Skocz do zawartości

[1000zl] Rower dla grubasa

MadHat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie polecam - przy takiej wadze rowerzysty polecam z daleka trzymać się od tarczowych hamulców mechanicznych.

Jeśli tarcze, to tylko hydrauliczne, a takowych kolega nie chce.

Jeździłeś na takich hamulcach ? Tak się składa że znajomy ma ten rower i hamulce działają dobrze, na pewno lepiej od większości v brejków które posiadają rowery wymienione w tym temacie.

Napisano

No kolega powiadasz - ale sam nie posiadasz ;)

A ile ten kolega waży, to raz.

Dwa - autor wyraźnie o coś prosił w tej kwestii.

A ja, i owszem, miałem z nimi do czynienia kolego, i działają w miarę dobrze dopóki są nowe.

Generalnie uważam V-ki za bardziej sprawne.

I nie generalizowałbym z V-kami - wiadomo, że zdarzają się g...e i plastikowe,

ale za nieduże pieniądze można mieć porządne całkowicie metalowe.

Natomiast z mechanicznymi tarczami niewiele można zrobić.

Napisano

A może zamiast roweru pjść od drugiej strony - poszukać używanej ramy 23'' do budowy nowego roweru. Napęd alivio, koła 36 szprych nawet na tanich piastach, tylko ośki wymienić na tytanowe, na zakończenie hamulce tarczowe i rower gotowy. Co do mechanicznych hamulców, to avid bb7 nie są takie złe, no ale po wcześniejszych postach domyślam się, że pewnie za drogie. Trzeba sobie uświadomić najpierw jakie są priorytety, bo tak jak to było wcześniej pisane różnica nieduża pomiędzy rowerem za 1000 i za 10 000zł. Różnica może wynikać głównie z wykładniczego wzrostu cen do możliwości więc zamiast żądać czegoś super za 1000 zł poyślał bym realnie i szukał bym roweru który spełnia wymagania, czyli w tym wypadku duża rama (madhat okreslił na 23'' - zmierzył więc pewnie ma rację) hamulce tarczowe (do wyboru, do koloru, generalnie im większa tarcza tym większa siła hamowania), oraz dobre elementy obciążone mechanicznie (nie istnieją, bo droższe oznacza tyle co ucieczkę z wagą elementu, to jak to ma być wytrzymalsze, a z kolei tańsze ucieczkę w tańszy materiał i tańszą obróbkę materiału, więc jak to ma długo wytrzymać, można co najwyżej podmienić ośki na tytanowe, oraz dbać o łożyska, wtedy może piasty przeciązone o kilkadziesiąt procent nie padną w przeciągu kilku miesięcy).

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Napisano

W sumie lepiej pitolić w temacie o wyborze roweru o oświetlenie i interpretacje ustawodawcy :) Czytałem troche po zagranicznych forach, ludzie w okolicach wagi 150 kg, spokojnie wytrzymują hardtaile np trek'a, gość pisze że jeździ od kilku lat na Treku 3900 i wszystko jest OK. Więc może wskocz na allegro i poszukaj czegoś podobnego .

Napisano

To co po niektórzy tu wypisują woła o pomstę do nieba. A niektóre propozycje podpadają pod usiłowanie …. i tu można się domyśleć. Niektórzy też nie maja zielonego pojęcia czym jest wytrzymałość sprzętu pod bardzo ciężkim gościem a głos zabierają.

Wracając do tematu to z racji nawet lekkiej jazdy po lesie chcesz rower typowy pod XC. Dlatego nowy odpada bo zaraz zacznie się sypać i będzie studnią bez dna, że o bezpieczeństwie nie wspomnę. Jedyna opcja to używany. I tutaj spróbuj trochę dozbierać i zapolować na coś w tym stylu http://allegro.pl/cu...2913145070.html.

Tofi zadałeś pytanie o co chodzi. To Ci odpowiem, że chodzi o styl jazdy na tym czymś co podałeś. Do sklepu po bułki to i się nadają ale nie do jazdy po lesie. Ktoś tu już wspomniał o ośkach, które prędzej czy później pękną. Już tylko to je w całości dyskwalifikuje a dlaczego to się domyśl. Więcej się rozpisywał nie będę a co do V-ków to żeby Cię nie urazić to powiem tak; delikatnie mijasz się z prawdą.

Autor tematu napisał, że się nie zna więc trzeba coś poszukać a nie pisać o pierdołach typu oświetlenie. Nic to nie wnosi a jedynie robi zamieszanie.

Napisano

Madhat- tak jak pisze beskid- szukaj używek.

W tej cenie nic nowego sensownego nie znajdziesz. I to nawet nie o Twoją masę chodzi tylko ogólnie tak jest:]

Szczerze powiedziawszy, ja bym się na Twoim miejscu pokusiła o jakiegoś sztywniaka do en. To w ogóle są masywniejsze rowery, na mocniejszych komponentach niż zabawki do xc.

A poza tym, przynajmniej dla mnie, mają fajniejszą geometrię.

Sporym utrudnieniem może być u Ciebie rozmiar ramy, boś wysoki chłopak jest:}

Napisano

Widzę, że kupno roweru wbrew powszechnemu przekonaniu to nie jest taka prosta sprawa... Postaram się poszukać czegoś używanego a co z tego wyjdzie to zobaczymy. Tak czy inaczej jak coś ciekawego upatrzę to wrzucę tutaj do oceny.

Pzdr,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...