Skocz do zawartości

[ciekawe aukcje] Allegro, E-bay i in. Ciąg dalszy.

mrmorty

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
można ich pozwać do sądu, gdzie się wygra sprawę.

no tak, tylko trzeba być wyjątkową kutwą, żeby ciągać się po sądach wiedząc, że towar kupiło się mając świadomość pomyłki sprzedającego

ja bym się chyba w takiej sytuacji spalił ze wstydu przed sądem, udowadniając swoje "krzywe" racje i prawa

poza tym allegro przechodziło ostatnio przez jakiś wirusowy atak i wina może leżeć w tym przypadku także po ich stronie, bo wielu użytkowników już się skarżyło - są straty i ranni... ;)

Jest to informacja ogółem dla wszystkich więc proszę nie kasować posta bądź przenieś go w odpowiednie miejsce dotyczy ona zakupów w sieci i może przydać się komuś w przyszłości...

Poszperałem bo bardzo mnie zaciekawiło czy z powodu błędu ludzkiego/maszyny czy też problemów z sprzedającym, "JA" jako konsument mam jakieś prawo co do zakupionego towaru za który zapłaciłem.

I tu ciekawostka bo owszem należy mi się ten towar, mimo tego że na stronach sklepów w regulaminie jest napisane inaczej. (z góry przepraszam tak zachowuję się jak SĘP ale takie mamy prawo)

Zakupy w sieci to nic innego jak zawarcie umowy cywilno prawnej (ale to chyba wszyscy wiedzą), żeby odstąpić od niej musi być obu strona zgoda o czym już szanowne sklepy nie informują zasłaniać się regulaminem, w razie odmowy odstąpienia można kierować sprawę do sądu żądając towaru bądź odszkodowania. Dowiedziałem się również że skoro oferuję produkt na sprzedaż to jestem w jego posiadaniu i jest w stanie takim jak opisuje na stronie. Czyli nie może być tak jak było z tarczami że "dystrybutor nie ma" to ja jako konsument poczekam aż będzie miał, bądź jeśli nie można sprowadzić towaru niech sprzedawca zaproponuje rozwiązanie cieszące obydwie strony a nie tylko jedną czyt. sklep bo uniknął strat.

Więc generalnie prawo jest po stronie konsumenta nawet jeśli jest to CWANIACTWO przez błąd ludzki. Gdzieś coś znalazłem w temacie że sprzedawca też ma jakieś prawo co do zerwania umowy ale to w szczególnych przypadkach ale to niech oni się już wysilą i poszukają...

Skala pomyłki jest ogromna bo mają program który automatem dorzuca aukcje co 10 minut od godziny mniej więcej 16 więc dość długo a konsekwencje dla sklepu będą opłakane bo sądzę że znajdzie się kilku zawziętych kupujących...

Dajcie spokój , wiadomo że allegro zaraz się tym zainteresuje jak tak dużo było sprzedaży tego produktu a każdy taki sęp i by chciał na czymś zyskać , poprostu allegro anuluje wszystko i taki będzie finał , bo nikt nie jest na tyle głupi żeby teraz to wszystko sprzedawać za bez cen ; o

Jak nie wyłączą automatu do wystawiania kolejnych aukcji to promocja będzie do poniedziałku, chyba że jutro pracują, oczywiście sklep się wypnie bo zbyt duża skala błędu, zarobi sporo negatywów od najbardziej naiwnych, a pedały otrzymają wyłącznie Ci którzy zgłoszą sprawę w sądzie bo to jedyne rozwiązanie żeby je kupić po tej cenie.

To już wiemy z czego wziął się ostatni atak DDoS na allegro :P

Z tego co wiem to z innego powodu niż programy do wystawiania aukcji... ;)

A tak swoją drogą o 15:52 zakończyło się kup teraz za 225zł, 40minut później zaczęło lecieć za 25. Może program powielający aukcje ma buga i sam wystawił za mniejszą cenę?

Na pewno nie błąd programu... Obserwowałem inne aukcje które kończyły się i zaraz zaczynały była ta sama cena co wcześniej. Sklep na pewno może być wdzięczny temu tematowi jak wielu innym forum za dobrą sprzedaż i kupujący niech mają nadzieje że sprzedawca dostał TIR`a pedałów bo już sprzedali ok. 100 sztuk w cenie 25 pln w tym tempie do poniedziałku dojdzie do ok. 1000 sztuk

I może już koniec OT każdy wypowiedział się co myśli na ten temat a moderatorzy pewnie rano będą tu robić porządki... A swoją drogą to nie widać reakcji z strony CR skoro zostało poinformowane o błędzie/usterce i pokazuje to jaki mają szacunek do klienta/ludzi...

Jest to informacja ogółem dla wszystkich więc proszę nie kasować posta bądź przenieś go w odpowiednie miejsce dotyczy ona zakupów w sieci i może przydać się komuś w przyszłości...

Poszperałem bo bardzo mnie zaciekawiło czy z powodu błędu ludzkiego/maszyny czy też problemów z sprzedającym, "JA" jako konsument mam jakieś prawo co do zakupionego towaru za który zapłaciłem.

I tu ciekawostka bo owszem należy mi się ten towar, mimo tego że na stronach sklepów w regulaminie jest napisane inaczej. (z góry przepraszam tak zachowuję się jak SĘP ale takie mamy prawo)

Zakupy w sieci to nic innego jak zawarcie umowy cywilno prawnej (ale to chyba wszyscy wiedzą), żeby odstąpić od niej musi być obu strona zgoda o czym już szanowne sklepy nie informują zasłaniać się regulaminem, w razie odmowy odstąpienia można kierować sprawę do sądu żądając towaru bądź odszkodowania. Dowiedziałem się również że skoro oferuję produkt na sprzedaż to jestem w jego posiadaniu i jest w stanie takim jak opisuje na stronie. Czyli nie może być tak jak było z tarczami że "dystrybutor nie ma" to ja jako konsument poczekam aż będzie miał, bądź jeśli nie można sprowadzić towaru niech sprzedawca zaproponuje rozwiązanie cieszące obydwie strony a nie tylko jedną czyt. sklep bo uniknął strat.

Więc generalnie prawo jest po stronie konsumenta nawet jeśli jest to CWANIACTWO przez błąd ludzki. Gdzieś coś znalazłem w temacie że sprzedawca też ma jakieś prawo co do zerwania umowy ale to w szczególnych przypadkach ale to niech oni się już wysilą i poszukają...

Kilka postów wyżej pisałem właśnie o tym. 

Witam serdecznie.

Piszę w sprawie wygranej aukcji na pedały.

Niestety nie będziemy w stanie zrealizować zamówienia na owe pedały – aukcja została wyświetlona bez naszej wiedzy w wyniku błędu technicznego po stronie allegro.

Jeśli wpłata za aukcję została dokonana to proszę o przesłanie danych do przelewu zwrotnego – zrealizujemy go natychmiast po sprawdzeniu wpłaty.

Zamówienie zostało anulowane a wszelkie roszczenia można kierować bezpośrednio do allegro.

Proszę o wyrozumiałość i szybka informację zwrotną.

PS. za około 7 dni prześlemy formularz potwierdzający anulację transakcji – proszę o potwierdzenie jak tylko dotrze.

Pozdrawiam,

Jak widać nie mają zamiaru nic wysyłać i będą kombinować. W sumie jestem ciekawy jak się sprawa potoczy. Czy jeszcze ktoś z forum kupił???

Nie ma szans na otrzymanie towaru przy tak wielkiej skali błędu. Gdyby jedną taką aukcję wystawili to co innego.. Ale przypuszczam, że było ich kilkadziesiąt.

Ja tam im od razu odpuściłem gdy tylko zobaczyłem skalę błędu. Grzecznie podziękowali za taki ruch z mojej strony i dali mi jednorazowy rabat 10% na zakupy. :)

Po pierwsze: skala nie ma znaczenia... 

Po drugie: GDZIE JEST MAIL OD ALLEGRO ŻE ZASZŁA POMYŁKA Z ICH STRONY,

Po trzecie: Za 7 dni wyślą standardowo "formularz zwrotu prowizji" a kupujący ma to potwierdzić (traktują ludzi jak idiotów?),

Po czwarte: Gdzie w ogóle słowo PRZEPRASZAMY, 

Po piąte: Nikt na forum nie przyzna się do tego że kupił te pedały i nie odpuści bo zaraz zmieszają go z błotem...

Po czwarte: Zamówienie nie zostało anulowane według regulaminu ALLEGRO a transakcja zakończyła się poprawnie... 

Jak dla mnie rozczulacie się na "tymi biednymi sklepikarzami" a oni w bezczelny sposób śmieją się wam w twarz, a zwykłych ludzi miesza się tu z błotem jak coś kombinują. Rozumiem błąd (kwestia czy to CR czy allegro go popełniło) ale oczekuję w takim wypadku trochę szacunku i słowa przepraszam. Takie jest moje zdanie i nie ważne czy kupiłem czy też nie bo takich błędów jest coraz więcej. Dziś kupowałem uszczelki do amortyzatora i pytam się sprzedawcy czemu w opisie aukcji jest inna cena niż w opcji kup teraz (oczywiście wyższa), grzecznie przeprosił powiedział że nie zmienił opisu i przyznał się do błędu i to szanuje a że cena nie różniła się zbytnio (jakieś 5 zł) to odpuściłem kupiłem w tej cenie co miał wystawione.

PS.

Wiem że się powtarzam ale przepraszam że robię z siebie hienę ale nie podoba mi się to jak sprzedawcy/"poważni" handlarze traktują swoich klientów

i dla zawziętych polecam http://www.federacja-konsumentow.org.pl/ z tego co czytałem bardzo chętnie pomagają właśnie w takich sprawach...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...