MarcinN Napisano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Niedługo będę wymieniał kawałek napędu w rowerze, a konkretnie tylną przerzutkę, manetki i kasetę. Wszystkie oferty, aż się proszą, żeby zrobić napęd na 9 biegów, ale wystarczy mi na 8, a poza tym, ze względu, że skaczę na rowerze łańcuch powinien być nieco grubszy, a dodatkowo obniży mi to koszty. Już przechodzę do meritum: 1. Czytałem, że przerzutkę xt 2005 można ustawić z 9 na 8 przełożeń, czy to prawda? 2. Czy manetki alivio 2006 są w miarę wytrzymałe, co o nich sądzicie? 3. Polećcie mi jakąś dobrą kasetę na 8 przełożeń do 150zł i jeśli byłaby to kaseta sram'a to czy wszystko sprawnie by działało z shimano? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 1. Jeżeli chodzi oto czy Xt bedzie dzialalo na 8 biegów - tak. 2. Ma mój kolega hm.. wyglądają dość solidnie, ale niestukałem młotkiem. 3. a ) Jak na 8 to moim zdaniem pancerna jest Alivio (65zł) i jeszcze do tego świetnie wygląda :] b ) niebedzie problemu w mieszance sram&sh*tmano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 18 Kwietnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 1. Będzie działać bez problemu. Oczywiście jak każdą przerzutkę na początku trzeba wyregulować. 2. Wolałbym Alivio 2005 bo są schowane pod kierownicą przez co nie są tak narażone na uszkodzenia. 3. XT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Deore tylne obsłuży 8 przełożeń. Manetki Alivio 2006 są ok, ale tak jak wcześniej napisał kolega, 2005 są pod kierownicą, więc są lepiej chronione. Przerzutkę Alivio 2005 dostaniesz teraz dużo taniej, a nie ustępuje niczym modelowi 2006. Kasety XT nie kupowałbym do skakania, ma delikatny aluminiowy pająk i jest stworzona do XC. Kup srama PG-850. Pozdrower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 18 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Wielkie dzięki za odpowiedzi, najbardziej spodobałą mi się ta kaseta srama PG-850(dzięki von Launenberg), co do manetek z 2005 to niestety coś ich nie ma na razie na allegro. Wydaje mi się, że przerzutka xt na krótki wózek to dobry wybór do skakania, bo np, w konach stinky montowany jest xt(przynajmniej w 2005). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stary Napisano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Co do kasety - mam 5.0 zrobiła już pare k. kilometrów i jest ok. Ale: UWAGA! Kumple jeżdżący w trialu/FR narzekali, że szybko pada przy dużych przeciążeniach. Wniosek? Do nabijania kilometrów w XC, będzie ale nie jest wrażliwa na duże przeciążenia. Czym się różni 850 od 5.0? Dobre pytanie Wychodzi na to, że to to samo Sądząc po nazwie. Jeśli jestem w błędzie wyprowadźcie mnie z niego (warto wiedzieć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 850 - 8 rzędowa z grupy 5.0 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stary Napisano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Jeśli to dokładnie ta sama 5.0 co kiedyś to jest tak jak pisałem. U mnie ok (XC) u kupli nie (FR). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 19 Kwietnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 co do manetek z 2005 to niestety coś ich nie ma na razie na allegro. http://ssl.allegro.pl/item98617011__manetk...d_ss_nowa_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 19 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Słuchaj Stary Póki co ja dopiero zaczynam w tym sporcie i na razie raczej interesuje mnie precyzyjna zmiana biegów, a skoro chwalisz ją w xc to zapewne takową zaletę posiada, a na dodatek ma te dziurki(wyleciała mi nazwa z głowy :/ ) które chodź ciut zmniejszą wagę w moim bydlaku(w końcu Pitbull ). Dzięki Blue za objaśnienie tych cyferek, a manetki na allegro rzeczywiście są ale cholera bardziej mi się podobają te na 2006(wiem wiem rower ma jeździć, a nie wyglądać :/ ), a swoją drogą ciekawe dlaczego zrezygnowali z patentu monotwania pod kierą. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.