overek Napisano 6 Stycznia 2013 Napisano 6 Stycznia 2013 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Zastanawiam sie nad zakupem trenażera. Posiadam rower MTB Giant Terrago 2 Disc : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl . Jakos ze nie znalazlem niczego konkretnego jeżeli chodzi o rowery MTB bardzo prosze was fachowe opinie. Zastanawiam sie czy zakupic trenażer rolkowy czy czybrac ten na tylne kołą. I jeszcze jedno pytanie czy przy obecnym zestawie bede zmuszony do wymiany rownież obreczy ? bo nie jestem pewien czy dedykowane opony zmieszczą się na te obecne. Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam
bartek86 Napisano 6 Stycznia 2013 Napisano 6 Stycznia 2013 witam, na pewno ten na tyle koło będzie bezpieczniejszy w użytkowaniu niż rolka, na ktorej musisz ogranąć utrzymanie równowagi. Co do opon, ja kupiłem szosowa Schwalbe Speed Cruiser 26X1,50 na trenażer na tyle koło nadaje sie idealnie, i wydaje mi się że na Twoje felgi powinna się zmieścic.
overek Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Napisano 6 Stycznia 2013 Szczerze mówiąc zastanawiałem sie nad trenażerem rolkowym ale jeszcze zobacze co inni powiedza. a Powiedzmi kolego czy ta opona jest w miare cicha i oprocz niej detek sie nie zaklada czy jak to wyglada??
bartek86 Napisano 6 Stycznia 2013 Napisano 6 Stycznia 2013 opona z dętką, na zbytni hałas nie narzekam, u mnie bardziej hałasuje sam trenażer,
overek Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Napisano 6 Stycznia 2013 czy moglbys mi powiedziec jakis uzywasz detek do tej opony o ktorej pisales. a ty osobiscie z jakiego trenazera korzystaszz??
clus Napisano 6 Stycznia 2013 Napisano 6 Stycznia 2013 ja nie mam przekonania jakoś do rolek i brałbym standardowy pod tylne koło, może i rolkowy cichszy ale mimo wszytko, trudniej pewnie będzie cokolwiek oglądać na lapku zabijając czas...
bartek86 Napisano 6 Stycznia 2013 Napisano 6 Stycznia 2013 czy moglbys mi powiedziec jakis uzywasz detek do tej opony o ktorej pisales. a ty osobiscie z jakiego trenazera korzystaszz?? Dętka standardowa z koła 26X2,2 (jeśli dobrze pamiętam) a trenażer to mająca kilka lat Minoura z rolką magnetyczną.
1415chris Napisano 6 Stycznia 2013 Napisano 6 Stycznia 2013 Wybor pomiedzy trenazerem a rolka bedzie w glownej mierze podyktowany tym co chcesz na tych urzadzeniach robic, jaki rodzaj treningu.
overek Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Napisano 6 Stycznia 2013 Wybor pomiedzy trenazerem a rolka bedzie w glownej mierze podyktowany tym co chcesz na tych urzadzeniach robic, jaki rodzaj treningu. generalnie chodzi mi o podtrzymanie kondycji i sily nóg a mysle ze nawet podniesienie poprzeczki a co myslicie o takim zestawiee http://allegro.pl/opona-continental-hometrainer-26-jak-tacx-nowa-i2890461424.html http://allegro.pl/elite-volare-2012-trenazer-zestaw-akcesorii-rt-i2887164612.html czekam na wasze opinie
kantele Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 Cześć Overek Moja opinia jest taka: Zalety rolki: - sposób jazdy bardziej zbliżony do jazdy w plenerze - możliwość trenowania równowagi i stabilizacji - stosunkowo mały koszt sprzętu Wady rolki: - brak możliwości stopniowania obciążenia (chyba tylko jakieś bardziej zaawansowane tego typu urządzenia oferują takie możliwości ale w dość skromnym zakresie) - a co za tym idzie - brak możliwości robienia rozbudowanych workoutów, symulacji wzniesienia itd. - konieczność ciągłego skupienia uwagi - dość długo zajmuje nauka jazdy (popatrz sobie filmiki na youtube jak ludzie przy pierwszych próbach wylatują z tych rolek) Zalety trenażera: - stopniowanie obciążenia - stabilność - możliwość poczytania, pooglądania filmu itd. w trakcie treningu (a wierz mi, podczas długiego treningu to jest bardzo istotne) Wady trenażera: - głośny (nawet te, które są reklamowane jako ciche - są głośne; nie wiem jak to jest z rolką) - ciężki - w porównaniu do rolki - drogi Sama używam trenażera Elite z Decathlonu (to jest jakiś model produkowany specjalnie dla Decathlonu, nie znajdziesz go w ofercie Elite) z rolką elastomerową i komputerkiem (podaje czas, dystans, prędkość, symulowane nachylenie, moc, chwilowe, całkowite i średnie tychże wartości) i jestem z niego dość zadowolona. Niestety, pedałowanie w domu jest nudne jak cholera i jeśli tylko nie jest maksymalnie obrzydliwie na dworze to 150 razy wolę wyjść na dwór niż kręcić w domu Do mojego trena mam zakupione całe koło z szosową kasetą, na najtańszych komponentach, zwykłej dętce 26'' i trenażerowej oponie Continentala. Kupiłam całe koło bo nie chciało mi się pierdzielić z wymianą opony za każdym razem kiedy zmienię zdanie a tak tylko klik klik i koło zmienione Trenażer w domu stawiam na dywanie i na karimacie i mimo tego, że mam specjalna oponę i elastomerową rolkę to i tak jest głośno (mój mąż zamyka się w oddzielnym pokoju ze słuchawkami na uszach). Pozdrówki
Tomash Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 Mam rolki od zeszłego sezonu i nie powiem, żeby było łatwo, ale też bym ich nie demonizował. Sama nauka to ok. 2-3h jazdy, ale trzeba mieć wąskie miejsce, żeby w razie czego oprzeć się o ścianę. Po tym czasie jeździ się już w miarę pewnie, ale ja nadal nie ryzykuję wychodzenia z wąskiej przestrzeni . Jazdy przed telewizorem nie próbuję. Na rolkach trzeba być skupionym, zapomnij też o jeździe na stojąco, albo bez trzymania kierownicy. Fakt, rolki nie generują oporu, ale wystarczą żeby się zmęczyć - gwarantuję. Ja jeżdżę na zwykłych oponach szosowych i, poza ich szybkim ścieraniem się, nie widzę żadnego problemu.
kamfan Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 używałem rolek i trenażera, w obu przypadkach jazda to straaaszna nuda + mocne pocenie się; trenażer jest lepszy, bo masz wolne ręce, żeby się napić czy wytrzeć ręcznikiem pot; poza tym jeżdżąc 1,5h w miejscu ciężko utrzymać skupienie co na rolkach może być niebezpieczne; na trenażerze możesz zmieniać pozycję ciała (wyprostować plecy, przeciągnąć się) dlatego umożliwia zdecydowanie dłuższą jazdę niż rolki; rolki dobre są na rozgrzewkę przed wyścigami czy ewentualnie na robienie wstępnej bazy, żadnych bardziej zaawansowanych treningów na nich nie zrobisz, na trenażerze zrobisz wszystko co w terenie (oczywiście oprócz techniki), bardzo ładnie można sobie na nim też poprawić technikę pedałowania (po możesz się tylko na nim skupić)
Sol Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 Jestem podobnego zdania. Wprawdzie specjaliści nie zalecają dłuższych treningów na trenażerze niż 1,5 h, ale nawet te 1,5 h potrafi zanudzić na śmierć. A mnie zdarza się pokręcić nawet 2 h Jeżeli miałbym to robić gapiąc się w ścianę i uważając żeby się nie wypierniczyć, to dziękuję. Wolę pooglądać filmy. Poza tym o ile programów treningowych na trenażer jest sporo, tak na rolki jakoś za bardzo nie widzę. E: Co do równowagi - zawsze można wypiąć rower z tre i poćwiczyć stójki w salonie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.