Skocz do zawartości

[kaseta, przerzutka, manetki] kilka pytań.

MarcinN

Rekomendowane odpowiedzi

Niedługo będę wymieniał kawałek napędu w rowerze, a konkretnie tylną przerzutkę, manetki i kasetę. Wszystkie oferty, aż się proszą, żeby zrobić napęd na 9 biegów, ale wystarczy mi na 8, a poza tym, ze względu, że skaczę na rowerze łańcuch powinien być nieco grubszy, a dodatkowo obniży mi to koszty.

Już przechodzę do meritum:

1. Czytałem, że przerzutkę xt 2005 można ustawić z 9 na 8 przełożeń, czy to prawda?

2. Czy manetki alivio 2006 są w miarę wytrzymałe, co o nich sądzicie?

3. Polećcie mi jakąś dobrą kasetę na 8 przełożeń do 150zł i jeśli byłaby to kaseta sram'a to czy wszystko sprawnie by działało z shimano?

Pozdrawiam.

1. Jeżeli chodzi oto czy Xt bedzie dzialalo na 8 biegów - tak.

2. Ma mój kolega hm.. wyglądają dość solidnie, ale niestukałem młotkiem.

3.

a ) Jak na 8 to moim zdaniem pancerna jest Alivio (65zł) i jeszcze do tego świetnie wygląda :]

b ) niebedzie problemu w mieszance sram&sh*tmano

Deore tylne obsłuży 8 przełożeń. Manetki Alivio 2006 są ok, ale tak jak wcześniej napisał kolega, 2005 są pod kierownicą, więc są lepiej chronione. Przerzutkę Alivio 2005 dostaniesz teraz dużo taniej, a nie ustępuje niczym modelowi 2006. Kasety XT nie kupowałbym do skakania, ma delikatny aluminiowy pająk i jest stworzona do XC. Kup srama PG-850.

Pozdrower.

Wielkie dzięki za odpowiedzi, najbardziej spodobałą mi się ta kaseta srama PG-850(dzięki von Launenberg), co do manetek z 2005 to niestety coś ich nie ma na razie na allegro. Wydaje mi się, że przerzutka xt na krótki wózek to dobry wybór do skakania, bo np, w konach stinky montowany jest xt(przynajmniej w 2005).

Pozdrawiam.

Co do kasety - mam 5.0 zrobiła już pare k. kilometrów i jest ok.

Ale: UWAGA! Kumple jeżdżący w trialu/FR narzekali, że szybko pada przy dużych przeciążeniach.

Wniosek? Do nabijania kilometrów w XC, będzie ale nie jest wrażliwa na duże przeciążenia.

Czym się różni 850 od 5.0? Dobre pytanie :) Wychodzi na to, że to to samo :) Sądząc po nazwie. Jeśli jestem w błędzie wyprowadźcie mnie z niego (warto wiedzieć).

Słuchaj Stary :D Póki co ja dopiero zaczynam w tym sporcie i na razie raczej interesuje mnie precyzyjna zmiana biegów, a skoro chwalisz ją w xc to zapewne takową zaletę posiada, a na dodatek ma te dziurki(wyleciała mi nazwa z głowy :/ ) które chodź ciut zmniejszą wagę w moim bydlaku(w końcu Pitbull :P ).

Dzięki Blue za objaśnienie tych cyferek, a manetki na allegro rzeczywiście są ale cholera bardziej mi się podobają te na 2006(wiem wiem rower ma jeździć, a nie wyglądać :/ ), a swoją drogą ciekawe dlaczego zrezygnowali z patentu monotwania pod kierą.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...