kwiatman Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Witam Krótko mi na temat. Na rowerach się nie znam, ale zauroczyłem się w firmie Kross, na stronie producenta znalazłem kilka modeli, które mi się podobają, co o nich sądzicie, który z nich najlepiej kupić? Przedział cenowy to 2-3tys, ale chciałbym wydać jak najmniej, początkowo planowałem na rower wydać 1,5tys. Modele z 2012r. Level A3 Level A4 Level A5 Level A6 Modele z 2013r. Level A3 Level A4 Level A5 Level A6 HexagonX9 Czekam na wasze rady i opinie. Pozdrawiam serdecznie.
mateusz0595 Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Moja opinia jest taka, że nie warto kupić nowego ponieważ w tej cenie nowy Kross będzie na słabym osprzęcie. A można kupić używany rower w bdb stanie. Za 3000zł to kupisz już rower z osprzętem XT.
Darek1990 Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 zależy do czego kolega rower potrzebuje,jeśli rekreacja i jakies tam weekendowe leśne wycieczki to spokojnie alivio da radę spokojnie,nie musi przepłacać za XT.Sprecyzuj czy chcesz koniecznie rower nowy,czyli wydajesz trochę więcej,masz osprzęt trochę gorszy,ale zawsze nowy,czy uzywany z wyższą grupa do ścigania itd;) http://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/2126-kross-level-a3/
kwiatman Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Napisano 9 Stycznia 2013 Rower głównie kupuję na tzw. weekendowe wypady po krótkich leśnych trasach. Na pewno nie będzie to jazda wyczynowa ani na żadne zawody. Po prostu przed pracą mam chwilę wolną to biorę rower na godzinę i się relaksuję. Nie lubię kupować rzeczy używanych, chyba że od znanej mi osoby która może mi powiedzieć o wszystkich wadach. Wiadomo że jak ktoś się zajmuje tym zawodowo to sprzęt za 3tys. to będzie ochłap, ale ludzie kupują rowery w tesco za 150zł i też robią sobie wypady po okolicy i nie narzekają.
Airsofter Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 ale ludzie kupują rowery w tesco za 150zł i też robią sobie wypady po okolicy i nie narzekają Do czasu...
kwiatman Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 Do czasu... To nic nie wnosi do mojego tematu. A proszę tylko o poradę co najlepiej kupić z podanego przedziału cenowego i wymienionych modeli.
Airsofter Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Żebym coś wniósł - kupował bym używany, powystawowy - osprzęt dużo wyżej niż tu podany, a czasami trafiają się praktycznie nowe rowery (z przebiegiem w okolicach 500 km). Kross zaczął się strasznie cenić dlatego ostatnio nie można u nich kupić roweru z osprzętem na poziomie ceny, ew. można by się szarpnąć z taką kwotą na składanie od podstaw - ale to już wyższa szkoła jazdy...
Darek1990 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Jeśli chcesz nowy do weekendowych wypadów,i zalezy Ci na cenie to bierz najniższy Level,obojętnie który rocznik,chociaż wg mnie 2012 jest lepszy niż '13,ale to juz MOJA opinia W sklepach internetowych spokojnie znajdziesz A2 2012 za ~1500 a i potargowac można się spróbować ;)Rowery z tej lini,tzn niższe modele dają spokojnie radę nawet przy konkretnym katowaniu(korzenie,błoto,piachy etc.)trzeba tylko pamiętać żeby o nie dbać
Peterp079 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Kolega wyżej dobrze radzi. Do zastosowań o których piszesz nie ma sensu wydawać tyle pieniędzy. I jeszcze jedna rzecz... Czy to faktycznie musi być Level o sportowej geometrii? Ja bym na Twoim miejscu zainteresował się bardziej turystycznym/wygodnym modelem Hexagon jeśli to ma być weekendowa jazda dla odstresowania i przyjemności Masz do 2K najwyższy model Hexagona X9 który w zupełności Ci wystarczy na dobrych parę lat.
kwiatman Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 Chodzi o kąty i długości ramy? Z tego co wyczytałem to są niewielkie różnice, chyba że one wpływają faktycznie na komfort jazdy. I masz na mysli Hexagon9 z 2013 czy jakiś inny model?
Peterp079 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Te niewielkie różnice na papierze robią dużą różnicę jak siądziesz za sterami. Dobrze by było się przymierzyć tak w ogóle przed zakupem. Ten co wyżej napisałem to model 2013. Gdyby jednak udało Ci się gdzieś znaleźć sprzęt w odpowiednim rozmiarze z 2012r. na pewno było by to bardziej opłacalną inwestycją jako że dystrybutorzy z roku na rok dają gorszy osprzęt za wyższą cenę.
kwiatman Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 A niby miał to być prosty zakup:) Dobra to jak dobrze rozumiem różnice między Hexagon X9 z 2012, a z 2013 są takie że bardziej cenowo opłaca się kupić model z 2012? Jak patrzyłem na ceneo to za starszy model zapłacę ok 1,6k a za nowy 2k.
Luk33 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Moim zdaniem nie ma co filozofować w tym przypadku. Najlepiej idź do sklepu i kup rower, który ci się podoba. Ewentualnie zamów w necie jeśli tańszy. POLECAM ten sklep http://www.mudserwis...41_232_234.html Szukaj posezonowych wyprzedaży 2012. Hexagon, czy level? - kup tańszy i który ci się bardziej podoba wizualnie. Choć jestem za level, bo mają kapeczkę lepszy amortyzator XCM. Osprzęt shimano alivio / acera i będziesz zadowolony.
Lothar75 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Potwierdzam co kolega Najlepiej idź do sklepu i kup rower, który ci się podoba. Ewentualnie zamów w necie jeśli tańszy. POLECAM ten sklep http://www.mudserwis...41_232_234.html Szukaj posezonowych wyprzedaży 2012. Przyłączam się do rekomendacji sklepu. W marcu 2012 r. kupiłem u nich Krossa A5. Cena była standardowa jak u większości sprzedawców z tą delikatną różnicą, że potargowałem się i opuścili 3 setki Swoją drogą teraz moja A5 kosztuje u nich nieco ponad 2k. Rower z osprzętem Alivio/Deore zrobił w zeszłym roku 5kkm i nie miałem z nim żadnych problemów. Dość mocno go męczyłem. Przez wakacje i jesień niemal codziennie jeździłem nim do pracy (2x25km). Teraz wymieniam kasetę i łańcuch na lepsze i zobaczę jak się będzie dalej sprawował. Z tego co zauważyłem to powłoka lakiernicza mógłaby być lepsza. To w zasadzie moja jedyna uwaga. W sumie koledzy dobrze też podpowiadają żeby kupić nawet Levela A2. Do weekendowej jazdy będzie super i wytrzyma nawet większe obciążenie jak zapragniesz mocniej pokatować. Z czasem jak stwierdzisz, że ten osprzęt to dla ciebie za mało to możesz wszystko zmienić. Tak nawiasem mówiąc to też miałem zamiar wydać nie więcej jak 1500zł Ale nie żałuję że wyszło drożej. Pozdrawiam.
Deg2 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Warto jeszcze tylko jako paradę napisać "Apetyt rośnie w miarę jedzenia". To co początkowo jest jedną godziną po pracy może się przerodzić w FUN TIME i ciągle będzie Ci mało. Ja tak miałem i dlatego przesiadłem się z roweru pokroju Krossa Lvl A2 na rower który wyznaczał moje maximum cenowe oraz potrzebowe (Spec Camber). Podobnie jak TY początkowo miałem na zakup 2 tyś zł ale miesiące spędzone na poszukiwaniach, przeglądaniu ofert i czytaniu porad z tego forum sprawiły że śmigam na Specu. Jeśli mogę coś poradzić to ja bym nie kupował roweru celując minimalistycznie. Najlepiej wyśrodkować sobie potrzeby i możliwości. Polecam zatem A5 z rocznika 2012 myślę że w mudserwisie do wyrwania nówka poniżej 2 tyś zł.
kwiatman Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 POLECAM ten sklep http://www.mudserwis.com/kross-2012-mtb-xc-c-41_232_234.html Szkoda że sklep w Krakowie,jestem z okolic Wrocławia, a na miejscu to chyba lepiej kupić taki sprzęt i odchodzi problem z transportem. Warto jeszcze tylko jako paradę napisać "Apetyt rośnie w miarę jedzenia". Prawdopodobnie masz rację, już nawet zrezygnowałem częściowo z biegania na rzecz siłowni i jazdy na rowerze stacjonarnym Ale do zapaleńca to mi duzo brakuje, czasu pewnie też. Zdecydowałbym się chyba na Level A5 z 2012 albo A6 bo lepiej rama wygląda (4stówki różnicy), ale zastanawia mnie jeszcze A3 i A4 z 2013 - sprzęt z gorszej już półki że tak odradzacie modele z 2013? czy cena/jakość tu o tym decyduje? Może i nawet mógłbym się pokusić o A6 z 2013. Sam już nie wiem
lukaspecrh92 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Gdyby kolega kwiatman znał sie na rowerach to nie zagladałby na takie "specjalistyczne" forum i szukał "fachowych" opinii, tylko siedział na allegro albo poszedł na giełdę i szukał okazji. Ale sam w pierwszym poście napisał, że sie nie zna i czego oczekuje od zakupionego sprzętu. Do niedzielnych przejażdzek nie potrzebny jest wypasiony epic czy inny dune. Dodatkowo na rowerze o sportowej charakterystyce ramy będzie się bardziej meczył niż na zwykłym tanim krossie. A róznice w kątach to poczuje jak będzie pruł z górki na pazurki albo ścigał sie na podjazdach wsród korzeni i kamieni. Moja rada jest taka. Jeśli chcesz coś nowego i podobaja Ci się krossy to idź to sklepu i wybierz ten, na który Cię stać i Ci się najbardziej podoba. Kolejna uwaga to take, że jak masz do wyboru lepszej klasy amortyzator czy hamulce tarczowe to lepiej bierz lepszy amortyzator i hamulce v-barke. Rozmiar ramy wybierz taki abyś siodło mógł wyciągnać na wysokość ok. 15-20cm. Będzie to ładanie wygladało i będzie to oznaczało, że rozmiar będzie dobry. Wiem, że upraszczam ale zufaj, nie będziesz załował. Co do osprzetu to wystaczy alivio, unikaj altusa czy innego tourneya. Jeśłi waga roweru wypadnie w okolicach 14kg to niestety tak ma być. Za ta cene nie oczekuj rewelacji. Te rowerki to takie kloce i już.
Peterp079 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Dodatkowo na rowerze o sportowej charakterystyce ramy będzie się bardziej meczył niż na zwykłym tanim krossie. A róznice w kątach to poczuje jak będzie pruł z górki na pazurki albo ścigał sie na podjazdach wsród korzeni i kamieni. To samo próbowałem wcześniej powiedzieć pisząc o Hexagonie ale tutaj sami wyścigowcy siedzą którzy nawet do weekendowych wypadów rekreacyjnych potrzebują sportowe maszynki Już widzę te karzące ręce sprawiedliwości które zaraz na mnie spadną za to co teraz napisałem
Lothar75 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Szkoda że sklep w Krakowie,jestem z okolic Wrocławia, a na miejscu to chyba lepiej kupić taki sprzęt i odchodzi problem z transportem. To żaden problem jeśli chodzi o "mudserwis". Ja mieszkam w Solcu Kujawskim (to pod Bydgoszczą). W Bydgoszczy sobie rowerek obejrzałem a w necie zamówiłem. Tym bardziej że dystrybutorzy tej marki mieli jednakowe ceny a w sklepach nie chcieli słyszeć o rabatach - ich strata. Ekspresowo przyszła do mnie gustowna paka - wszystko ładnie zabezpieczone i opakowane. Jak firma jest poważna to nie ma problemów z przesłaniem takiego sprzętu. Potwierdzam to co napisał Deg2. Też celowałem znacznie niżej, ale byłem już dość wkręcony w jazdę i ostatecznie wybrałem opcję jeszcze nie powodującą mega dziury w budżecie a dającą satysfakcję.
Deg2 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 @ kwiatman - wierz mi takie gdybanie A6 czy A7 a może A8 zaprowadzi Cię do zakupu A10 za rok (przynajmniej ja tak miałem ze Specem). Jeśli te 500 zł dla Ciebie to nie problem kup A6 z 2012 nie będziesz na pewno żałował. Zadaj sobie tylko pytanie czym takie dokładanie cyferek do A.. jest spowodowane. MOIM zdaniem Krossy od A6 w górę są to już rowery przeznaczone do jazdy sportowej = częstej i intensywnej ale nikt z nas Ci nie zabroni takiego zakupu.
Luk33 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Szkoda że sklep w Krakowie,jestem z okolic Wrocławia, a na miejscu to chyba lepiej kupić taki sprzęt i odchodzi problem z transportem. zastanawia mnie jeszcze A3 i A4 z 2013 - sprzęt z gorszej już półki że tak odradzacie modele z 2013? czy cena/jakość tu o tym decyduje? Może i nawet mógłbym się pokusić o A6 z 2013. Sam już nie wiem Nie wiem, czy zauważyłeś, ale w mudserwis jest darmowa wysyłka. Klikasz co chcesz i nic nie musisz robić. Przyślą kurierem w oryginalnym opakowaniu (skręcasz przednie koło i kierownicę, pedały). Niektórzy boją się o gwarancję. Co zrobią jak mi się coś rozwali. W takim przypadku faktycznie wygodniej jest na miejscu, bo tak musisz odsyłać. Moim zdaniem gwarancja to i tak pic na wodę, bo niby co ma się popsuć w tym rowerze? Wszystko kręci się w okół ceny, jeśli na miejscu nie płacisz dużo więcej i cię na to stać to kup w sklepie stacjonarnym. To samo ma się do modeli. 2013 po prostu są droższe, bo są 2013. Sprzęt zwykle jest porównywalny, choć zwykle co roku trochę gorszy. Jak ci się podoba kolor 2013, a różnica w cenie 100-300zł nie ma znaczenia to bierz 2013. Jeśli chodzi o model pod ciebie to ja jestem za level A2 na zwykłych hamulcach v-brake. Jeśli po jakim czasie będziesz odczuwał pociąg do ambitniejszego pedałowania to i tak wymienisz rower na inny.
kwiatman Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 Gdyby kolega kwiatman znał sie na rowerach to nie zagladałby na takie "specjalistyczne" forum i szukał "fachowych" opinii, tylko siedział na allegro albo poszedł na giełdę i szukał okazji. Dzięki, dokładnie dlatego wybrałem taką drogę, a rower wolę nowy ze sprawdzonego źródła, tak abym mógł sam o niego dbać od chwil "narodzin" Rozmiar ramy wybierz taki abyś siodło mógł wyciągnać na wysokość ok. 15-20cm. Mam 182cm wzrostu, powinienem patrzeć się za rozmiarem L? Oczywiście przed zakupem chce się do roweru przymierzyć aby sprawdzić jak się na nim czuję. Od zawsze jest taki sam problem, ciężko zdecydować się na odpowiedni model, tak aby wszystko grało I kasa się zgadzała i zadowolenie odpowiednie. Przemyślę wasze wszystkie odpowiedzi i coś wybiorę, muszę się zastanowić.
Darek1990 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 co do rozmiaru ramy,ja tez mam 182cm i 80 kg,mam "M" czyli 19" i jest w sam raz,pamietaj że wiekszym rowerem podobno jeździ sie wygodniej(przynjamniej tak mi próbowali w sklepie wmówic) a mniejszym łatwiej manewruje,wybierając "złoty środek" padło na "M" i jest git
kadargo Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Zdecydowanie 19" będzie ok. Twierdzenie że na większym rozmiarze jeździ się wygodniej... nawet nie wiem jak skomentować taką głupotę.
kwiatman Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 Dobra powiedzmy że sprawę roweru jeszcze przemyślę i można ją chyba odstawić na bok, chyba że macie jeszcze jakieś ciekawe rady. Teraz mi chodzi o sprzęt i inne wynalazki do konserwacji roweru po wyprawie z terenu. Co muszę kupić i jak często powinienem to robić aby utrzymać rower w dobrej kondycji?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.