zondrin Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Tak jak w temacie czy ktoś się orientuje jaka jest różnica miedzy tymi dwoma amortyzatorami? Znalazłem dwie waga (dla mnie mało istotne) oraz rodzaj sprężyny (czy to tylko różnica w nazwie??). Czy ktoś miał możliwość porównania ich pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miliron Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Tower Pro to amortyzator typowo powietrzny. Natomiast Tower Expert amortyzator posiadający zarówno sprężynę stalową jak i sprężynę powietrzną. Niektórzy chwalą sobie taką konstrukcje ze względu na większa czułość amortyzatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Expert wcale nie jest bardziej czuły, poniweważ PRO też ma spreżynę odpowiedzialną za inicjowanie ugięcia, tyle, że ta sprężyna jest mniejsza, ponadto tłok powietrzny w PRO jest inaczej wykonany i zapewnia większą płynność, PRO jest lżejszy. Dodatkowo Expert ma inny tłok w tłumiku odbicia, co powoduje większe opory. Różnice w budowie możesz sobie pooglądać tu : http://www.manitoumtb.com/assets/Service%20Manuals/2011%20Fork%20Service%20Manual.pdf Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miliron Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Rzeczywiście w Tower Pro jest jakaś mała sprężynka ... Z manitou testowałem Minute Pro i Expert, które technicznie są odpowiednikami Towerów i zawsze praca Expertów bardziej mi odpowiadała ... Trudno powiedzieć czy moja subiektywna opinia dotycząca dwóch różnych systemów wynika z odpowiednich ustawień czy z zastosowanych różnych sprężyn. Aczkolwiek opinia ta nie jest odosobniona. To samo tyczy się starszej Tory318 i Reby ... Niby niższy model a jednak praca bardziej odpowiadająca. Jeśli jednak w Twoim odczuciu system MARS od ACR działa lepiej i bardziej czule to też dobrze. W końcu od tego tyle tych systemów by każdy mógł znaleźć coś dla siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zondrin Napisano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Dzięki za te zdjęcia serwisowe faktycznie jest różnica konstrukcyjna ale czy w użytkowaniu ma to znaczącą różnice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Ma znaczenie, z powodu większych oporów wewnętrznych Expert jest bardziej zmulony. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi