Skocz do zawartości

[zabezpieczenie roweru] jaki łańcuch wybrać?

dziku007

Rekomendowane odpowiedzi

witam szanowne forum,

Chciałbym kupić zabepiecznie roweru wartego około 2 tys zł. Zastanawiam się między następującymi łańcuchami:

1. Abus Steel-O-Chain 810 http://www.abus.pl/row/810.htm, 230 pln 2 kg, 85 cm

2. Trelock BC 515 http://trelock.de/we...7_BC_515-85.php 223 pln, 1,2 kg, 85 cm

3. Kryptonite KryptoLok® Series 2 995 Integrated Chain ProductInformation 190 pln 2,5 kg, 95 cm

Doradźcie co wybrać, a może jeszcze coś innego?

Od razu powiem, że u-lock nie wchodzi w rachubę, bo nie mam w ramie miejsca na jego transport (tam jest bidon + trójkątna sakwa i nie chciałbym z tego rezygnować). Zabezpieczenie ma służyć prewencyjnie - wykluczyć możliwość kradzieży przez przypadkowego złodzieja, lub złodzieja amatora z niewysublimowanym sprzętem.

z góry dzięki za opinie

darek

witam szanowne forum,

Chciałbym kupić zabepiecznie roweru wartego około 2 tys zł. Zastanawiam się między następującymi łańcuchami:

1. Abus Steel-O-Chain 810 http://www.abus.pl/row/810.htm, 230 pln 2 kg, 85 cm

2. Trelock BC 515 http://trelock.de/we...7_BC_515-85.php 223 pln, 1,2 kg, 85 cm

3. Kryptonite KryptoLok® Series 2 995 Integrated Chain ProductInformation 190 pln 2,5 kg, 95 cm

Doradźcie co wybrać, a może jeszcze coś innego?

Od razu powiem, że u-lock nie wchodzi w rachubę, bo nie mam w ramie miejsca na jego transport (tam jest bidon + trójkątna sakwa i nie chciałbym z tego rezygnować). Zabezpieczenie ma służyć prewencyjnie - wykluczyć możliwość kradzieży przez przypadkowego złodzieja, lub złodzieja amatora z niewysublimowanym sprzętem.

z góry dzięki za opinie

darek

Mimo, że U-lock u Ciebie odpada, polecam jeździć z plecakiem, a w nim właśnie U-lock. Śmigam tak 3 latka i schemat "rower plus plecak" tak weszło w krew, ze czasem zapominam o rowerze, a U-lock w plecaku zawsze jest:).

2,5 kg łańcucha wozić na ramie? Trochę ordynarnie będzie (wg mnie) to wyglądało.

Trzeba wziąć pod uwagę, że duże zapinanie (łańcuch) będzie rzucał się w oczy, co będzie prowokowało. U lock jest "delikatniejszy".

Tyle wg mnie :)

Osobiście polecam takie zapięcie. Kiedyś widziałem jak straż męczyła się z rozcięciem jakieś 20min jeśli nie więcej bo typ zgubił kluczyk, naprawdę byłem pod wrażeniem, drugi plus to to, że można go sobie przepasać w pasie (ja tak robię) jeżeli sadełko nie przeszkadza ;)

Mimo, że U-lock u Ciebie odpada, polecam jeździć z plecakiem, a w nim właśnie U-lock. Śmigam tak 3 latka i schemat "rower plus plecak" tak weszło w krew, ze czasem zapominam o rowerze, a U-lock w plecaku zawsze jest:).

2,5 kg łańcucha wozić na ramie? Trochę ordynarnie będzie (wg mnie) to wyglądało.

Trzeba wziąć pod uwagę, że duże zapinanie (łańcuch) będzie rzucał się w oczy, co będzie prowokowało. U lock jest "delikatniejszy".

Tyle wg mnie :)

wolałbym uniknąć opcji noszenia plecaka, jestem zdecydowanym zwolennikiem sakw, ale też nie chcę uzależnić się tak, że zawsze będę musiał brać sakwę, żeby móc zabrać ze sobą zabezpieczenie roweru, chciałbym aby zabezpieczenie roweru było częścią wyposażenia roweru,

co do wagi to U-lock jest faktycznie trochę lżejszy, ale też swoje waży, np http://www.kryptonitelock.com/Pages/ProductInformation.aspx?PNumber=999393 1,5 kg, więc kilogram w tą czy tamtą nie zrobi mi aż takiej różnicy versus wygoda użytkowania

Dlaczego większość ludzi jedyne miejsce do mocowania U-Locka widzi tylko w "trójkącie" ramy???

Czyli tzw. standard jak w rowerze syna poniżej:

26082011283.jpg

W rowerze mojej kobietki umocowałem tak

09012013542.jpg

09012013544.jpg 09012013543.jpg

A jeśli jest bagażnik, to możliwości rosną - ja wożę tak

26082011284.jpg

A można kupić mocowanie boczne do bagażnika

488090_1.jpg

488090_2.jpg

Jest jeszcze wiele innych sposobów, tylko trzeba pomyśleć, "pogooglać" ;)

grubość łancuchow właściwie ta sama bo od 8 do 9 milimetrów. Jedyne różnice to waga oraz wkładka. Kryptonite ma najlepsza wkładkę, chociaż waga nie zachęca do zakupu,..... większość złodziei po prostu przecina zapięcia, uważam wiec że trelock będzie wystarczający, a na allegro jest w przystępnej cenie. pozdrawiam. :icon_cool:

Dlaczego większość ludzi jedyne miejsce do mocowania U-Locka widzi tylko w "trójkącie" ramy???

Mea culpa, nie sprawdziłem tematu innych sposobów mocowań. Ale twój post bardzo fachowy. Cieszę się, że go sprowokowałem :)

Dzięki i chyba jednak w tej sytuacji zdecyduję się na u-locka.

pozdr

darek

Spoko, nie ma za co ;)

Pojawiają się też pierwsze "jaskółki" współpracy producentów bagażników (Tubus) z producentami U-Lock'ów (Abus)...

200066_2.jpg200066_1.jpg

Tubus luggage carrier Locc at a low price in the online bike shop www.rosebikes.com

...tylko cena takowego bagażnika jest... ysz.gif hmmm - €94 tylko za bagażnik fool.gif Żeby jeszcze z U-Lock'iem.

I jak by było mało, to sprężynę się kupuje osobno. No ale za to dają 30 lat gwarancji hiehiehie ;)

Ale mając odrobinę zacięcia do majsterkowania, można sobie samemu spróbować wykombinować.

Zaleta tego mocowania jest oczywista dla sakwiarzy - U-Lock jest umieszczony

w przestrzeni pomiędzy kołem i bagażnikiem, a nie na zewnątrz bagażnika.

• 3 tygodnie później...

był taki test zabezpieczeń rowerowych w Galileo kiedyś , nawet udało mi się znaleźć do niego link.

WRZUTA - Zamki rowerowe

Fajny filmik.

Chcę zabezpieczyć rower za 1300zł (szału nie ma, ale nie chcę go stracić). Wg mnie wygląda (na razie) świeżo i atrakcyjnie, do poprzedniego roweru używałem taniego Kellysa http://allegro.pl/solidne-zapiecie-do-roweru-u-lock-kellys-alert-i2975634724.html za 40zł, teraz chyba muszę troszkę więcej zainwestować.

I tutaj własnie problem/pytanie - często w miastach można spotkać stojaki na rowery - złapię koło nawet dobrym U-lockiem - mogę zostać z samym kołem. Taki stojak mam pod pracą. Miejsce jest troszkę schowane (wewnętrzny parking), ale mimo wszystko się trochę obawiam. Czy nie lepszym rozwiązaniem jest dobry łańcuch - tak żeby dosięgnąć do ramy od takiego stojaka na koło.

Jeśli tak - jaki łancuch? http://allegro.pl/nowe-zabezpieczenie-lancuch-author-90cm-4klucze-i2923463029.html Takie coś to strata kasy, jak mój U-lock za 4 dyszki?

Jeśli jednak tylko U-lock to jaki? Bez wyrzucenia 300zł na Abus Granit się nie obędzie? :)

Bo średnio mi się uśmiecha wydawać 1/4 wartości roweru na zabezpieczenie...ale jak nie opłaca się wydać mniej, to może coś jeszcze z siebie wyduszę.. Nie chcę się ograniczać i jeździć rowerem po pokoju tylko.

Waga i poręczność nie ma znaczenia, z plecakiem jeżdżę.

..Abus Granit pójdzie pod szlifierką? :P

Jakiego typu jest ten stojak?

1. http://www.trasyrowe...i/stojaki04.jpg

2. http://2.bp.blogspot.../s1600/cena.jpg

Jeżeli pierwszego typu, to u-lock nie da rady.

Jeżeli drugiego, to można przypiąć za dolne widełki i szprychy (żeby samego koła nie rąbnęli). W takiej sytuacji lepiej mieć szeklę z dwoma ryglami, bo łatwiej w ciasnych warunkach zapiąć. Zapięcia z jednym ryglem i wygiętą drugą końcówką sprawiają większy problem.

Nie przypina się za samo kolo, bo to nic nie daje, wystarczy je odkręcić i już, jeśli chcesz w miarę tani u-lock to: MAGNUM 7001 lub MAGNUM 7000 ewentualnie ONGUARD 8003 (ten najbardziej mi się podoba)

To jest stojak tego drugiego typu, tylko że leży nisko na ziemi, ale chyba ulokiem dłuzszym się sięgnie.

Spoko są te Uloki i z dwoma zamkami.. a co myślicie o kupnie jeszcze dodatkowego łańucha, np. takiego jak ten author co wrzuciłem wyżej, żeby złapać przednie koło z ramą i ze słupem np?

Czy te ulocki za stówkę mają już antywłamaniowy zamek, tzn. wg filmiku powyżej "ryglowany rolkowo" (kluczyk ma takie wrębki)?

..czy już popadam w lekką paranoję? :P Parkowałbym też często w centrum miasta (na dłuższe postoje), sporo ludzi się kręci, ale pod latarnią najciemniej... No i ogólnie nie chciałbym się nijak ograniczać i myśleć, że np. tu roweru nie postawię, lepiej pójdę na pieszo itp. Wiem, że jak ktoś się uweźmie, to i tak rower zapieprzy, ale można to ryzyko jakoś minimalizować.

Wraz z rowerem dostałem jakiś pakiet mysafety - niby szukają roweru do roku po kradzieży - warte to cokolwiek jest, czy ściema na resorach?

@syzygy87

Ja swoim ulockiem 23 cm przypiąłem tyknie widełki do jednego tylko prętu z tego stojaka, ale nie było zbyt komfortowe

Nawet łańchuch keeper APC przecieli, wiec wszystko zależy od sprzętu złodzieja, ogólnie się przyjęło że trzeba wydać powyżej 100 zł żeby dostać coś dobrego, zapraszam do linku w moim opisie oraz do obejrzenia filmiku od 15.40 minuty

magnum na zamek rolkowy zwany również dyskowym, natomiast onguard 8003 taki jak na tym zdjęciu (http://www.performan...1_1120563_-1___

mysafety kiedyś blokada.pl, kontaktowałem się w 2011 roku, wysłałem trzy maile na dwa adresy podane na stronie, bez odpowiedzi, później dzwoniłem ale okazało się że to nowość i nic się nie dowiedziałem.

W 2012 roku znów wysłałem ze dwa maile, bez odpowiedzi, natomiast ponownie przedzwoniłem na infolinie, wcześniej jednak przeczytałem wszystkie informacje ze strony oraz regulamin dwa razy.....

Oprócz tego co na stronie, dowiedziałem się że w przypadku kradzieży przeszukują i umieszczają informacje..... i tu pani za bardzo nie wiedziała gdzie szukają gdzie informują, stwierdziła po chwili rozmowy i namysłu że na allegro (chociaz to ja to podsunąłem ta stronę ), a informacje o kradzieży dają na stronie, a tak naprawdę ani na stronie ani na profilach społecznościowych nic nie znalazłem. Czyli to takie znakowanie przez policje i wpisywanie do zeszytu tylko że za kasę....

Czyli to takie znakowanie przez policje i wpisywanie do zeszytu tylko że za kasę....

tak podejrzewałem..

Dobra, to jestem zdecydowany na magnum 7001 (duży) i myślę właśnie jeszcze nad jakimś łańcuchem... szeklą spinam tylne koło, widełki i stojak/płot/barierkę, łańcuchem przednie koło z ramą z czymś co się napatoczy obok..

..i jeszcze mój stary u-lock za 40zł spinający samą ramę - hehe, to w miejscach wysokiego ryzyka, już teraz nie myślę tylko o tym stojaku, bo tam zepnę koło przednie z ramą roweru najwyżej, co chyba też nie jest bez sensu? (i 8kg złomu zabezpieczającego w plecaku)

Czy mówię choć trochę sensownie? :P Jeśli tak, to jaki łańcuch polecacie? Ponieważ szekla kosztuje ponad 100zł, to wolałbym na łańcuch wydać do 80zł max, ale też nie chcę kupić jakiegoś szajsu, więc słucham wszelkich rad.

Pewnie to z boku może komicznie wyglądać - panikuję jakbym kupił sobie rower za nie wiadomo jaką kasę.. ale tu jest Polska :D W centrum grasował jakiś zakapturzony gościu z piłą i mimo monitoringu parę rowerów (wg relacji koleżanki) z pod urzędu zniknęło w przeciągu paru miesięcy...

W zasadzie to aż tyle nie potrzeba zabezpieczeń :icon_cool: ale skoro mam coś doradzić to może zamiast szybkozamykaczy kół proponuje Zefal Lock 'n' Roll. Uważam również że lepiej zainwestować w jedno dobre zabezpieczenie niż kilka tanich.... a z tanich łancuchow Author ACHL-55 lub Magnum 3106 , ale cudów za tą cenę nie ma........ :icon_cool:

ale skoro mam coś doradzić to może zamiast szybkozamykaczy kół proponuje Zefal Lock 'n' Roll.

Wydaje się być super - oczywiście nie wiedziałem, że coś takiego w ogóle istnieje, dzięki wielkie! To rezygnuję z łańcucha.

I jeszcze jedno naiwne pytanie - motylki są standardowe, nie ma możliwości, żeby okazało się, że do moich kół i siodła to nie pasuje, nie?

w jednym sklepie znalazłem dostępne za stówkę, nie jest to zbyt popularne, biorę chyba :D

..tak z ciekawości jeszcze - kupno łańcucha zwykłego i jakiejś dobrej kłódki antyrozwierceniowej itp jest nieopłacalne/mniej skuteczne od magnum 7001? Czy takie sprzedawane w praktikerze np. łańcuchy są nieodpowiednie do takich zastosowań?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...