Skocz do zawartości

[koła] Który komplet kół pod MTB/AM(szersze zastosowanie)

Adrianox360

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jeżdżę mtb po okolicy ale też po górach. Obecnie jeżdżę na lekkich kołach do XC, ale po wypadzie w góry nadają się do centrowania(24 i 28 szprych) i mam już tego dość.

Z tego co wiem do tej kwoty lepiej kupić gotowce niż składać? Chyba wyjdzie taniej.

Ważę z plecakiem 74kg

Na oku jak na razie mam bardzo atrakcyjny i ciekawy komplet z UK:

Superstar Components - High Spec Parts For Peanuts Lekkie/mocne/ do 600zł ale z UK/.

Oraz ofertę na alledrogo:

KOŁA 26 NA TARCZE NOVATEC D711 D712 Alex XD LITE (2894673726) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Lekkie do 2kg/ u nas/ ale aluminiowy bębenek w piastach/ nie jestem przekonany do obręczy, która jest bardziej pod XC.

Te koła można mieć na obręczy cięższej ale mocniejszej czyli na Alex dp20.

Ewentualnie złożenie czegoś takiego: Przód alexrims dp20+novatec d711SB+ 36 szprych cnspoke lub na 32 szprychy

Tył: dartmoor raider + novatec d812SB + 36 szprych cnspoke / komplet na pewno wyjdzie coś koło 2,3kg/ u nas./aluminiowy bębenek

Poradźcie proszę.

Napisano

Z jednej strony chcesz wytrzymałe koła a z drugiej podajesz koła typowo pod XC ... Jak już chcesz wytrzymałe obręcze pomyśl o takich obręczach jak alexrims SX44 i szprychach cieniowanych 2,0-1,8-2,3 ...

Napisano

za kółka szitmano dziękuje od razu ;)

A więc albo gotowce typu dp20+711/712

Albo składanie troszkę nowszej i 40g lżejszej sx44( mavic za ciężki ale też wytrzymalszy, ale pod lekkie enduro i 74kg - sx44 styknie) + OCTANE ONE ORBITAL PRO + druty dt...

Jak to cenowo wychodzi?- Octane One - 180zł, sx44- 130zł, druty dt Stainless(bo razem z nyplami)- 47zł + zaplot z 30zł = 380zł

Na przód już zostaje tylko 220zł

Tylko tak: OCTANE ONE ORBITAL PRO to nie jest chyba to samo co novatec 712sb tyle, że trochę cięższa?

Napisano

komplet: 711/712 + dp20 490zł(mniejsza waga, tańsze, słabsze obręcze)

czy komplet: rival/812 + tk540? 600zł(troszkę cięższe, droższe, mocniejsze obręcze, gorsze piasty, rival przód?)

Mówicie które lepiej pod lekkie emtb i...

I zamawiam

Napisano

Tylko dlaczego uparłeś się przy piastach novateca z ich lichymi bębenkami? Masz ograniczony budżet, wybierz np. piasty XT i do tego porządne obręcze jak np. http://www.dtswiss.com/Components/Rims-MTB/M-480 czy nawet http://www.dtswiss.com/Components/Rims-MTB/EX-500 do tego szprychy 2.0-1.8 i masz naprawdę świetny zestaw w dobrej cenie.

Piasty 270zł

Obręcze w dt4you 77/106zł szt

Szprychy Cn spoke 2.0-1.8 120zł z nyplami

Zaplot 60zł

Wychodzi równo 600zł z obręczami M480, wagowo 1860g a wg mnie ten zestaw bije na głowę podane przez Ciebie gotowce. Przy dobrym zaplocie powinny wiele znieść.

Napisano

rzeczywiście, 77zł ale bez naklejek.

Piasty wezmę jednak maszyny. Novatec 812sb. Mimo, że 712 znalazłem taniej to i tak wezmę 812 bo będzie bardziej pancerna. 712 to tak raczej mtb/xc a 812 mtb/enduro.

Jeżeli serwis, gdzie kupuje wszystko oprócz obręczy zgodzi się złożyć koła na tych dt, które kupię ja to super. Jeśli nie to wezmę alex sx44.

Dzięki za odpowiedź

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...