Skocz do zawartości

[tarcze] for resin pad only ,wtf ?

makaweli

Rekomendowane odpowiedzi

heja , no wlasnie ,jak w temacie ,musze zmienic klocki ,zaczolem szukac na forum co i jak,jakie i wogole , i trafilem na takie cos ze tarcze z takim oznaczeniem jak w temacie przyjma tylko klocki zywiczne tzn.ze tylko takie sa zalecane ,a ja myslalem o metalicznych ,nie zabardzo znalazlem odp. czemu tak i czy inne beda graly gut z tymi tarczami, podpowie ktos ?

Ponieważ tarcze pod metaliki mają teoretycznie większą wytrzymałość cieplną na przegrzanie przez co trudniej je przypalić na metalikach, z doświadczenia wiem że tarcze resin pad only czyli np Deore o wiele łatwiej przypalić niż np tarcze XT pod metaliki. Chociaż osobiście spotkałem się z opiniami że nie ma różnicy z autopsji wiem że jest.

wlasnie , opinie różne ,dodam tylko ze jakimś harkorowym rowerzystą nie jestem i jakos tam super nie grzejace sie hamulce mnie nie kręcą ,nie napaliłem sie az tak mocno na te metaliki ,to moze lepiej zostac przy zywicy ? nie wiem,poczekam do jutra może jeszcze ktoś napisze .....

No właśnie nie widzi mi się, żeby coś miało się stopić lub spalić, chyba że totalnie się przegrzeje i tarcza zacznie świecić.

Uszkodzenie pancerza chyba mniej ryzykowne niż w hydraulikach, gdzie płyn jest gorący. W mechanicznym musi się nagrzać cały zacisk, żeby zaczęło topić pancerz.

Ryzyka spalenia nie ma, nie spotkałem się z przetopionymi zaciskami popularnych tu np bb5.

Miałem na myśli trochę mniej markowe zaciski, których znacząco więcej jest na rynku niż bb5 czy mechanicznych hamulców od shimano. Plastikowe elementy jaki mi się nasuwają na myśl ... Baryłki regulujące jeden z klocków w zacisku ... Jak by nie patrzeć dotykające bezpośrednio klocka ...

Uszkodzenie pancerza chyba mniej ryzykowne niż w hydraulikach, gdzie płyn jest gorący.

Czy linka przez złą konstrukcję hamulca może osiągnąć temperaturę wystarczającą do stopienia teflonu w pancerzu ? Nie wiem ... Ale zawsze to chciałem sprawdzić :)

Proszę moją wypowiedź traktować jako czysto teoretyczną dywagację ;) Skoro nie raz udało mi się zagotować płyn w hamulcach a spalona tarcza nie jest czymś obcym to dlaczego zacisk mechaniczny miał by się lepiej sprawdzić ?

• Mod Team

Jak dla mnie wystarczy podstawę klocka zamiast stalową to ceramiczną dać i zagotowanie hamulca nikomu nie grozi bo ceramika nie przewodzi ciepłą za dobrze, tarcza i klocek by sie rozgrzewały a płyn nie tak bardzo.

Hamulce metaliczne mają jeszcze jadą zaletę, jak sie zatłuszczą śmiało można je wypalać w piekarniku, piecu, ognisku czy grilu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...