięta dętka robiąca za uszczelkę jest elementem, który nie podlega wymianie przy każdym przekładaniu opon? Co prawda opony przekładam najwyżej 3 razy w roku, ale nie chciałbym się za każdym razem bawić w cięcie nowej dętki i robienie wszystkiego od nowa.
mihalp90 Napisano 11 Stycznia 2013 Napisano 11 Stycznia 2013 opasce przy wymianie nic się nie dzieje:)
Mod Team IvanMTB Napisano 11 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 11 Stycznia 2013 Kłaniam, No jest tu taki jeden magik na FR który klnie sie na wszeslkie świętości ze opaski detkowe są wielorazowego uzytku. Nie udało mi sie tego zweryfikować gdyż opony zmieniam dopiero po ich zuzyciu a jak ostanim razem musiałem podcentrować koło i oczywiście przyszło do rozklejania ghetto to udało mi sie przedziurawić opaskę łyżką do opon i niestety nie mogłem jej powtórnie uzyć. Szacunek... I.
dlmtb Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Napisano 11 Stycznia 2013 Kłaniam, jak ostanim razem musiałem podcentrować koło i oczywiście przyszło do rozklejania ghetto to udało mi sie przedziurawić opaskę łyżką do opon i niestety nie mogłem jej powtórnie uzyć. Na logikę to niestety chyba tak jest. Żeby zdjąć oponę trzeba wsadzić pod nią łyżkę a ona przecież opiera się na rancie, z którym styka się uszczelka. Moim zdaniem(tak sobie wyobrażam) to nie ma takiej opcji żeby nie naruszyć uszczelki a skoro ona jest cięta do rantu felgi to zapewne trudno jest utrzymać tak wąski pasek gumy na swoim miejscu przy ponownym zakładaniu opony.
Mod Team IvanMTB Napisano 11 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 11 Stycznia 2013 Kałaniam, Logika to jedno, praktyka drugie. Poczytaj sobie tutaj ----> http://endurorider.p...s-podsumowanie/ + linki z artu. Jak juz nadmieniłem nie zweryfikowałem tego osobiście ale nie mam podstaw żeby temu gościowi nie wierzyć. Jego nick forumowy to enduroriderPL. Szacunek... I.
dlmtb Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Napisano 12 Stycznia 2013 Dzięki! Poczytałem i z tekstu wynika że opaska ma szansę przeżyć przekładkę opon
robertos102 Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 .....opaska ma szansę przeżyć przekładkę opon Wychodzi na to,że ma i powinna....ale praktyka jest inna,bynajmniej przynajmniej u mnie.Ja dwukrotnie przekładałem oponę właśnie w takim systemie i za każdym razem,uszkodziłem dętkę.Za pierwszym razem uszkodziłem dość widocznie,a za drugim nawet nie wiem gdzie i jak,ale po założeniu,opona nie trzymała ciśnienia. Teraz mam oponę i dętkę.Dość często zmieniam opony i po prostu straciłem cierpliwość. Wydaje mi się,że po prostu brakuje mi techniki i precyzji przy przekładkach... pozdrawiam R/
martinwu Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 Mam u siebie ghetto' w zeszłym roku 3 razy zmieniałem opony i zawsze te same opaski.Poległy dopiero podczas szybkiej zmiany na dętki podczas jednego maratonu jak przeciąłem dwie opony na raz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.