Skocz do zawartości

[wyprawa] Polska-Litwa maj 2013

hydroxyzine

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Odświeżam temat, który oczywiście nadal jest aktualny (parę osób pytało).

Jednak pomyślałam, żeby trochę zmienić cel, to znaczy nie jechać na Litwę. Co Wy na to? Po przejechaniu Szlaku Bocianiego (412km) można by się udać na zachód w kierunku wielkich jezior (ja tam nigdy nie byłam) i zrobić jakieś 200km kończąc w Giżycku. Będzie na to wszystko 7 dni, więc myślę, że w sam raz ~600km/7=85km. A w Giżycku koniec, bo stamtąd łatwo wrócić do domu pociągiem (przynajmniej w moim przypadku).

Może ktoś z Mazur się wypowie gdzie warto pojeździć, żeby nie napotkać tłumów ludzi?

Napisano

Jak będziecie jechać szlakiem bociana i będziecie w okolicach Goniądza, koniecznie zahaczcie o zwiedzanie Twierdzy Osowiec naprawdę warto

Napisano

Jak już będziesz jechała w kierunku Giżycka przez Gołdap, Banie Mazurskie,Węgorzewo to skręć w Baniach Mazurskich (kiedyś tam mieszkałem :thumbsup: ) na moście za kościołem w lewą stronę i jedź w kierunku miejscowości Rapa( niecałe 7 km jak dobrze pamiętam). Tam znajduje się Mazurska Piramida

http://mazury.info.pl/atrakcje/rapa/

Naprawdę warto zobaczyć

Napisano

Zmiana kierunku jak najbardziej na +, sam bym się zabrał gdyby nie zawody.

Polecam też suchą śluzę w miejscowości Mamerki. Nie byłem tam ale ciągle jest to w mej głowie :)

Napisano

Polecam też suchą śluzę w miejscowości Mamerki.

Wow!!! Można tam legalnie wejść? Albo rozbić namiot i spędzić noc? Mam takiego małego schiza i lubię spać w opuszczonych miejscach, bunkrach etc. Jak ktoś jeszcze wie coś odnośnie opuszczonych miejsc wzdłuż tej mojej planowanej trasy, to proszę dać mi znać koniecznie :)
Napisano

Nie wiem nic o tym miejscu poza jego istnieniem.

http://mazury.info.pl/atrakcje/kanal-mazurski/ coś takiego znalazłem.

Z racji tego że z śluzami, statkami itd mam styczność na co dzień mogę stwierdzić po tych zdjęciach że nazwa sucha śluza to trochę na wyrost. Myślałem że jest całkowicie pozbawiona wody i że można stąpać po dnie, a tu tylko spuszczono wodę poniżej poziomu kanału. Myślałem że jest to pod jakimś nadzorem itp a tu typowa dzicz. Trochę szkoda ale i tak w dalszym ciągu chciałbym to zobaczyć - mimo że widziałem śluz dziesiątki, jak nie kilkaset.

Napisano

Jeszcze w Gierłożu koło Kętrzyna są jakieś pozostałości po kwaterze Hitlera (Wilczy Szaniec). Też znalazłam info o Twierdzy Boyan w Giżycku... Mam nadzieję, że się da zobaczyć chociaż część z tych miejsc.

Napisano

Założę się ze największe wrażenie zrobią na Tobie mosty w Stańczykach :thumbsup:

Myślę, że tak. Na zdjęciach robią wrażenie, a co dopiero na żywo :) Muszę to teraz wszystko poskładać i ułożyć jakąś trasę, w której będzie jak najmniej asfaltu...

Napisano

Chcesz to dzis moge podac tobie namiary do przewodnika po Twierdzy Osowiec,bo zwiedzanie tylko z nim poniewaz jest tam jeszcze jednostka wojskowa.Ale warto zobaczyc fortyfikacja carska olbrzymia zwiedzanie m i n 2godziny max 8h ale na ta ostatnia opcje malo bylo chetnych od kad pamietam.

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

No niestety na wlasna reke nie da rady, ale Worona jest dosc elasryczny i nie ma raczej problemu z zwiedzanie. Za darmo mozesz zobaczyc fort zarzeczny przy wsi Osowiec jest tez tam fantastyczny szlak przez czerwone bagna, kladka z tarasami widokowymi w srodku bagien. No chyba ze ja bede mial wolne to moge kawalek po okolicy oprowadzic

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

post-161640-1362673504,17_thumb.jpg

Napisano

Jeszcze w Gierłożu koło Kętrzyna są jakieś pozostałości po kwaterze Hitlera (Wilczy Szaniec). Też znalazłam info o Twierdzy Boyan w Giżycku... Mam nadzieję, że się da zobaczyć chociaż część z tych miejsc.

Umocnienia w Gierłoży i Twierdzę Boyen jeszcze niedawno można było normalnie zwiedzać, zdecydowanie warto!

Założę się ze największe wrażenie zrobią na Tobie mosty w Stańczykach :thumbsup:

O ile się nie rozpadną do tego czasu ;) Zresztą teraz już sporo tam jest nowego betonu niestety :( W SPK warto też popatrzeć za punktami widokowymi takimi jak Smolniki i Cisowa Góra, do tego głazowiska i szlaki w okolicy np. Turtula. No i zaraz obok Wigry i całą Puszcza Augustowska (wzdłuż Czarnej Hańczy i Kanał Augustowski, różne rezerwaty), jest gdzie jeździć ;)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam, fajną trasę sobie planujecie na majówkę.

Ja wraz z kolegą jedziemy z Kętrzyna po trasie: Kętrzyn-Węgorzewo-Banie Mazurskie-Gołdap-Trójstyk granic Bolcie-Wiżajny-Rutka Tartak-Sejny-Trójstyk Granic (Polska,Litwa,Białoruś)-Giby-Płaska-Augustów-Narewka-Białowieża-Hajnówka-Mielnik-Sierpielice-Siemiatycze-Białystok-(tu jeszcze trasa nie dopracowana)-Kętrzyn.

Być może spotkamy się po drodze. Choć my jedziemy w drugim kierunku.

NIe znam dokładnie Waszej trasy ale padały różne atrakcje: Cześć tej trasy już mam kilka razy objechane więc polecam do zwiedzenia:

Trójstyk granic Polska-Litwa-Rosja w m.Bolcie

Mosty w Stańczykach

Mosty w m.Kiepojcie (okolice m.Dubeninki) -

Piramida w Rapie

Bunkry w Mamerkach

Śluzy przed Srokowem w okolicach m. Leśniewo

Byłą wojenna kwatera Hitlera w Gierłoży

Bunkier w Martianach

Twierdza Boyen w Giżycku

Twierdza Osowiec

Klasztor w Wigrach

Bohoniki i Kruszyniany - meczety

Gulbieniszki - góra Cisowa

Jeżeli będziecie trzymać się trasy po szlaku Bocianim to zobaczycie większość wartych do zwiedzenia miejsc, a już na samych Mazurach umocnienia wojenne.

Pozdrowienia i być może do spotkania na trasie.

Czeker

rowerkiem.eu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...