Skocz do zawartości

[RowerY] Zakup z firmy Kross

kwiatman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ok dzięki, w miarę siedzenia na forum doszedłem i do tego działu :)

Mój wybór ograniczył się do trzech modeli

Level A3

Level A5

Hexagon X9

i ciężko mi dalej zdecydować....

Napisano

Te 2 Levele roznia sie tylko osprzetem oczywiscie na plus dla wyzszej cyferki. Geo maja takie same - sportowe. Hexagon bardziej wygodna geometria. Najlepiej jak bys sie przymierzyl do obu gdzie i kupil ten na ktorym Ci bedzie wygodniej.

Napisano

Bierz ten, który Ci się bardziej podoba.

A co do rozmiaru to trudno tak na forum jednoznacznie określić jaki powinenes konkretnie dobrać. Bo w zaleźności od firmy aMka, eMce nie równa. Każda firma ma troszkę inny zakres. Ale pamiętaj aby sobie wziąc do sklepu miarkę i mierz rure podsidłowa modelu, ktory sobie upatrzysz. Przy Twoim wzroście rower powinien mierzyć od środka suportu do końca rury podsiodłowej 48cm. Zazwczaj to daje 19'' i bardzo często jest to rozmiar L. Ale różnie z tym bywa, więc lepiej sobie mierzyć.

A co zaś się tyczy konserwacji sprzętu, to jest to temat rzeka. Na początku roku postanowiłem sam się tym zajmować i nie dać zarabiać serwisom. Nie moge powiedzieć, że mnie to przerasta, ale na pewno za każdym razem jak biorę się za coś nowego to napotykam trudności. Szczerze mówiąc to lista narzędzi potrzebana do ogarnięcia roweru jest dość długa i ciężko ją wymienic jednym tchem.

Ale zakupy nowych narzędzi i naprawienei czegos samemu daje zarąbistą satysfakcję, więc warto.

Napisano
Zazwczaj to daje 19'' i bardzo często jest to rozmiar L.

19' to L czy M? bo już dwie wersje padły, a w opisie roweru znalazłem że 19' - M

Napisano

Jeśli w opisie masz że M to 19" wg Krossa, to tak u nich najwyraźniej jest. Ja kupiłem "M" bo przy moim wzroście (176) najbardziej porządany rozmiar to 18". Rower w rozmiarze 19" jest super. Nawiasem mówiąc namawiano mnie też na 21", twierdząc że większy=lepszy, wygodniejszy. Przejechałem się A2 znajomego w rozmiarze 21" i to zdecydowanie za duża rama. Jak ktoś wciska kit to pewnie mu na stanie zalega i chce znaleźć jelenia.

Ja w każdym razie nim zacząłem szukać roweru najpierw doedukowałem się na tym forum :thumbsup:

Napisano

Większy to nie znaczy, że wygodniejszy. Nie tylko podsidłówka jest dłuższa, ale też górna rura jest dłuższa i idzie wyżej. Główka ramy tez jest dłuższa. Rower stoi troche wyżej przez to środek cieżkośći jest wyżej i jest jakby ciut mniej stabilny. Dłuższa rama równa się bardziej wyciagnieta pozycja na rowerze. Plecy sie bardziej męczą ale ręce odpoczywaja bo kregosłup przejmuje część ciężaru. Jęsli chcesz miec sylwetke bardziej wyprostowaną przy wiekszej ramie to wtedy montujesz krótszy mostek. A wtedy rower robi sie bardziej nerwowy w prowadzeniu. W terenie niby dobrze, ale wiekszą ramą trudniej manewrować. Jak widac każdy kij ma dwa końce i najlepiej jest dobra rozmiar prawidłowo do swojego wzrostu.

Napisano

...Rozmiar ramy wybierz taki abyś siodło mógł wyciągnać na wysokość ok. 15-20cm. Będzie to ładanie wygladało i będzie to oznaczało, że rozmiar będzie dobry...

Hmmm... ciekawy sposób dobierania rozmiaru ramy gwizdze.gif

No i mnie osobiście na przykład nie podobają się tak wysoko wyciągnięte siodła.

Ale, co kto lubi - o gustach się nie dyskutuje wink.gif

Napisano

Ale pamiętaj aby sobie wziąc do sklepu miarkę i mierz rure podsidłowa modelu, ktory sobie upatrzysz. Przy Twoim wzroście rower powinien mierzyć od środka suportu do końca rury podsiodłowej 48cm.

Mnie się ten sposób mierzenia podoba ;)

Jeszcze nigdy kupując rower w sklepie stacjonarnym nie mierzyłem ich miarką ale dokładnie jak Kolega wyżej napisał "co Kto lubi' ;)

Napisano

Łojezu, ale się czepiacie, specjalisty. Wiem, że bardziej łopatologicznie i infantylnie ciężko wytłumaczyć sposób dobierania ramy. Jednak w momencie, kiedy każdy producent podaje inną rozmiarówkę, warto być swiadomym tego co sie wybiera. Znam kilku takich co zaufali sprzedawcy a teraz ich rowery wiszą na alledrogo z z ramimi po 20" albo 21". Tak więc, możecie się naśmiewać, ale dla kogoś kto nie ma obeznania w rozmiarówce i w dopasowaniu roweru pod siebie, centymetr może byc sprzymierzeńcem w tych ciężkich chwilach.

Chyba, że dla dwóch kolegów powyżej, pozycja rajdera na rowerze nie ma zasadniczego znaczenia. A siodełko w goralu wysunuęte na wysokość taka jak w szosie nie tylko wygląda beznadziejnie ale tez jest to trochę niebezpieczne. Dlatego napisałem ok. 15-20cm. Mniejsza przestrzeń to zwyczjny brak wyobraźni i dylletanctwo. Mogłem tez napisać aby sprawdzał przekrok stojąc w lekkim rozkroku nad górna rurą w jej połowie i próbując zmieśći pięść między rurę a nabiał. Na jedno wychodzi. Jest wiele innych znanych mi sposobów dobierania rama, ale ten z siodełkiem jest najszybszy do opisania i rownie skuteczny jak każdy inny.

Napisano

Sposobów doboru rozmiaru ramy jest kilka, polecam lekturę

[rama] Jak Dobrać Rozmiar Ramy? - Rowery/ramy - Forum Rowerowe - Największe w Polsce

Ja osobiście polecam metodę, która od lat świetnie się sprawdza w praktyce.

Zmierz długość nogi od podłoża do krocza.

Jeżeli szukasz rozmiaru roweru górskiego, wynik w centymetrach należy pomnożyc przez współczynnik 0,57.

Jeżeli próbujesz dobrać wielkość ramy szosowej, to pomnóż przez współczynnik 0,67.

Jeżeli ma to być rower cross/trekking/touring to przez 0,63.

Uzyskany wynik to rozmiar w centymetrach.

Ponieważ rozmiary rowerów podawane są często w calach,

należy wykonać jeszcze jedno dzielenie, tym razem przez 2,54.

Zdarzyć się może, że przykładowo z obliczeń wychodzi rozmiar 18", natomiast producent skacze co 2" z rozmiarem,

i jedyne dostępne opcje to 17" oraz 19" - co wtedy??? Teoretycznie oba rozmiary mogą być OK.

Ja preferuję "zaokrąglenie" w górę, bo jeżdżąc na co dzień rozm. 19" (taki wychodzi dla mnie z obliczeń) czuję się dobrze,

ale równie dobrze czuję się na rowerku mojej kobietki, która jeździ w rozmiarze 22".

Oba rowery to cross tego samego producenta.

Najlepiej w takim przypadku mieć możliwość przymiarki.

Napisano

Cześć ponownie :)

Dzisiaj byłem w sklepie Harfta Harryson we Wrocławiu, bo mają dużo rowerów, no ale nie mają w swojej ofercie Kross,ów. Więc Pan sprzedawca zaproponował mi coś podobnego do Level A5/Hexogen X9, bo o to pytałem.

Giant Revel 1 Disc - 2000zł

Felt Q600 1750zł

Felt Q520 1700zł

Najlepiej jeździło mi się na Giancie, z kolei on ma tarczówki na lince, to dobre rozwiązanie? Jak to się ma do Krossa i zaproponowane ramy to bardziej podobne są do którego Krossa? Rozmiar dla mnie to ok 20", jeździłem na 22" i okazał się za duży, trochę niewygodnie mi się go prowadziło. Trochę może chaotycznie to wszystko piszę, ale narzeczona mnie pogania... Dzięki ;)

• 3 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano
Najlepiej jeździło mi się na Giancie, z kolei on ma tarczówki na lince, to dobre rozwiązanie?

Zależy do czego porównujesz.

Krossy mają hamulce hydrauliczne, to moim zdaniem lepsze rozwiązanie niż mechaniczne (na linkę).

Level odbiega trochę cenowo , Felty 500 i 600 maja hamulce v-ki.

Sądzę że warto dołożyć do levela A5.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...