seb2k6 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Witam. Jestem na etapie wyboru hamulców tarczowych do roweru i po lekturze forum wybrałem hamulce Shimano. Prawdopodobnie model XT lub XTR. Nie miałem wcześniej hydraulików więc razem z samymi hamulcami chciałbym od razu zamówić w paczce odpowiednie narzędzia i akcesoria, które umożliwią mi skrócenie przewodów oraz odpowietrzanie. Byłbym wdzięczny za linki do sprawdzonych zestawów. Wstępnie znalazłem takie coś ale nie mam pewności czy to wystarczy więc może ktoś zerknąć i ocenić czy będą ok? 1. Butelka z olejem i rurka: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=663 2. Kubeczek shimano http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=34710 Czy przy skracaniu przewodu muszę zlać cały olej z układu? Co z końcówkami po skróceniu? Trzeba nowe czy można wykorzystać stare? Czy potrzebuje strzykawek? Z góry dzięki. Pozdrawiam
Mod Team sznib Napisano 10 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 10 Stycznia 2013 Kubeczek może się przydać, choć podobno da się obejść bez niego. Olej w małych buteleczkach odpuść, na Allegro kupisz z rozlewki 100ml za 20pln. Do odpowietrzania potrzebna będzie strzykawka oraz kawałek rurki 9pasuje taka z mydła w płynie ). Po skróceniu przewodu nie trzeba od nowa zalewać całego układu. Ważne żeby po odcięciu przewodu (nóż do tapet jest w sam raz) przytrzymać część dłuższą, od zacisku, tak żeby płyn nie wyciekł. Będziesz potrzebował nowej oliwki, starej nie da się wykorzystać. Zakładasz ja, wkręcasz prtzewód w klamkę i zalewasz układ od zacisku. Dużo nie trzeba bo ewentualne powietrze mogło sie zebrać tylko na odcinku cięty przewód/klamka. ed/ tfu, olej już za 15pln można dostać: http://allegro.pl/olej-mineralny-shimano-do-ham-hydraulicznych-100ml-i2926894228.html A oliwka taka potrzebna będzie, po jednej na skracany przewód: http://allegro.pl/oliwka-i-wklad-do-przewodow-hydr-shimano-sm-bh90-i2879968558.html
seb2k6 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 Dzięki Czyli podsumowując: - olej - strzykawka - oliwka - rurka od mydła w płynie - ewentualnie ten żółty kubek - nóż do tapet Skraca się od strony klamki czy zacisku? I czy jak wyciągnę przewód z zacisku to będzie z niego jeszcze coś cieknąć?
Druid Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 I czy jak wyciągnę przewód z zacisku to będzie z niego jeszcze coś cieknąć? Nie powinno jeśli układ szczelny.
seb2k6 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 Trochę się zakręciłem... Miałem na myśli, czy jak wyciągnę przewód z KLAMKI to czy z niej będzie coś cieknąć wtedy?
Mod Team sznib Napisano 10 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 10 Stycznia 2013 Ja skracałem od strony klamki, ponieważ zalewałem od zacisku. Tak, myślę, będzie najlepiej. Mi nic nie pociekło jak wyciągnąłem przewód z korpusu klamki, ale wcześniej wyciągnąłem strzykawką cały płyn ze zbiorniczka (mam starsze heble Shimano, gdzie nie trzeba tego kubka tylko się odkręca dekielek zbiorniczka wyrównawczego). Tu mała uwaga, przewód może ciasno siedzieć w klamce i mogą być problemy z jego wyciągnięciem (ja się namęczyłem okrutnie ).
seb2k6 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 A czy jest sens kupowania przewodów, klamek i zacisków osobno? Nie ułatwi to procesu skracania gdy w układzie nie będzie płynu? Później trzeba będzie hamulce zalać płynem ale i tak po skróceniu chyba trzeba dolać i odpowietrzyć więc wychodzi tylko różnica w ilości potrzebnego płynu hamulcowego...
Druid Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 A czy jak kupujesz w sklepie to nie mogą Ci oni przygotować długości pancerza pod rozmiar?
seb2k6 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 Muszę niestety kupić w sklepie internetowym, który nie przyjmuje takich zachcianek. No i fajnie by było mieć opanowany serwis własnych hamulców
Mod Team sznib Napisano 10 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 10 Stycznia 2013 A przypadkiem nie wyjdzie drożej jak osobno kupisz?
seb2k6 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 Jeszcze tego nie sprawdzałem i tak tylko spytałem ogólnie. Raczej i tak wezmę gotowy zestaw.
Druid Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 A dlaczego musisz kupić w tym sklepie? Serwis hamulca a docinanie pancerza to 2 różne sprawy
seb2k6 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 Bo w miejscu gdzie obecnie mieszkam (za granicą) żaden sklep stacjonarny nie posiada i raczej nie planuje posiadać hamulców, które mnie interesują... Ale zbytnio odbiegamy od tematu.. Kupię co trzeba i przytnę sobie sam
qwaq Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Jak kupujesz hamulce, to w zestawie masz oliwkę, i końcówkę wbijaną w koniec przewodu, gdy ja kupowałem moje M596 to miałem, więc w XTRze też raczej jest.
ammisiek Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 I jeszcze jedno, w przypadku shimano xt lub xtr (785, 985) przewód skracamy wyłącznie od strony klamki, gdyż jak popatrzymy na zacisk to przewód wchodzi do zasisku z boku i ten okrągły element jest zagniatany na stałe fabrycznie, tak więc PRZYCINAMY TYLKO OD STRONY KLAMKI! bo inaczej przewód będzie nadawał się już tylko do śmieci lub hamulców niższej półki, o ile jesteś zainteresowany modelem 785 lub 985 jak jest ze starszymi xt/xtr-ami to nie wiem. P.S w slx-ach 666 też przedód przycinamy tylko od strony klamki (ale nie mam pewności czy to ten model).Pozdrawiam
seb2k6 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 Dzięki za info ale i tak jeszcze bym się 10x upewnił przed przycinaniem Biorę XTR 985 - właśnie jestem w trakcie zamawiania
tobo Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Przewod mozna ciac z tej strony z ktorej sie chce - banjo przy zacisku jest tez montowalne w domu, jesli sie je ma, a poniewaz w zestawie z hamulcem jest oliwka i koncowka to sensowniej jest ciac przewod przy klamce. Nie ma potrzeby oprozniac ukladu ani oprozniac klamki - podcisnienie trzyma plyn w klamce i po ucieciu i zaprawieniu przewodu jest 99 procent szans ze uklad nawet nie bedzie zapowietrzony. Po odkreceniu sruby trzymajacej przewod w korpusie dzwigni trzymaj klamke pionowo, dzwignia w dol - nie bedzie ubytku plynu, przy wyciaganiu przewodu ewentualna odrobina utraconego plynu i tak nie ma znaczenia gdyz znajduje sie w odcinanym kawalku przewodu. Przed zamknieciem ukladu mozesz dac pare kropli oleju do gniazda w klamce i zakrecic srube.
seb2k6 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 Jak otworzę paczkę z hamulcami to jeszcze na bank Was trochę pomęczę Tymczasem dziękuję wszystkim za pomoc
tobo Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Bo w miejscu gdzie obecnie mieszkam (za granicą) żaden sklep stacjonarny nie posiada i raczej nie planuje posiadać hamulców, które mnie interesują... Ale zbytnio odbiegamy od tematu.. Kupię co trzeba i przytnę sobie sam My tez nie posiadamy masy produktow shimano co nie znaczy ze nie mozemy ich zamowic dla klienta. Jedyne ograniczenie to stan magazynowy dystrybutora. Przy cenie detalicznej a nawet hurtowej xtr`a oplaca sie je nawet sprowadzic bez powiekszania zamowienia - wysylka bedzie gratis dla sklepu.
seb2k6 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 Masz rację Tobo... Ja jestem jednak dość niecierpliwy i wolę poczekać kilka dni na paczkę niż miesiąc-dwa (taki termin mi rzucił jeden sklep stacjonarny, właśnie przez stan magazynu dystrybutora) na dostawę i kupowanie na miejscu.
Cox Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 Bikestacja wysyła za granice i robi wszystkie "sprawy" przed wysyłką, i adaptery gratis !
seb2k6 Napisano 14 Stycznia 2013 Autor Napisano 14 Stycznia 2013 Właśnie odebrałem hamulce. Jeśli chodzi o samo skracanie przewodów to w zestawie mam wszystko co potrzeba mimo, że to nie wersja BOX: - końcówkę przewodu - oliwkę - żółte kostki do trzymania przewodu np w imadle podczas ucinania (nie są wymagane ale ułatwiają sprawę) Asekuracyjnie zamówiłem dodatkowe oliwki i końcówki przewodów jakby w zestawie nie było albo jakbym coś popsuł
seb2k6 Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Napisano 15 Stycznia 2013 Dodam jeszcze, że aby w ogóle zacząć (i zakończyć) operację potrzebny jest płaski klucz 8mm. Przydaje się też młotek do nabicia końcówki na przewód oraz jakieś imadło lub coś innego aby stabilnie unieruchomić przewód podczas przycinania. Potwierdziło się też to co pisał Tobo - można skrócić przewód bez zapowietrzania układu. Ja ciąłem od strony klamki i tak chyba jest najłatwiej. Przewód z klamki wyszedł bez użycia większej siły.
kulten Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 A stara oliwka jest zmiażdżona przez skręcanie, ze ponownie nie można jej użyć?
MokryxD Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Oliwka jest zgniecona i nie można jej użyć ponownie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.