Skocz do zawartości

[widelec] zamiana amortyzatora na sztywny widelec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nosze sie z zamiarem przerobienia mojego rowerku Kross Evado 1.2 na bardziej szosowy. Zamierzam wsadzic oponki 23c oraz zmienic amorek na sztywny widelec. Moje pytanie brzmi, czy te zmiany zmienia moj rowerek na bardziej 'agresywny', by dalo sie nim jezdzic po asfalcie lzej, prawie jak na szosowce? Jak wgle dobrac widelec do tej ramy?

Najpierw zmień opony na wąskie napompuj do 5 bar'ów i zobacz jak się jeździ. Odczujesz różnicę niewątpliwie, ale takie opony praktycznie nie amortyzują polskich dróg, bo wiemy jakie są.

Pozbycie się widelca, który z kosmosu nie jest (63 mm skok) i zachowuję się jak sztywny i tak oprócz tłumienia uderzeń wpłynie głównie pozytywnie na wagę roweru.

Jeśli jest regulacja twardości to daj na maksimum i wtedy zdecyduj , a nie przerabiaj na raz całości. Co do wymiany to rura sterowa musi mieć tę samą średnicę co w obecnym amorku (1"??). No i z amorka na sztywny widelec to przód się obniży co za tym idzie suport, kierownica - rogi raczej niezbędne będą.

Jezdze 99% po asfalcie, i zawsze wybieram te lepsze drogi bo w mojej okolicy mam do nich dostep takze o amortyzacje sie nie martwie; P No to tak zrobie, a co do tych opon , bezpieczne bedzie wkladanie 23c na fabryczne obrecze? czy moze dac troche szersze 25c?

http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/

Musisz zmierzyć wewnętrzną szerokość obręczy i w tym temacie jest tabela jaką oponę wg. zaleceń możesz włożyć.

Aczkolwiek ja mam np. teoretycznie za wąską oponę założoną (32 mm na obręcz 21) i zrobiłem już tak 2 tys. km. Jednak nie przesadzałbym.

Zorientuj się w dokładnych wymiarach amortyzatorów i sztywnych widelcy, żeby się nie okazało, że rower wręcz zanurkuję do przodu.

Wrzuć 28 dla świetego spokoju i po krzyku! Jesli obawiasz się bardziej o opory niż o wagę to spróbuj Panaracer Ribmo - bardzo "spiczasta" oponka, świetna ze względu na małe opory toczenia i znakomitą ochrone przed flakiem i dająca więcej przyczepności w pochyle!

20091206101337.jpg

...a co do widelca to najlepiej zmierz odległośc pomiędzy ośką a koroną amora(w miejscu gdzie spoczywa bieżnia sterów) i poszukaj podobnej długości sztywniaka - wtedy nie zmienisz geometrii roweru, co za tym idzie, będzie się on podobnie prowadził(czyt.: tak jak sobie tego zyczył producent/projektant). Z doświadczenia wiem że 20mm różnicy może robić sporą różnicę, zależy to od innych parametrów jak kąty ramy, wyprzedzenie widelca itepe itede...

POZDRo-:ver

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...