Skocz do zawartości

[getho tubeless]Czy uszczelka z dętki jest wielorazowa?

dlmtb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, chciałbym przerobić moje koła na system tl za pomocą get

am pytanie do praktyków tego rozwiązania. Czy przy wymianie opony szlak szlag trafia uszczelkę zrobioną z dętki, czy jest to patent wielorazowego użytku? Czy raz przycięta dętka robiąca za uszczelkę jest elementem, który nie podlega wymianie przy każdym przekładaniu opon?

Co prawda opony przekładam najwyżej 3 razy w roku, ale nie chciałbym się za każdym razem bawić w cięcie nowej dętki i robienie wszystkiego od nowa.

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

No jest tu taki jeden magik na FR który klnie sie na wszeslkie świętości ze opaski detkowe są wielorazowego uzytku.

Nie udało mi sie tego zweryfikować gdyż opony zmieniam dopiero po ich zuzyciu a jak ostanim razem musiałem podcentrować koło i oczywiście przyszło do rozklejania ghetto to udało mi sie przedziurawić opaskę łyżką do opon i niestety nie mogłem jej powtórnie uzyć.

Szacunek...

I.

Napisano

Kłaniam,

jak ostanim razem musiałem podcentrować koło i oczywiście przyszło do rozklejania ghetto to udało mi sie przedziurawić opaskę łyżką do opon i niestety nie mogłem jej powtórnie uzyć.

Na logikę to niestety chyba tak jest. Żeby zdjąć oponę trzeba wsadzić pod nią łyżkę a ona przecież opiera się na rancie, z którym styka się uszczelka. Moim zdaniem(tak sobie wyobrażam) to nie ma takiej opcji żeby nie naruszyć uszczelki a skoro ona jest cięta do rantu felgi to zapewne trudno jest utrzymać tak wąski pasek gumy na swoim miejscu przy ponownym zakładaniu opony.

Napisano

.....opaska ma szansę przeżyć przekładkę opon :thumbsup:

Wychodzi na to,że ma i powinna....ale praktyka jest inna,bynajmniej przynajmniej u mnie.Ja dwukrotnie przekładałem oponę właśnie w takim systemie i za każdym razem,uszkodziłem dętkę.Za pierwszym razem uszkodziłem dość widocznie,a za drugim nawet nie wiem gdzie i jak,ale po założeniu,opona nie trzymała ciśnienia.

Teraz mam oponę i dętkę.Dość często zmieniam opony i po prostu straciłem cierpliwość.

Wydaje mi się,że po prostu brakuje mi techniki i precyzji przy przekładkach... :)

pozdrawiam

R/

Napisano

Mam u siebie ghetto' w zeszłym roku 3 razy zmieniałem opony i zawsze te same opaski.Poległy dopiero podczas szybkiej zmiany na dętki podczas jednego maratonu jak przeciąłem dwie opony na raz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...