mariusz10 Napisano 8 Stycznia 2013 Napisano 8 Stycznia 2013 Witam serdecznie. Dosyć przypadkowo trafiłem na forum(jakieś 2 lata temu) kiedy przyszło kupić mi szosowy rower. Bardzo pomogliście mi wybrać rower,mam nadzieje że tym razem będzie tak samo. Do wydania mam ok 4tys zł ..W grę wchodzą dwie marki Giant bądź KTM bo takie mam w stacjonarnych sklepach z którymi można się dogadać/dostać rabat W oko wpadł mi Giant na ramie XTC (szary mat) i nie wiem czy do doby wybór-napęd cały XT + amor jakiś rock shox (tak wiem jakiś to nie określenie) a może ktm?na co zwrócić uwagę? jaki polecacie amortyzator? osobną kwestią są hamulce. Jako że nie miałem styczności z hydrauliką co polecacie? Stosunek cena=jakość,bezawaryjność,serwis? Lepiej brać coś z górnej półki np XT?może coś innego.. Bardzo prosze o pomoc Pozdrawiam Mariusz zapomniałem dodać ..chodzi o rower górski, w grę wchodzi tylko hardtial:)
elkaziorro Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Witam, podałeś zdecydowanie za mało danych dotyczących zarówno tego, jak masz zamiar na tych rowerach jeździć, jak i samych modeli, które sobie upatrzyłeś. XTC jest kilka wersji, choć po opisie (szary mat) wnioskuję, że jest to XtC 1, ale pewności nie mam. O KTM tylko wspomniałeś, więc tu w ogóle nie wiadomo co miałeś na myśli. Generalnie zarówno Giant jak i KTM mają w swojej kolekcji kilka świetnych modeli, jednak obie firmy, moim zdaniem, (za)dużo sobie życzą za swoje rowery. Chyba że trafi się na jakąś ciekawą wyprzedaż, wtedy może to wyglądać zupełnie inaczej... Dlatego napisz jakie konkretnie modele i w jakich cenach Ci zaoferowano, łatwiej będzie doradzić.
mariusz10 Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Napisano 9 Stycznia 2013 Rower będzie przeznaczony tylko do jazdy w terenie, ewentualny dojazd szosą do docelowego miejsca. Przykładowych propozycji nie odałem, z racji tego że nie nastawiam się na konkretny model. Chodzi mi tu o marke np w sklepie Gianta dostaje dosyć duży rabat (stały klient) dlatego zawsze mogę coś wynecjować.. Witam, podałeś zdecydowanie za mało danych dotyczących zarówno tego, jak masz zamiar na tych rowerach jeździć, jak i samych modeli, które sobie upatrzyłeś. XTC jest kilka wersji, choć po opisie (szary mat) wnioskuję, że jest to XtC 1, ale pewności nie mam. O KTM tylko wspomniałeś, więc tu w ogóle nie wiadomo co miałeś na myśli. Generalnie zarówno Giant jak i KTM mają w swojej kolekcji kilka świetnych modeli, jednak obie firmy, moim zdaniem, (za)dużo sobie życzą za swoje rowery. Chyba że trafi się na jakąś ciekawą wyprzedaż, wtedy może to wyglądać zupełnie inaczej... Dlatego napisz jakie konkretnie modele i w jakich cenach Ci zaoferowano, łatwiej będzie doradzić.
PiotrekJ Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 http://www.forumrowerowe.org/topic/127485-od-2000zl-do-4000zl-giant-mtb/#entry1197520 Poczytaj, moze skorzystasz ...
clus Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 O KTM Ci nie powiem za wiele ale o Giancie mogę coś powiedzieć. XTC ma dość specyficzną geometrię, bardziej nastawioną na ściganie, na zawody. Trudno mi powiedzieć jak ty będziesz jeździł - czy tyko rekreacyjnie do lasu podtrzymać kondycję czy coś ambitniej na zawody.
mariusz10 Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Napisano 9 Stycznia 2013 Ścigać się nie ścigam,od kilku lat jeżdżę rocznie w granicach 5-7 tyś km.Także wolał bym coś lepszego O KTM Ci nie powiem za wiele ale o Giancie mogę coś powiedzieć. XTC ma dość specyficzną geometrię, bardziej nastawioną na ściganie, na zawody. Trudno mi powiedzieć jak ty będziesz jeździł - czy tyko rekreacyjnie do lasu podtrzymać kondycję czy coś ambitniej na zawody.
PiotrekJ Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Jak zostało już napisane w poprzednim temacie - geometria ramy i pozycja na rowerze to temat jednostkowy. Przymierz się w sklepie do Xtc i np. Talona - będziesz miał porównanie.
Peterp079 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 I nie da się też jednoznacznie odpowiedzieć która marka robi lepsze sprzęty bo zarówno jedni jak i drudzy mają mniej lub bardziej udane modele. Jeśli chodzi o XTC to należy do tych bardziej udanych. Natomiast KTM to byś musiał podać konkrenty model jak już Ktoś wcześniej stwierdził.
mariusz10 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 W przyszłym tygodniu będę w sklepie/sklepach to coś więcej napisze. Osobny nurtujący mnie temat to hamulce.Na jakie postawić?co polecacie ze swojego doświadczenia?
lukaszs Napisano 11 Stycznia 2013 Napisano 11 Stycznia 2013 co do hamulców to w rowerze za 4kmożesz spodziewaz się shimano Deore/SLX avid E5/E7 formula RX/R1 stawiałbym raczej na shimano a dlaczego wykluczasz fule?
mariusz10 Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Napisano 12 Stycznia 2013 co do hamulców..jestem w stanie przekroczyć budżet (dopłacić) i założyć coś sensownego, z czego będę mógł się cieszyć rowerowaniem w górach dlaczego nie chce fula? pewnie dlatego że to o godnym osprzęcie,wadze znacznie przekraczają mój zakładany budżet
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.