Skocz do zawartości

[Rower] Kross Hexagon x3 VS Kross Hexagon x5

Marcziii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. W Lipcu wybieram się na obóz rowerowy i z myślą o nim planuję zakup roweru. Zaciekawiły mnie 2 modele z roku 2012 mianowicie Hexagon x3 oraz Hexagon x5. Który wybrać, który bardziej sprawdzi się w jeździe na terenie leśnym, oraz asfalcie? Proszę o odpowiedz gdyż powoli muszę decydować który model kupuję.

Napisano

Ogólnie obydwa rowery są do siebie bardzo podobne (osprzęt), z wyglądy wybrałbym x3 sam go posiadam i jest super , fajnie się prezentuje( tyle że praktycznie z firmowej specyfikacji został mi amor :D ) Więc polecam Ci hexagona x3 :)

Chociaż w x5 masz kasete, a wolnobieg psuje koło, więc to jest znaczny plus

Napisano

A niby jak niszczy piastę, zwykle przy wolnobiegach piasty są tak niskiej jakości ze ośki w nich same pękają i się gną. Więc akurat to nie ma pokrycia.

Napisano

Czyli pod względem technicznym są całkiem dobre? Osobiście wolał bym kupić x3 z racji że jest tańszy a pieniędzy brak;/

Napisano

Na pewno będziesz musiał po 2 miesiącach wymienić opony, są bardzo słabej jakości, reszta powinna być ok

PS: no fakt trochę źle napisałem :/ ale o to mi chodzi raczej rzadko się zdarza żeby przy wolnobiegach była ,,dobra,, piasta :D Przynajmniej z tego co widzę

Napisano

Na pewno będziesz musiał po 2 miesiącach wymienić opony, są bardzo słabej jakości, reszta powinna być ok

PS: no fakt trochę źle napisałem :/ ale o to mi chodzi raczej rzadko się zdarza żeby przy wolnobiegach była ,,dobra,, piasta :D Przynajmniej z tego co widzę

A cena jakiś lepszych opon to tak mniej więcej ile?

Napisano

Co do opon to według mnie lepiej dopłacić do smart samów które są zdecydowanie trwalsze, osobiście jeździłem na rapid rob w 90% po asfalcie i powiem, że mniej więcej po 4 miesiącach na tylnej oponie nie miałem prawie bieżnika do tego bardzo często łapałem "gumy" ( 5 razy w przeciągu 4 miesięcy przy przebiegu około 2kkm ).

Napisano

Szymon90 dokładnie jak dla mnie te opony to masakra no ale też trzeba uwzglednić kto jak jeździ może dla kolegi zakładającego temat beda odpowiednim wyborem

Napisano

Ja polecam takie jakie ja wypróbowałem, ale gratuluję kupna opon przeznaczonych do terenu które zostały wykorzystane w 90% na asfalcie :D

Opony miałem zamontowane seryjnie w rowerze, zapewne jest tak jak mówisz, że opony są przeznaczone stricte do jazdy w terenie i dla tego tak szybko się skończyły przy eksploatowaniu ich praktycznie tylko na asfalcie co nie zmienia faktu, że są strasznie podatne na przebicia.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja mam x5, ale z seryjnego x5 to już nie tak dużo zostało.. Amortyzator jest miękki, ale nie ma blokady skoku, więc go zmieniłem, opony słabe, przerzutka przednia do odstrzału, ja wymieniłem i koła, kierownice, hamulce, manetki... Ale odnośnie seryjnego x5 rower całkiem całkiem (jak dla początkującego). Acera nawet przerzuca biegi, jak dla mnie problemem były hamulce v-brake, wymieniłem na hydrauliki i po sprawie. Generalnie jeżeli miałbym wybierać pomiedzy x3, a x5 to wybrał bym x5 chociażby dla tego, że ma 8 biegów,a nie 7.. Najbardziej denerwowała mnie przerzutka przednia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...