Skocz do zawartości

[szosa]Pierwsza szosa - używany Trek Alpha 1.2 - czy warto?

Anonewicz

Rekomendowane odpowiedzi

polbiegi. w zaleznosci od tego gdzie jestes na tylnej zebatce mozesz zmienic miejsce na prowadnicy przedniej.

osobiscie ustawilem to tak ze teoretycznie na trojblatowym przodzie moge jechac na najmniejszej tarczy z przodu i 8 biegu z tylu przy kasecie 10 rzedowej bez tarcia.

po dluzszej eksploatacji uwazam ze polbiegi sa niepotrzebne bo na szosie nie jeździ sie na takich przekosach.

o szosie która kupił autor. za 1.5k nie za drogo nie za tanio. rama nieznana. osprzęt pomieszany jak cholera. kaseta mtb. lancuch tez ale sam mam tak w zapasowej szosie. ogolnie wszystko zalezy od stanu. bo jesli kaseta. lancuch. klocki i linki beda do wymiany to z 1.5 zrobi się 1.7. jesli jeszcze suport i smarowanie piast 1.85k.

manetki nie ladne. trzeba by sprawdzić czy nie masz trojrzedowej manetki na tej dwurzedowej korbie. koła fajne.

hamulce liche.

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

o kurcze nie zauważyłem ze ty go kupiles nie za 1.5 k a za 1.75k

no to drogo panie kolego. bo okolo 2 k wyjdzie po zrobieniu wszystkiego. za 2.4k kuoilem w srodku sezonu treka 1000 na ultegrze. a i tak na dzień dobry wywalilem 300na kasetę i łańcuch i 300 na opony i suport

jako poczakujacemu szosowcowi radze zwracac przy zakupie uwage na matentki i korbe. najdroższe części do wymiany. nowe manetki to 700-1200 zl. korba ok 300-500 za grupy tiagra 105

Półbiegi są jak najbardziej przydatne nie słuchaj ludzi, którzy temu przeczą.

jakie są różnice między kasetą mtb a szosową? Myślałem że kaseta to kaseta.

A po co komu na szosie zębatka 32 w kasecie? To byłoby bez sensu. Szosowe kasety mają mniejsze różnice w ilości zębów na kolejnych zębatkach co daje płynniejsze przejścia między przełożeniami i w wyniku czego największa zębatka wychodzi mniejsza, no bo duża zbędna.

Dodatkowo najmniejsza zębatka często ma nie 11 tylko 12 zębów, bo używa się jej częściej niż w MTB, więc dla zwiększenia jej żywotności jest większa(rozkład obciążeń na 12). Przełożenie nadrabia największy blat korby.

Łańcuchy różnią się z tego względu, że nie muszą być tak wytrzymałe jak w MTB, bo nie muszą znosić takich katuszy w większości przypadków.

Ale moja kaseta to 11-25, więc skąd ten zarzut o kasetę MTB?

Łańcuch to CN-HG93, wszędzie jest opisywany jako XT/Ultegra, więc jak rozumiem stosuje się go zarówno do MTB i do szosy.

Ogólnie strasznie się przejąłem negatywną krytyką, ale teraz już wiem, że nie było warto :whistling:

Ale moja kaseta to 11-25, więc skąd ten zarzut o kasetę MTB?

Łańcuch to CN-HG93, wszędzie jest opisywany jako XT/Ultegra, więc jak rozumiem stosuje się go zarówno do MTB i do szosy.

Ogólnie strasznie się przejąłem negatywną krytyką, ale teraz już wiem, że nie było warto :whistling:

po pierwsze sprawdz czy ten lancuch nie jest rozciagniety (miernik)

po drugie kasety mtb czesto maja inne przelozenia od kaset szosowych. szosowe na wyzszych biegach czesto roznia sie jednym zebem, po to aby podczas jazdy z odpowiednia kadencja zmiana byla jak najbardziej plynna .

sa mam w drugiej szosie kasete mtb i w porownaniu do kasety szosowej ma za duze przeskoki przez co wytracam rytm pedalowania,

ogolnie odradzili ci tego treka . a szkoda . cena duzo nizsza a rower wagowo taki sam. a za roznice w cenie rower bys wyremontowal na lepszych elementach.a rama bez porownania lepsza

sam obserwowalem tego treka (dla kogos) i tego sprzedawce (ogolnie ma fajne rowery)

btw nie skrytykowalem twojego zakupu tylko chlodnym okiem spojzalem co moze byc nie tak i jaka cena adekwatna.

powiem tak bylem ogladac wiele uzywanych szos i nie wierze juz w tzw "gotowe do jazdy".

zawsze ale to zawsze jest cos do wymiany.

gotowych do jazdy sie nie oplaca sprzedawac. mam w piwnicy szose gotowa do jazdy na podobnych komponetach jak ten trek z pierwszego linka.

tylko sprzedal bym ją minimum za 1700 zl . czemu? a no temu ze od razu wymienilem suport kasete linki klocki łancuch .

jak ktos sprzedaje rower nigdy nie wklada nowego łancucha (nowy lancuch ultegry to 100-120 zl)

centrowanie kół 50

ewentualnia przeplotka 70

klocki z 40

kaseta ultegry 200. jakas hg 50 to 5dych . hg 60 to juz 120zl

wiec takie pierdoły kosztują . stad zawsze kupuje sie rower i sie w niego kase ładuje.

btw co cie odwiodlo od tego treka .? rower piewkny stan bdb. wiadomo lancuch kaseta do wymiany. jakby piasty byly zmoczone to do rozebrania i przesmarowania ( jakies 5 dych)

Co mnie odwiodło od tego treka?

1. Był (chyba) za duży,

2. Nie mogłem go obejrzeć osobiście

3. Musiałbym wydać 65 złotych za przesyłkę (facet nie wydawał się ogarnięty, nie zaufałbym mu z pakowaniem roweru)

5. Kontakt ze sprzedawcą bardzo słaby (w kilku e-mailach zapytałem o parę rzeczy, a odpowiadał na jedno pytanie)

6. Słabe zdjęcia i opis roweru, trudno rozpoznać jakiekolwiek wady i stan, w jakim rower się znajduje

7. Panowie na forum kręcili nosem

8. Nie było punktu czwartego

9. Rower miał brzydką owijkę

centrowanie kół 50

Gdzie tak drogo koła centrują? :o

Reg pkt 2i

wszedzie . jesli to nie centruje pan mietek na zrobionej przez siebie centrownicy. dodam ze w szosie to nie jak w mtb ze mniej wiecej wycentrujesz i jedziesz. tutaj bicie czuc na dupsku i rekach. a kółka do szosy lubia bic góra dół. a niewielu "fachowców " dobrze niweluje to bicie.

odp 3,5

ciekwe. bo sam mialem go pytac o rowery ale jeszcze nie mialem okazji. wiem ze kolo sprzedaje z kilku kont na allegro i rowery fajne . ale wlasnie moze ten haczyk . ze kontakt slaby

ze dwa miesiace temu pieknego scotta speedstera mial.

ad1

rzeczywiście opis nie za dokladny . ale ze to model z 2009 to jak patrze na geometrie to chyba mniejsza ta rama od tego co kupiles.

ale wiadomo jak sprzedawca nie pewny to nie warto kupowac. ja tez jak kupowalem dwa używane rowery to zawsze jechalem ogladac. ( po jeden 200km w jedna strone :D)

LEKKi COPPI BLACK QUEEN TIAGRA CARBON OKAZJA! (2959496233) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

ten sam kolo sprzedaje . znow lancuch zardzewialy. ciekawe skad on te rowery bierze

Po czym to można rozpoznać? I jakie są różnice między kasetą mtb a szosową? Myślałem że kaseta to kaseta. :huh:

szosowa kaseta shimano to kaseta z jednej z grup

sora

tiagra

105

ultegra

DA

Kasety HG, Deore czy jakies inne cuda to kasety MTB

do twojego roweru jesli bedziesz musial wymienic kasete przy wymianie lancucha to wypadalo by wrzucic 105tke. (lancuch tez minium 105 a najlepiej ultegra)

O popatrzcie co do tego sprzedawcy to rzeczywiście dziwne, bo obserwowałem u niego używanego Bulls'a Bushtail 29er'a w grudniu i poszedł za 1400 zł niecałe, a potem znów ten sam rower wystawiony w styczniu co mnie zdziwiło i poszedł na aukcji za 1600 zł.

Wysłałem mu pytanie co do 1szej aukcji i nie doczekałem się odpowiedzi, a na 2giej aukcji było więcej zdjęć za to opis mizerniejszy :icon_confused:

wiem ze kolo sprzedaje z kilku kont na allegro

Jak dla mnie to bardzo podejrzany facet. Na koncie, z którego wystawiał treka (kuczus888) miał powystawiane kilka rowerów, teraz nie ma wystawione nic, za to wystawia rowery z innego konta (rowery7776)

Jaki w tym sens?

A teraz na dokładkę - popatrzcie na konto rowery7776 - http://allegro.pl/show_user.php?uid=27291878

Jest tylko jeden komentarz od RuchPalikota7 - klikamy na aukcję, której dotyczy komentarz - http://allegro.pl/lekka-szosa-cube-agree-full-ultegra-carbon-okazja-i2894152272.html

Sprzedającym jest RuchPalikota7, kupującym rowery7776, tło takie samo jak zawsze - wychodzi że facet kupuje swoje własne rowery z innych kont :o

Tutaj pojawia się pytanie - po co? Przecież za każdą wygraną aukcję musi zapłacić allegro prowizję, która przy takich drogich przedmiotach nie jest wcale mała.

wiem ze ma ze 4 konta. bo jeszcze jedno widzialem. może te rowery komus zginely? albo kolo sprzedaje z roznnych kont zeby podatku nie placic. bo jakby jeden czlowiek sprzedal 10rowerow to za ponad 1000 każdy to skarbowka się przyczepi a jak sprzedaje z różnych kont to juz ciezej wysledzic. jasie kaplem pare miesiecy temu jak wzzedzie byl ten sam stół

albo kradzione rowery najzwyczajniej przepuszcza przez kilka kont (tylko po co). albo nabija sobie komentarze. bo kto kupi rower za pare tys od osoby bez żadnych komentarzy

...Już sama nazwa użytkownika RuchPalikota wskazuje na wątpliwie uczciwie zamiary właściciela konta :)

I tak oto na forum rowerowym org zdemaskowano nielegalną działalność i przyczyniono się do poprawy bezpieczeństwa w handlu internetowym w Polsce. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...