robertos102 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Witam Mam takie pytanie do osób,które naprawiają i dalej ujeżdżają wcześniej uszkodzoną oponę. Mam tu na myśli boczne rozcięcia ścianek,które przy nie wielkim uszkodzeniu można swobodnie naprawić od spodu dętką czy też oryginalną łatką. Jak później taka opona się sprawuje przy jeździe bezdętkowej,trzyma ciśnienie? I jeszcze jedno a mianowicie czy bicie opony,może być spowodowane właśnie takim rozcięciem,mimo iż jest nie dłuższe jak 1,5cm? pozdrawiam R/
MokryxD Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 W wątku o Conti RK pisali o tym. Ktoś zakleił łatką, ktoś zaszył igłą i nitką, a ktoś przykleił łatkę na wulkanizacji (taką jak w oponach samochodowych). Wszystkie opony jeździły dalej.
robertos102 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 W wątku o Conti RK pisali o tym. Czytałem te wątki.Ale mam tu na myśli użytkowanie bezdętkowe oraz to czy takie uszkodzenie ma znaczący wpływ na bicie opony. pozdr. R/
MokryxD Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 To w twoim przypadku radziłbym zakleić łatką, najlepiej na wulkanizacji. Czy może mieć duży wpływ? Jakiś pewnie może, jednak wg mnie nie wielki.
Grzeniu Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 To ja podepnę sie pod pytanie,bo ostatnio myjąc rower, zauważyłem na przedniej oponie Conti RS(a konkretnie na ściance),że zaczyna być widać na jednym odcinku druciki z oplotu.Niestety nie mam zdjęcia.Oponą raczej nigdzie nie przytarłem,nigdy nie pompowałem powyżej wartości opisanej na oponie.Pomyślec o wymianie,czy jeździć dalej? Opona ma około 3 lat,nie gubi powietrza,zachowuje się normalnie.
kaboom51 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 panowie wiecie ile może kosztować najtańsza ale i dobra opona do roweru?
robertos102 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 Pomyślec o wymianie,czy jeździć dalej? Opona ma około 3 lat,nie gubi powietrza,zachowuje się normalnie. Jak nic się nie dzieje i dalej się nie rozłazi to jeździj.Miałem RK i też widać było oplot bocznych ścianek,tak jakby poprzecierane.Z resztą te Twoje opony mają już 3 lata więc młode nie są.A z ciekawości,ile km masz na nich przejechane? pozdr. R/
Grzeniu Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Ta jest akurat starsza,bo miałem raz ostry szlif po asfalcie,co sprawiło,że mi wygięło przednią obręcz koła a opona też ze startu na śmietnik poszła.Tylną przerzuciłem na obecną przednią,a kupiłem nowa tylną.Nie chce zmyślać,ale myślę,że 3 tyś km,to spokojnie ma zrobione.
jahoo84 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Panowie ja miałem w schwalbe nobby nic evo przecięcie z boku 1,5 cm i skleiłem je tym http://allegro.pl/zestaw-latek-zefal-tubeless-wroclaw-sklep-i2885326066.html Doskonały produkt! Oczywiście jeżdżę bez dentek z mlekiem i nic się nie dzieje, nie zauważyłem żadnego bicia. Śmigam na tym już ponad sezon. Zestaw zawiera jedną dużą łatke którą można przyciąć albo nakleić całą i chyba trzy małe, które także się przydają przy dziurkach których mleko nie chce zalepić.
robertos102 Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Napisano 11 Stycznia 2013 Panowie ja miałem w schwalbe nobby nic evo przecięcie z boku 1,5 cm i skleiłem je tym ZESTAW ŁATEK ZEFAL TUBELESS! WROCŁAW SKLEP! (2885326066) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Już zamówiłem i zobaczę jaki będzie efekt po sklejeniu.Spróbuje naprawić sobie te opony i nie kupować nowych. pozdr. R/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.