Cox Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 tak jak w temacie, które lepiej kupić na tą chwilę, cena powiedzmy że ta sama, klocki metaliczne, tarcze 160, do xc w trudnym terenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Wszystko jest takie samo, tylko XT mają regulację FREE STROKE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Chodzi o 785 czy 775 ? bo 775 to stara konstrukcja 2008 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) o te starsze, 775, na fb, na grupie "kolarstwo " trwa zaciekły bój i każą mi kupic albo 775 albo 785 zamiast slx 675 grupa www.faceb ook.com/gro ups/ bbejm / (pousuwać spacje) Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Cox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Mam 666 (to samo co 675) i 785, co do free stroke nie potrafię tego okiełznać, natomiast co mi się podoba to śruba zamiast zawleczki w zacisku oraz lepiej leżąca w dłoni klamka oczywiście w 785. Różnic w hamowaniu nie stwierdziłem. Co do 775 nie podoba mi się stary system zalewania/odpowietrzania hamulców. Nigdy ich nie miałem ,nie używałem. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez OrzelPiotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BADBOY211 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Mają racje ,bierz xt używałem 2 sezony zadowolony max teraz zakupiłem 785 zobaczę jak będą się spiswać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Druid Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Dziwi mnie fakt że stary XT miał jednoczęściową budowę zacisku a najnowszy 2 częściową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BADBOY211 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Mam 666 (to samo co 675) i 785, co do free stroke nie potrafię tego okiełznać, natomiast co mi się podoba to śruba zamiast zawleczki w zacisku oraz lepiej leżąca w dłoni klamka oczywiście w 785. Różnic w hamowaniu nie stwierdziłem. Co do 775 nie podoba mi się stary system zalewania/odpowietrzania hamulców. Nigdy ich nie miałem ,nie używałem. odpowietrzałeś już tym magicznym kubeczkiem shimano ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 co daje na + ten monolityczny zacisk ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Bardzo fajny patent, higieniczny i ułatwiający życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 czyli tobo polecasz stare xt http://www.cambriabike.com/Images/product/large/shimano_775_xt_prebleds.jpg zamiast nowych slx http://media.centrumrowerowe.pl/public/files/productimages/big/fd848c2023bad9747707f79b23f628ac.jpg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Zdecydowanie NIE polecam. Chyba że będziesz jeździł w temperaturach tropikalnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BADBOY211 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Bardzo fajny patent, higieniczny i ułatwiający życie. dzięki zamówiłem magiczny kubeczek za 15zł sory za zaśmiecanie wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 a może nowe xt 785 z klockami żywicznymi będą lepsze od slx 675 z metalikami i radiatorami, cena wieksza chyba o 50 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) odpowietrzałeś już tym magicznym kubeczkiem shimano ? Tak, w 666 i 785 dokonałem z sukcesem wymiany oleju korzystając z wkręcanego kubeczka - jest to dużo łatwiejsze niż w przypadku klamek z dekielkiem (np M595) które również zalewałem. W skrócie wg mnie najprostsza metoda to wlać olej w dokręcany zbiorniczek i odciągać go od strony zacisku. a może nowe xt 785 z klockami żywicznymi będą lepsze od slx 675 z metalikami i radiatorami, cena wieksza chyba o 50 zł Nigdy nie miałem żywicznych w obu zestawach ale śmiem twierdzić, że na okładzinach metalicznych z radiatorem oba modele pracują bardzo podobnie lub nawet tak samo. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez OrzelPiotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Sensowną metodą jest przepchnięcie płynu z zacisku (położonego niżej) do klamki (położonej wyżej), chyba że powietrze jest cięższe od płynu hydraulicznego i opada Tak samo sensowny jest sposób spinania łańcucha który proponuje shimano wielcy też popełniają błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BADBOY211 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 czyli nie trzeba cudować jak na filmiku z instrukcją odpowietrzania z Youtube ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 dobra , biore slx takie http://www.bikestacja.pl/hamulce-tarczowe-shimano-m675-metaliczne-p-29986.html offtop : Tobo, brat się pyta czy masz jeszcze takie sztyce Bontrager xxx 31.6 na sprzedarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) czyli nie trzeba cudować jak na filmiku z instrukcją odpowietrzania z Youtube ? Trzeba cudować odnośnie fragmentu końcowego z upuszczaniem bombli powietrza, a mianowicie - zakręcamy śrubkę w zacisku po czym kilkukrotnie zaciskamy klamkę, cała procedurę powtarzamy kilka razy. Bujanie klamką na wszystkie strony też jest sensowne. Co zaś do tej torebki z wężykiem podłączanej do zacisku - to zamiast torebki proponuje strzykawkę tym samym odciągnięty płyn możemy dolać do wkręconego zbiorniczka. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez OrzelPiotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BADBOY211 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 ok dzięki za info a czy w przypadku skracania przewodów potrzebuję oliwkę i końcówkę przewodu nową ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Końcówkę nie, oliwkę tak. Oliwka się deformuje i zaciska na przewodzie, końcówkę można wydłubać ze środka po rozpiłowaniu/zeszlifowaniu oliwki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Chyba bym wolał kupić za 5 zł tą końcówkę niż dłubać 20 minut żeby ją wyciągnąć. Jak ktoś chętny to mam 2xkomplet wciśnięty zagnieciony z przewodami po kilka centymetrów - oddam gratis :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Dłubanie chwilę - piłka do metalu (dwie minuty) szlifierka stołowa (10 sekund), przewód przy takim zabiegu z reguły zostanie zeszlifowany, końcówkę wyciąga się bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BADBOY211 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 tak oliwka i końcówki to są groszowe sprawy ale żeby zakuć potrzebuje jakiś sprzęt od shimano czy da radę bez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 tak oliwka i końcówki to są groszowe sprawy ale żeby zakuć potrzebuje jakiś sprzęt od shimano czy da radę bez? Ja wciskam końcówkę suwakiem do łańcucha :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi