Mod Team Pixon Napisano 9 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Na allegro jest taka rama do kupienia za niewielkie (chyba) pieniądze, póki co jest licytacja RAMA MERIDA ROAD FLX 906 (2926205204) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Możecie mi napisać czy warto ją wziąć i do ilu ją licytować? Jestem świeżakiem jeżeli chodzi o sprzęt szosowy. Jednak moje podstawowe pytanie dotyczy jej geometrii. Patrząc na oznaczenie na ramię i opis świadczący o tym, że jest to rama w rozmiarze L 57/59. Stwierdziłem że idealna dla mnie 183 cm wzrostu Czytając dalszy opis przedmiotu dochodzę do informacji, że rura podsiodłowa ma 53 cm długości, według strony meridy 525 mm Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów Tutaj też jest geometria 525 mm dla L http://www2.merida-b...ometry_2008.pdf Słuchajcie czy to nie jest jakiś błąd? Jeszcze w opisie aukcji że rama jest za duża, przecież rozmiar 52 to bardzo mała rama dla osób o wzroście poniżej 170cm bodajże? Dzięki za rady, bo mogłem coś przeoczyć w podnieceniu na myśl o nowym sprzęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 9 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Nie ma żadnego błędu, u mnie jest to samo - podsiodłowa 50 cm a rozmiar 54/56. Jest to tak zwana rama kompaktowa, ma sloping i takie tam, generalnie jest sporo napisane na ten temat u Sheldona Browna, rama przez to jest lżejsza i ma nieco mniejszy przekrok, za to długa sztyca dochodzi, zauważ, że oldchoolowe ramy mają sztyce wysunięte po kilka centymetrów, tu masz 'normalnie' ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Wydawało mi się, że szosowe rowery mają raczej krótsze sztyce żeby zachować sztywność itp. Muszę zmierzyć mojego Rometa jak długa jest rura pozioma to będę miał jakieś porównanie w stosunku do tej ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Pixon, nie patrz na podsiodlowke. Tu pozycje czterech liter ustawisz sztyca. Ta rama ma 57cm horyzontalnej rrury. Przy Twoim wzroscie powinno byc ok. Ile sztyca wystaje, jest bardzo indywidualne i zalezne od geo danej ramy. Niektorzy preferuja jezdzic na mniejszych ramach. W takich sytuacjach sztyce potrafia siegac nieba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Mnie ten parametr rury podsiodłowej właśnie zmylił. Ponieważ do tej pory w większości przypadków widziałem szosy z wysoką ramą i krótką sztycą. Stąd i rozmiary na mój wzrost zaczynające się od około 56 cm i więcej. Aż tu się trafiła ta rama. Dowiedziałem się, że to jest jej drugi właściciel który sam nabił na niej 10k km. Nie wiadomo ile jeździł pierwszy właściciel. Generalnie rama wygląda dobrze ale boję się o jej stan szczególnie to połączenie karbonu z aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.