Skocz do zawartości

[ Damper ] - który/jaki do Cube Ams 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam - proszę o poradę w sprawie dampera do ramy Cube AMS Pro CC 100mm. Juniorowi składam rower , złożyłem 3 ht teraz pierwszy full. Akurat z damperami nigdy nie miałem styczności , stąd pytanie. Znalazłem na Alle.. X- fusiona Vector PVA

X-Fusion oraz Gianta Maestro . Chilowo mogę do 200 pln pofikać . Chłopak waży 55 kg - jazda, to zgodnie z przeznaczeniem ramy- all mountain i skok co najwyżej z krawężnika.

Warto się pchać w te wynalazki ?

Pzdr Art.

Oj kocie kocie :P Już działa.

• Mod Team
Napisano

Link nie działa.

W tym rowerze warunkiem (prawie) koniecznym jest tłumik z platformą. W tłumiku z Gianta ( jesli to ten z Allegro, to jest za długi) bym się nie bawił ze względu na specyficzne dla zawieszenia Maestro zaworowanie ( ustawienie tłumienia kompresji i powrotu),które może nie współdziałać z Cubem.

Ten X-fusion to sprężynowiec- w tym przypadku może się okazać,że założona sprężyna będzie za twarda dla Juniora.

Dokłądajac ( wiem,łatwo się mówi) 150 PLN masz RS Sida

http://allegro.pl/damper-rock-shox-sid-dual-air-manetka-blokada-i2924470168.html

Napisano

Witam ponownie - o RS sporo czytałem i też bym się skłaniał ku niemu. Tu jest opis X-Fusiona pracował w czterozawiasie. Tan damper Gianta faktycznie za długi , ale jest drugi , prawdopodobnie ten sam model - i 165 długość.

Tylny amortyzator - długość mont. 165mm z reulacją (2913588834) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Co do platformy - chodzi o możliwość blokowania ?

• Mod Team
Napisano

Eh czy wy linków normalnie wstawiać nie umiecie ? musze poprawiać ... co do dampera ten Xfusion wart swej ceny bo to dobre amorki ale sprężynka będzie ważyła z 600-700g. gaziak ok 230-300g. Kiedyś kupiłem epicona za 100zł była okazja to wziąłem, myślałem ze zepsuty ale o dziwo do dziś na nim jeżdze, trochę tępawy.

na 165mm to troszke nie trafiony pomysł bo ten standard już powoli do lamusa odchodzi.

Napisano

Sorry za linę , ale tak mi się szmacił laptok że hej. Powiadasz że X-fusion może być ? , czy pod 55kg sprężyna 300/350 byłaby ok ? Podsyłam fotkę ramiaka.

post-112546-0-05815400-1357902915_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Szczerze powiedziawszy nie mam pojecia bo to nie od samej sprężyny zależy ale tez i przekładni zawieszenia, ta sama sprężyna będzie inaczej sie zachowywać w zawiasie 2:1 i 3:1. Ja w ramie mam przekładnie 3:1 i sprężynę chyba 400 i jest optymalna na 65kg z tego można by było wnioskować ze 300-350 by pasowała ... ale niechaj sie kto mądrzejszy wypowie.

W tej ramie jest wartość montażowa 165 czy 190 ? jak 165 to prawdopodobnie jest przekładnia 3:1 lub coś koło tego bo skok tłoka w takim damperze to 33-35mm o ile pamiętam. w 190 jest 50mm wiec tam by było na pewno 2:1.

Do takiej ramy jak twoja nic innego jak lekki gaziak najlepiej 2 komorowy. Oczywiście sprężyna także działa a nawet lepiej jak jest właściwa ale raz ze waży 2x tyle a dwa no trochę optycznie nie pasuje moim zdaniem.

Napisano

Długość montażowa 165mm - tylny most 100mm , natomiast damper 165mm przeważnie ma 38mm skoku. Sprężyna jak dla mnie ostateczność , natomiast ten Sid całkiem przyjemnie wygląda. O co chodzi z tą platformą ?

• Mod Team
Napisano

Platforma to w potocznym języku ustawienie tłumika na mocne tłumienie wolnej kompresji-czyli układ zapobiegający bujaniu podczas pedałowania ( na płaskim i pod górę)

AMSy to klasyczne czterozawiasowce, które są dosyć podatne na bujanie,dlatego warto zakupić tłumik z takim czymś.

Dla lekkiego rowerzysty sprężyna 650 może/będzie za twarda-ja ważę 85 kg i 650 była ciut za miękka.

Napisano

Od siebie odradzam inwestycję w powyższego Sida. Kupowanie używanego sprzętu w takim wieku sprawdza się raczej wtedy, kiedy wiesz czego chcesz i jak to jest zbudowane. Dodatkowo Sidy były podatne na przestrzały między komorami, po dziś dzień trzymam takiego denata w szufladzie ;) Trochę ryzykowna inwestycja dla kogoś, kto chce wsiadać i jechać.

No i przede wszystkim wolałbym dołożyć 50 złotych do nowego:

ROCX SHOX SID XC 165 MM / AIR / NOWY OKAZJA ! ! ! (2933399517) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ponadto do ceny dolicz sobie koszt nowych tulei montażowych. Najlepiej zrobić takie u pobliskiego tokarza niemal za darmo (tylko musi się znać), oryginalne lub z jakiejś firmy mogą kosztować nawet 100 złotych za komplet.

• Mod Team
Napisano

Ja mam damper epicona, jego pierwsza edycje. Nie wiem jak nowszy ale ten trochę jak by tępy jest zeby kultura pracy było ok mam niższe ciśnienie i lekko skręcone tłumienie, jednak buja sie i tego nie uniknie. jednak ja za niego dałem tylko 100zł wiec sobie go chwale za takie pieniądze 400 by nie dał.

Napisano

Witam ponownie , troszkę poszukałem i znalazłem - Rockshox SID XC - dwa zawory do pompowania , brak jakiejkolwiek regulacji , oraz X-Fusion O2 - model starszy ( niebieskie O2 na naklejce ). Fusion z tulejami , oba oczywiście używka , sprawne , ciśnienie trzymają. Cenę niebawem poznam. Co radzicie???

• Mod Team
Napisano

W Twoim przypadku kupno tłumika bez regulacji tłumienia powrotu nie jest dobrym pomysłem.

Poczekajmy ,aż będziesz miał ceny.

Daj może linka do tych tłumików ( lub zdjęcia).

Napisano

Proszę - ostatni bez tlenu : )

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/89d576bfd35c5bd0.html

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7b80fd5ada6a4f32.html

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cea5b6d33f052b50.html

• Mod Team
Napisano

Po swoich doświadczeniach z 4ro zawiasowcem ja bym wybrał 2 oddzielnie dmuchane komory czyli sida ale nie wiadomo w jakim jest stanie dokładnie. Ale serwis sida powinien być prostszy niż pozostałych. żaden z nich nie ma blokady co w sumie by ja mnie je dyskwalifikowało.

• Mod Team
Napisano

IMO za żaden z nich nie dałbym 300 pln.

Śpieszy Ci się? Poczekaj ,obserwuj...

Zresztą w tej cenie ciężko będzie kupić coś wartościowego.

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Ja tam sie może nie znam ale swingery to raczej to ciężkiego zastosowania są nie do XC, zresztą twoja rama ma 165 mocowania, ja nie wiem czy swingery takie były?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...