Skocz do zawartości

[trenażer] Treningi zimą na rowerze MTB Prośba o pomoc

overek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Zastanawiam sie nad zakupem trenażera. Posiadam rower MTB Giant Terrago 2 Disc : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl . Jakos ze nie znalazlem niczego konkretnego jeżeli chodzi o rowery MTB bardzo prosze was fachowe opinie. Zastanawiam sie czy zakupic trenażer rolkowy czy czybrac ten na tylne kołą. I jeszcze jedno pytanie czy przy obecnym zestawie bede zmuszony do wymiany rownież obreczy ? bo nie jestem pewien czy dedykowane opony zmieszczą się na te obecne. Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam

Napisano

witam,

na pewno ten na tyle koło będzie bezpieczniejszy w użytkowaniu niż rolka, na ktorej musisz ogranąć utrzymanie równowagi.

Co do opon, ja kupiłem szosowa Schwalbe Speed Cruiser 26X1,50 na trenażer na tyle koło nadaje sie idealnie, i wydaje mi się że na Twoje felgi powinna się zmieścic.

Napisano

Szczerze mówiąc zastanawiałem sie nad trenażerem rolkowym ale jeszcze zobacze co inni powiedza. a Powiedzmi kolego czy ta opona jest w miare cicha i oprocz niej detek sie nie zaklada czy jak to wyglada??

Napisano

czy moglbys mi powiedziec jakis uzywasz detek do tej opony o ktorej pisales. a ty osobiscie z jakiego trenazera korzystaszz??

Napisano

ja nie mam przekonania jakoś do rolek i brałbym standardowy pod tylne koło, może i rolkowy cichszy ale mimo wszytko, trudniej pewnie będzie cokolwiek oglądać na lapku zabijając czas...

Napisano

czy moglbys mi powiedziec jakis uzywasz detek do tej opony o ktorej pisales. a ty osobiscie z jakiego trenazera korzystaszz??

Dętka standardowa z koła 26X2,2 (jeśli dobrze pamiętam) a trenażer to mająca kilka lat Minoura z rolką magnetyczną.

Napisano

Wybor pomiedzy trenazerem a rolka bedzie w glownej mierze podyktowany tym co chcesz na tych urzadzeniach robic, jaki rodzaj treningu.

generalnie chodzi mi o podtrzymanie kondycji i sily nóg a mysle ze nawet podniesienie poprzeczki

a co myslicie o takim zestawiee

http://allegro.pl/opona-continental-hometrainer-26-jak-tacx-nowa-i2890461424.html

http://allegro.pl/elite-volare-2012-trenazer-zestaw-akcesorii-rt-i2887164612.html

czekam na wasze opinie

Napisano

Cześć Overek

Moja opinia jest taka:

Zalety rolki:

- sposób jazdy bardziej zbliżony do jazdy w plenerze

- możliwość trenowania równowagi i stabilizacji

- stosunkowo mały koszt sprzętu

Wady rolki:

- brak możliwości stopniowania obciążenia (chyba tylko jakieś bardziej zaawansowane tego typu urządzenia oferują takie możliwości ale w dość skromnym zakresie) - a co za tym idzie - brak możliwości robienia rozbudowanych workoutów, symulacji wzniesienia itd.

- konieczność ciągłego skupienia uwagi

- dość długo zajmuje nauka jazdy (popatrz sobie filmiki na youtube jak ludzie przy pierwszych próbach wylatują z tych rolek)

Zalety trenażera:

- stopniowanie obciążenia

- stabilność

- możliwość poczytania, pooglądania filmu itd. w trakcie treningu (a wierz mi, podczas długiego treningu to jest bardzo istotne)

Wady trenażera:

- głośny (nawet te, które są reklamowane jako ciche - są głośne; nie wiem jak to jest z rolką)

- ciężki

- w porównaniu do rolki - drogi

Sama używam trenażera Elite z Decathlonu (to jest jakiś model produkowany specjalnie dla Decathlonu, nie znajdziesz go w ofercie Elite) z rolką elastomerową i komputerkiem (podaje czas, dystans, prędkość, symulowane nachylenie, moc, chwilowe, całkowite i średnie tychże wartości) i jestem z niego dość zadowolona. Niestety, pedałowanie w domu jest nudne jak cholera i jeśli tylko nie jest maksymalnie obrzydliwie na dworze to 150 razy wolę wyjść na dwór niż kręcić w domu :)

Do mojego trena mam zakupione całe koło z szosową kasetą, na najtańszych komponentach, zwykłej dętce 26'' i trenażerowej oponie Continentala. Kupiłam całe koło bo nie chciało mi się pierdzielić z wymianą opony za każdym razem kiedy zmienię zdanie a tak tylko klik klik i koło zmienione ;)

Trenażer w domu stawiam na dywanie i na karimacie i mimo tego, że mam specjalna oponę i elastomerową rolkę to i tak jest głośno (mój mąż zamyka się w oddzielnym pokoju ze słuchawkami na uszach).

Pozdrówki :)

Napisano

Mam rolki od zeszłego sezonu i nie powiem, żeby było łatwo, ale też bym ich nie demonizował. Sama nauka to ok. 2-3h jazdy, ale trzeba mieć wąskie miejsce, żeby w razie czego oprzeć się o ścianę. Po tym czasie jeździ się już w miarę pewnie, ale ja nadal nie ryzykuję wychodzenia z wąskiej przestrzeni ;). Jazdy przed telewizorem nie próbuję. Na rolkach trzeba być skupionym, zapomnij też o jeździe na stojąco, albo bez trzymania kierownicy. Fakt, rolki nie generują oporu, ale wystarczą żeby się zmęczyć - gwarantuję. Ja jeżdżę na zwykłych oponach szosowych i, poza ich szybkim ścieraniem się, nie widzę żadnego problemu.

Napisano

używałem rolek i trenażera, w obu przypadkach jazda to straaaszna nuda + mocne pocenie się; trenażer jest lepszy, bo masz wolne ręce, żeby się napić czy wytrzeć ręcznikiem pot; poza tym jeżdżąc 1,5h w miejscu ciężko utrzymać skupienie co na rolkach może być niebezpieczne; na trenażerze możesz zmieniać pozycję ciała (wyprostować plecy, przeciągnąć się) dlatego umożliwia zdecydowanie dłuższą jazdę niż rolki; rolki dobre są na rozgrzewkę przed wyścigami czy ewentualnie na robienie wstępnej bazy, żadnych bardziej zaawansowanych treningów na nich nie zrobisz, na trenażerze zrobisz wszystko co w terenie (oczywiście oprócz techniki), bardzo ładnie można sobie na nim też poprawić technikę pedałowania (po możesz się tylko na nim skupić)

Napisano

Jestem podobnego zdania. Wprawdzie specjaliści nie zalecają dłuższych treningów na trenażerze niż 1,5 h, ale nawet te 1,5 h potrafi zanudzić na śmierć.

A mnie zdarza się pokręcić nawet 2 h ;)

Jeżeli miałbym to robić gapiąc się w ścianę i uważając żeby się nie wypierniczyć, to dziękuję. Wolę pooglądać filmy.

Poza tym o ile programów treningowych na trenażer jest sporo, tak na rolki jakoś za bardzo nie widzę.

E: Co do równowagi - zawsze można wypiąć rower z tre i poćwiczyć stójki w salonie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...